Daddy Cool op 11 en 14/10, Zero Days op 15 en 17/10, Frères op 15 en 16/10, Enter The Clowns op 9 en 13/10, Mil Nubes op 8, 9 en 10/10, Jesus, du Weisst op 14 en 15/10

Programmator Cis Bierinckx heeft dit jaar ‘bewust het A Look Apart-programma in deelthema’s gesplitst, om zoveel mogelijk perspectieven aan te bieden en zo wijd mogelijke horizonten te tonen’. Samen met het New Yorkse blad Filmmakers werd U.S. Indies samengesteld waarin u het beste en meest independent van de independent cinema kunt zien. Brady Lewis’ Daddy Cool belooft een mix tussen George Romero, John Waters en David Lynch en Zero Days van Ben Coccio gaat u het best bekijken in combinatie met Gus Van Sants Elephant. Onder de hoofding Tracks verzamelde Bierinckx vooral debuutfilms zoals Xavier de Choudens Frères. GLBT omvat alles wat gay, lesbian, bi en transgender is, zoals Enter the Clowns van de Chinese gay-activist Cui Zi’en en de opmerkelijke Mexicaanse Teddy-Bear-winnaar in Berlijn, meteen de film met de langste titel van het Filmfestival: Mil Nubes De Paz Cercan El Cielo, Amor, Jamas Acabaras De Ser Amor van Julian Hernandez.

De erg fascinerende sectie Thoughts and Facts ‘combineert cinema van de waarheid met ciné-activisme’, en biedt met andere woorden ‘een ontluisterende kijk op de sociale realiteit, politiek, geschiedenis en media’. Een voltreffer is Jesus, du Weisst van Ulrich Seidl ( Hundstage), dat het religieuze onderzoekt en werd bekroond als beste documentaire op het jongste Karlovy Vary Filmfestival. De relatie tussen beeldend kunstenaar en bewegend beeld wordt afgetast in twee programma’s, Camera Lucida I & II, die Bierinckx met de Vrienden van het SMAK opzette: Ze tonen werk van Jimmie Durham, Jeff Preiss (wereldpremière), Sharon Lockhart, Aleksandr Sokurov.

Het beste bewaart de man die Minneapolis en het Walker Art Center achter zich liet voor het laatst. ‘Te gek en zeker te ontdekken,’ zegt hij, ‘is een retroluikje met pas gerestaureerde filmpjes van Richard Massingham, een Britse fantast.’ U kijkt dit jaar dus ook maar beter eens apart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content