Christophe Vekeman

© GF MIEKE DE LEY

1 Waarom is Carwash een musical?

Christophe Vekeman: Ik zie mezelf al geruime tijd niet meer als een schrijver, maar wel als iemand die muziek maakt op papier. Ik probeer proza te schrijven dat tegelijkertijd heel welluidend en heel beeldrijk is. Ik ben een kruising tussen een muzikant en een filmmaker, zou je kunnen zeggen, en waar die twee elkaar treffen, kom je vanzelf uit bij een musical. Daar kwam nog bij dat ik, ondanks het feit dat ik niet echt een woke type maar veeleer een dromer ben, ik het toch wel eens ben met de tijdgeest die wil dat we het hokjesdenken achter ons laten. Er zijn geen geslachten meer en zelfs de grootste bleekscheet is van kleur. We moeten dan consequent zijn, vind ik, en ook een genre dat vanouds als inferieur werd beschouwd durven op te waarderen en niet langer discrimineren.

2 Het is ook een genre dat je toelaat humoristisch te schrijven, zoals we van je gewoon zijn, toch?

Vekeman: In feite is het raar dat ik nu pas een musical heb geschreven, zou je kunnen opmerken. (lacht) Het genre is inderdaad een ode aan het jolijt, aan de kommerloze liefde en aan de mens die joelend in de wereld staat. Vandaag de dag is het mijn grote ambitie, zowel in de literatuur als in het leven, om plezier te maken en te beleven. Je overgeven aan weemoed en melancholie moet je doen als je jong bent. Ik heb me er lang in gewenteld en op mijn manier ook plezier aan beleefd, maar op een bepaald moment moet je beslissen het niet langer moeilijk te hebben met jezelf.

3 ‘Rot toch op met je romans vol rare schijnproblemen’, zoals de eerste zin van het refrein van het terugkerende lied luidt?

Vekeman: Ik lees veel en recenseer voor Klara. Regelmatig zitten daar boeken tussen waar ik geen plezier aan beleef en waar ik ook geen plezier in ontwaar. Het afgelopen coronajaar is onze wereld smaller en somberder geworden. Van de weeromstuit voelde ik de nood om mijn eigen wereld daardoor zo joyeus mogelijk in te richten. Mijn tegenzin om geïntroduceerd te worden in de getormenteerde binnenwereld van de zoveelste onbekende is daar voor een stuk door te verklaren, net als het ontstaan van Carwash trouwens. Ik hoop in feite dat mensen spontaan een handstand tegen de muur maken wanneer ze mijn boek uit hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content