Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Beschuldigd van: aanranding

Quizvraag: welke rockzanger is ook een gediplomeerd schoonheidsspecialist? Koen Buyse, zegt u? Nee, die is naar eigen zeggen gewoon ‘handig’ met mascara en beschikt verder alleen over een leraarsdiploma, wat met het specifieke publiek van Zornik wel goed van pas komt natuurlijk. Alex Callier of Jasper Steverlinck dan? De persdienst van VTM wil bevestigen noch ontkennen. Milow misschien? Goed mogelijk, al konden we de informatie van onze anonieme tipgever – ene Tom B. uit A. – vooralsnog niet verifiëren.

Nope, voor zover bekend is de enige rockartiest met een diploma cosmetica niemand minder dan Chuck Berry. En de Amerikaanse rock-‘n-rollpionier kan wel meer unieke prestaties voorleggen. Niet alleen is hij een van de weinige ex-cons die ooit in het Witte Huis mocht optreden, zijn criminal record oogt bijzonder indrukwekkend. Op zijn strafblad prijken onder meer belastingontduiking, geweldpleging, aanranding van minderjarigen, drugsbezit en voyeurisme. En dan zwijgen we nog over ’s mans misdadig slechte comebacktournees uit de jaren 70, 80 en 90 waarvoor hij tot nader order ongestraft bleef.

Chuck Berry staat bekend als een meedogenloze geldwolf en een criminele schurk. De geldwolf liet zich al bij aanvang van zijn carrière kennen toen Berry als interim-gitarist bij Johnnie Johnson met een van diens nummers naar Chess Records liep en er onder eigen naam een hit mee scoorde. Overigens liet de drankverslaafde Johnson zich paaien met het aan hem opgedragen Johnny B. Goode, al daagde hij Berry jaren later alsnog voor de rechter omdat hij decennialang onvermeld en dus ook onbetaald bleef als coauteur van nagenoeg al zijn hits.

De criminele schurk had zich al veel vroeger gemanifesteerd. In ’44 vloog hij voor het eerst achter de tralies na een reeks gewapende overvallen en een carjacking. Berry was nog geen achttien en mocht drie jaar gaan brommen in de jeugdgevangenis. En over jeugd gesproken: de auteur van Sweet Little Sixteen zocht zijn vleselijke kicks nog veel jonger. In zijn persoonlijke nachtclub in St. Louis, Missouri zou hij minderjarige meisjes in de vroege jaren 60 immers tot ontucht hebben aangezet en één klacht van een veertienjarige Apache leidde tot een veroordeling van alweer drie jaar voor aanranding.

Gelukkig voor Berry werd zijn oeuvre in die periode warm gehouden door de volop doorbrekende Beatles en de al even oprukkende Stones, zodat hij bij zijn vrijlating in ’63 meteen weer het concertcircuit in kon. Daar ontpopte de muzikale vrijbuiter zich tot een gehaaide vrek die zich altijd en overal cash liet betalen, op voorhand, en zonder mogelijkheid tot terugbetaling. Louche, vond de Amerikaanse fiscus, en in ’79 mocht Berry nog eens vier maanden gaan zitten wegens belastingontduiking.

Pas echt gênant werd het in 1990, toen aan het licht kwam dat de bewakingscamera’s in zijn restaurant ook in de damestoiletten filmden. Tientallen vrouwen en een enkel minderjarig meisje sleepten hem voor de rechter. Met een zestigtal onder hen trof Berry dan maar een schikking. Prijskaartje: 1,2 miljoen dollar. Daarvan kan Koen Buyse véél mascara kopen.

VINCENT BYLOO

Partner Content