CLASH OF THE TITLES

HOORAY FOR BOOBIES - THE BLOODHOUND GANG (1999)

Met Whatever People Say I Am That’s What I’m Not had Arctic Monkeys al een behoorlijk omslachtige albumtitel op zijn naam staan, met het nieuwe Suck It And See doet de band er nu een bijzonder plastische bovenop. ‘Suck it and see’ mag dan al een oude Engelse uitdrukking zijn die zoveel betekent als ‘Probeer toch maar eens’, de Monkeys weten donders goed dat de niet- Angelsaksische wereld er iets heel anders in zal horen. Ook andere artiesten gaven hun platen al dan niet bewust een controversiële titel mee. Netjes onderverdeeld in drie categorieën: een overzicht van de meest subversieve, aangebrande of ronduit onnozele albumtitels.

HERRIESCHOPPERS

Platen met controversiële titels, weggehoond of gecensureerd.

HOORAY FOR BOOBIES

THE BLOODHOUND GANG (1999)

Niet de meest fijnbesnaarde groep, The Bloodhound Gang. Hun teksten zijn doorspekt met pis- en kakhumor, de meeste van hun optredens draaien uit op een orgie van wansmaak en op het overgrote deel van hun platen staat een stel tieten te pronken – fysiek dan wel in de titel. Met Hooray For Boobies hadden de conservatieven in 1999 de handen in meerdere betekenissen behoorlijk vol: nogal wat supermarktketens wilden de plaat alleen onder de ingekorte titel Hooray verkopen.

BLACK MADONNA

MADONNA (2008)

Dit had de titel moeten worden van Madonna’s elfde studioplaat, een album waarop ze bovendien zou worden geportretteerd als een zwarte vrouw met rode lippen en witte ogen. ‘Het concept had verschillende betekenislagen’, legde la Ciccone een paar jaar geleden in Rolling Stone uit. ‘Maar ik bedacht dat nog geen kwart van de wereld al die betekenissen zou snappen en dat het de controverse niet waard was.’ Zelfs Madge begreep dat ze het met zo’n titel wel érg – euhm – bruin zou bakken en koos uiteindelijk voor het niet minder suggestieve Hard Candy. In een gelijkaardige bevlieging overwoog rapper Nas zijn album uit 2007 Nigger te noemen, maar hij trok die titel weer in toen achtereenvolgens Jesse Jackson, televisiezender Fox én het Amerikaanse Congres hem streng veroordeelden.

TONGBREKERS

Sommige plaattitels zijn niet alleen voor stotteraars een uitdaging.

SEE JUNGLE! SEE JUNGLE! GO JOIN YOUR GANG, YEAH. CITY ALL OVER! GO APE CRAZY

BOW WOW WOW (1981)

Best ironisch dat een groep die door Malcolm McLaren aanvankelijk in het leven was geroepen als promovehikel voor de kledinglijn van zijn vrouw Vivienne Westwood, zijn grote doorbraak dankt aan een controversiële blootfoto. Op de hoes van hun officiële debuut, een persiflage op Le déjeuner sur l’herbe van Edouard Manet, staat zangeres Annabella Lwin zomaar even in haar evakostuum geportretteerd – terwijl ze op dat moment amper veertien was. Veertien! Haast evenveel mensen struikelden echter over de compleet debiele titel van de plaat.

LIFT YOUR SKINNY FISTS LIKE ANTENNAS TO HEAVEN

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR (2000)

Elf jaar geleden bracht Godspeed You! Black Emperor een dubbelaar uit, en daarom bedachten ze ook maar twee titels: Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven en – omdat ze tenslotte een Canadese groep zijn – Levez Vos Skinny Fistis Comme Antennas To Heaven. Geflipt? Dan hebt u de titel van de in augustus te verschijnen tiende van de Red Hot Chili Peppers nog niet gehoord, díé heeft pas een hoog Què?-gehalte. Of wat dacht u van Dr. Johnny Skinz’s Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head? Voor wie er nú al tegen opkijkt om er in de platenwinkel naar te vragen: hij zal ook online beschikbaar zijn.

WOORDSPELERS

Albumtitels voorzien van een pun, al dan niet intended.

THE ORIGIN OF THE FECES

TYPE O NEGATIVE (1992)

Men hoeft geen Dirk Draulans te zijn om in de titel van deze stinker een evidente toespeling op Darwins On The Origin of Species te ontdekken. Een plaat om veeleer septisch – pardon: sceptisch – te benaderen, ook al omdat zanger Peter Steele het nodig achtte om de titel ook nog eens aanschouwelijk te maken met een close-up van zijn harige reet als albumhoes. Andere platen met een luchtje aan: Hey Man, Smell My Finger van George Clinton en Galactic Ass Creatures From Uranus van Detroit Grand Pubahs.

SHEIK YERBOUTI

FRANK ZAPPA (1979)

Zonder twijfel de geestigste aller rockartiesten was wijlen Frank Zappa. ’s Mans albumtitel Does Humor Belong In Music? was alleszins retorisch bedoeld, want Zappa liet geen kans onbenut om puriteins en moralistisch Amerika ongenadig in het kruis te trappen. Met een plaattitel als Sheik Yerbouti – lees: shake your booty – pakte hij het voor één keer iets subtieler aan. Niet alle artiesten zijn even fijnzinnig met hun jeux de mots. Robbie Williams noemde zijn eerste compilatieplaat The Ego Has Landed, naar de befaamde woorden van Neil Armstrong tijdens de eerste maanlanding. En in 1999, aan de vooravond van de 21e eeuw dus, vond Will Smith het gepast om zijn nieuwe plaat Willennium te dopen.

HAIRWAY TO STEVEN

BUTTHOLE SURFERS (1988)

De bedenkers van exquise plaattitels als Rembrandt Pussyhorse en The Hole Truth… And Nothing Butt kwam in 1988 aanzetten met deze fijnbesnaarde woordspeling op de bekende classic van LedZep. Nog flauwe parodieën: Electric Landlady van de Britse folkfreule Kirsty MacColl, Lounge Against The Machine van crooner Richard Cheese en Dark Side of the Spoon van industrial band Ministry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content