In een carrière van een halve eeuw scheerde Chabrol hoge toppen, maar ging hij ook door diepe dalen. Ook nu weer beleeft hij hoogdagen, maar tussen 1968 en 1973 bereikte hij zijn creatieve zenit met zeven psychologische drama’s waarvan er vijf (plus het bezettingsdrama La ligne de démarcation uit 1966) gebundeld zijn in een spotgoedkope box, uitgegeven door DVDY FILMS (Franse import zonder onderschriften).

1 LA FEMME INFIDÈLE (1968)

Chabrols bejubelde studie van passie, trouw, misdaad en verraad onder de gezette burgerij. Uit verveling begint Stéphane Audran een buitenechtelijke verhouding. Haar echtgenoot (Michel Bouquet) doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is, tot hij zijn zelfbeheersing verliest en moord hun huwelijk redt. Chabrol slaat het allemaal gade in een hypergepolijste stijl en met een even groot gevoel voor ironie als voor psychologische finesse. Een meesterwerk.

2 QUE LA BÈTE MEURE (1969)

Aangrijpend wraakdrama dat ondanks de wreedaardige spot met de condition (in)humaine de onafwendbare geladenheid van een Griekse tragedie bezit. Michel Duchaussoy is de weduwnaar die geobsedeerd op zoek gaat naar de roekeloze chauffeur (Jean Yanne) die zijn zoontje doodreed en vluchtmisdrijf pleegde. Net als zijn grote voorbeeld Fritz Lang geeft Chabrol aan zijn suspense een metafysische dimensie.

3 LE BOUCHER (1969)

Een ingedommeld Frans dorpje wordt opgeschrikt door een reeks afschuwelijke moorden op jonge meisjes. De vereenzaamde lokale lerares (Stéphane Audran) verdenkt de slager (Jean Yanne), wiens brute bonhomie ook monsterachtige trekken vertoont, maar weigert de waarheid onder ogen te zien. In een memorabele scène druppelt er tijdens een picknick bloed van een lijk op het broodje van een schoolmeisje.

4 JUSTE AVANT LA NUIT (1971)

Een minder bekende titel in Chabrols filmografie die echter tot zijn absolute toppers hoort. Michel Bouquet is de succesvolle bourgeois die na de accidentele dood van zijn maîtresse (ten gevolge van een uit de hand gelopen sm-spelletje) wanhopig op zoek gaat naar boete en straf, terwijl zijn omgeving (echtgenote, echtgenoot van het slachtoffer) alleen maar begrip toont en weigert hem schuldig te verklaren.

5 LES NOCES ROUGES (1973)

Magistraal orgelpunt van Chabrols gouden jaren. Op een geruchtmakend waargebeurd moordschandaal gebaseerd overspeldrama, waarin de chique vrouw (Stéphane Audran) van een kleinsteedse burgemeester (Claude Pieplu) een uitbundige verhouding heeft met de eerste schepen (Michel Piccoli). Met meesterhand transformeert Chabrol de provinciale farce tot een moordlustig passioneel complot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content