CHRIS DUSAUCHOîT LEIDT VANAF 13 JANUARI IN ZIJN nieuwe talkshow ‘Palavra’ de discussie tussen verschillende generaties in goede banen (elke dinsdag – 21.05 tv1) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 Is ‘Palavra’ de logische opvolger van ‘Huisje Weltevree’?

Het is alvast een mooi excuus om weer met jonge mensen te werken – een van de aangename bijverschijnselen van Huisje Weltevree. Ditmaal moesten we wel onze horizon verbreden, want sommige kijkers waren minder betrokken bij het thema opvoeding. Oudere en jongere generaties laten nu hun licht schijnen over enkele hete hangijzers van onze samenleving.

2 ‘Palavra’ wil een uitkomst bieden aan beide partijen. Is dat geen ijdel doel in discussieprogramma’s?

We streven niet noodzakelijk naar een consensus. Het is onze taak om kleine pijnpunten bloot te leggen. We zegenen niet, maar we kastijden evenmin (lacht). Maar in Huisje Weltevree merkte je al dat een gepiercete 15-jarige au fond hetzelfde kan denken als de saai geklede vader.

3 Bestaat er dan nog genoeg onbegrip tussen generaties om er een talkshow aan te wijden?

Dat is natuurlijk een deel van de uitdaging: bewijzen dat er in 2004 wel nog zoiets als een generatieconflict is. Nu, je ziet sommige ouders wel met hun kinderen naar Rock Werchter gaan, maar iets zegt me dat dat een kleine minderheid betreft.

4 Kijk jij sinds je 40 bent anders aan tegen de jeugd?

Ik denk niet dat 40 worden me echt heeft veranderd: ik ben alleszins niet veranderd in een cynische oude knar die loopt te kankeren op de jeugd, integendeel.

5 Dus de BBC-serie ‘Grumpy Old Men’, waarin bekende Britten tussen 40 en 60 jaar zich ergeren aan élk aspect van de moderne samenleving, ook aan de jeugd, is niet aan jou besteed?

Nee, die reeks hangt ook alweer zo’n clichébeeld op, hè. Net als in Asterix in Sicilië waar drie oude mannen op een boomstam zitten en iedereen wegschieten die jonger is dan zij.

6 Je zei ooit dat je tv maakt voor de kinderen die zaterdagavond met natte haren voor de buis zitten. Steekt klefheid dan niet al vlug de kop op?

Ik ben de éérste om de knop om te draaien als ik naar een melig programma kijk. Ik ben dus mijn strengste rechter. Ik maak programma’s voor het hele gezin, maar dat wil niet zeggen dat het moet lijken alsof je net uit de Bond van Grote en Jonge Gezinnen bent weggelopen. Ik heb een absolute hekel aan meligheid.

7 Dus als je een praatgast niet afkunt, laat je hem dat merken?

Neen, net zoals in Huisje Weltevree moet ik moreel maagdelijk zijn: iedereen heeft dus gelijk en mag zijn mening ventileren, of die nu strookt met mijn gedachtegoed of niet. Iedere gast krijgt een forum, en ik moet ervoor zorgen dat elke mening evenveel spotlicht krijgt.

8 Je heb jezelf al bewezen op tv, zij het met wisselend succes. Ben je ooit misnoegd geweest door de kritiek op bijvoorbeeld ‘Choît Naturel’?

Ik heb niets tegen kritiek, maar ik krijg het er wél van als ik, net als het domme blondje, weer eens wordt aangesproken op mijn voorkomen. Maar ik kan ruiterlijk toegeven dat ik bij Choît Naturel de bal heb misgeslagen. Ondertussen kan ik anticiperen op mogelijke kritiek en op tijd bijsturen. Gelukkig maar.

9 ‘French Quiz’ was een van de leukste popquizzen ooit op StuBru. Komt die nog terug?

Dat is niet zeker, maar ik ga wel weer iets met Axl Peleman en Luc De Vos doen. Wanneer en hoe is nog koffiedik kijken. Ik denk dat de kracht van French Quiz niet zozeer in de formule lag – uiteindelijk was het maar een weetjesspelletje – maar in het feit dat Axl, Luc en ik bewezen dat het geheel méér dan de som der delen was.

10 Toen je ooit Nick Cave iets zinnigs wilde ontfutselen backstage op Rock Werchter, deed die erg vervelend. Je kon je ontgoocheling niet verbergen.

Als je fan bent, zoals van Nick Cave, ís dat pijnlijk. Niet lang geleden was het hetzelfde met Mick Jagger trouwens. Ik had zelfs alle vragen uitgeschreven, wat ik nóóit doe en toch: een kwartier voor het gesprek zie ik hem even en de zaak was verloren. Mens toch!

Gunter Van Assche

‘IK HEB NIETS TEGEN KRITIEK, MAAR IK KRIJG HET ERVAN ALS IK, NET ALS HET DOMME BLONDJE, WORDT AANGESPROKEN OP MIJN VOORKOMEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content