11.05 – Ned 2

Nog voor Jean-Claude ‘Muscles from Brussels’ Van Damme onze hoofdstad de filmgeschiedenis in mepte, hoorden de bewoners van de Keienveldstraat in Elsene in 1929 de eerste schreeuw van een van ’s werelds beroemdste actrices. Geboren als dochter van een Engelse bankier en een Nederlandse barones leek Audrey Hepburn (å1993) voorbestemd voor de wereldroem. Close up laat vrienden en familie aan het woord, benieuwd of ze u ook het volgende zullen vertellen.

Een geboren actrice kan je Hepburn bezwaarlijk noemen. Oorspronkelijk wilde ze ballerina worden, maar haar lengte weerhield haar ervan de top te bereiken. Daarom koos ze logischerwijze voor een acteercarrière. Haar dansscènes heeft ze wél steeds voor haar rekening genomen – in tegenstelling tot haar zangsequenties.

Ze had wel meer talenten: ze werkte als model, trad tijdens WO II op om geld voor het verzet in te zamelen, volgde een opleiding tot tandartsassistente en verzorgde gewonde soldaten, onder wieTerence Young, die haar twintig jaar later in Wait Until Dark zou regisseren. Haar eerste rol had ze in de educatieve film Nederlands in 7 lessen (1948).

Hepburn is een van de drie actrices die in hetzelfde jaar (1954) zowel een Oscar als een Tony Award wonnen. Op haar schoorsteenmantel prijkten eveneens een of meerdere Golden Globes, Emmy’s, Grammy’s en andere beeldjes. Ook voor haar humanitaire werk werd ze gelauwerd, onder meer met de Presidential Medal of Freedom voor haar inzet voor UNICEF.

Voor de liefhebbers: Marilyn Monroe was niet de enige die president John F. Kennedy een ‘Happy Birthday’ mocht toezingen. Bij zijn volgende (en laatste) verjaardag in 1963 was de eer aan La Hepburn, een van de favoriete actrices van JFK.

Aan haar poezelige schoenmaatje 41 kon ze niets veranderen, maar Hepburn had zich voorgenomen én is erin geslaagd steeds minder dan 47 kilogram te wegen – zwangerschappen uitgezonderd. Ze beweerde dat haar look voor alle vrouwen bereikbaar was: ‘Vrouwen kunnen eruitzien als Audrey Hepburn door hun haar achteruit te gooien, een grote zonnebril te kopen en korte, mouwloze jurkjes te dragen.’

Haar befaamde ‘Little Black Dress’, die elke vrouw sinds Breakfast at Tiffany’s in haar kast moet hebben hangen, ging in 2006 voor 920.000 dollar onder de hamer bij Christie’s.

U kan Audrey Hepburn ter nagedachtenis in uw tuin planten. In 1990 werd er een tulp naar haar genoemd – best wel ironisch als je weet dat ze in de oorlog net als zovele Nederlanders tulpenbollen moest eten.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content