Cheb Mami en Chic?producer Nile Rodgers slaan de handen in elkaar. …

Peter Van Dyck

Dellali (Virgin)

Cheb Mami en Chic-producer Nile Rodgers slaan de handen in elkaar. Uiteraard laat de funk-meester deze plaat swingen. Luister maar naar Le Raï C’est Chic (een knipoog naar Rodgers’ oude Le Freak C’est Chic, met Sting als backing vocalist). Slappende bassen en blazers: alles erop en eraan. Geen twijfel dat deze liedjes live weer voor feestjes zullen zorgen. Nitin Sawhney tekent op een viertal tracks voor een subtiele toets. Hij weeft geprogrammeerde ritmes en klassieke orkestraties rond de stem van Mami. Een dankbare taak want de naar Parijs uitgeweken Algerijn is nog altijd een van de beste raï-zangers. Alleen zal wie van onverdunde raï houdt zwaar ontgoocheld zijn. Dit is immers gestroomlijnde popmuziek.

Cd-kort – David Axelrod, David Axelrod *** (Mo’Wax). Mo’Wax-baas James Lavelle blaast nieuw leven in 33 jaar oude funkjazzsoul-grooves van David Axelrod, een veelvuldig door DJ Shadow, Dr. Dre en Lauryn Hill gesamplede producer. Maffe arrangementen en koortjes, aangevuld met nieuw vocalen van Lou Rawls en rapper Ras Kass.// Diverse Artiesten, Before L’Apericlub *** (Bar De Lune/Zomba). Exquise gemixte lounge-verzamelaar met fijne tracks van onder andere My Funny Valentine, Weekender, Alex Gopher, Yonderboi, Faze Action en Trüby Trio. Downtempo met veel klasse.//

Diverse Artiesten, Cosmic Funk ** (Quango). Cosmic funk is zogezegd de nieuwste sensatie uit Londen, maar eigenlijk is het gewoon lounge. Migs & Jelly en Funky Lowlives swingen behoorlijk, maar anderen zoals New Sector Movements hebben minder soul in huis dan ze beweren.//

David Bowie, All Saints. Collected Instrumentals 1977-1999 *** (EMI). Alle instrumentals die Bowie in de loop van zijn carrière maakte op één cd. Vooral de stukken uit de albums Heroes en Low zijn baanbrekend geweest op ambient-vlak.// Kadril, All The Best *** (Alea). Dubbele overzichtscd van de 25-jarige Vlaamse folkrockgroep. Evenwichtig, met aandacht voor de beginperiode en de hoofdstukken Patrick Riguelle en Eva De Roovere. Een vijftal vers opgenomen tracks als bonus.

Michael Jacksons langverwachte cd Invincible komt op 30 oktober uit. De eerste single You Rock My World wordt nu al op het Internet verspreid. // Metallica dreigt actie te ondernemen tegen de Californische firma MHT Luxury Alloys, die pas wielen heeft geproduceerd die de groepsnaam dragen. De 48-jarige fabrikant is zich van geen kwaad bewust: hij kent de band niet eens en noemde zijn product Metallica om de doodeenvoudige reden dat de wielen van metaal zijn. // Voor de Britse meidengroep Atomic Kitten vormen de pikante teksten een struikelblok om het te maken in de V.S. De Amerikaanse platenfirma heeft al één regel van de single Whole Again laten veranderen. You just turn me on moest worden: you can do no wrong. // Natalie Merchant brengt in november een nieuw album uit, Motherland getiteld. T- Bone Burnett produceert de plaat, Tori Amos-drummer Matt Chamberlain en Bowie-bassist Graham Maby begeleiden de ex- 10.000 Maniacs zangeres. // De legendarische jazz-zangeres Billie Holiday wordt herdacht met de tiendelige cd-box Lady Day: The Complete Billie Holiday On Columbia (1933-1944). Naast de standards God Bless The Child, I Cried For You en The Man I Love zullen er 35 eerder onuitgegeven tracks op staan. Op 23 oktober in de winkels.

Concerten in de AB-Club in Brussel: Flip Kowlier op 19/9, accordeonist Rony Verbiest op 24/9 en N’Faly Kouyate op 4/10. Tickets: [{phone}]02-548 24 24. // Kozzmozz-party met Dave Angel op 22/9 in de Vooruit in Gent. Tickets: www.kozzmozz.com // De percussionist Guem komt op 10/10 naar de Botanique in Brussel. Tickets: [{phone}]0900-260 60. //In Vorst-Nationaal in Brussel: Shaggy op 21/10 en Montreux Jazz Festival Concert met Al Jarreau, Roberta Flack, David Sanborn, Joe Sample en George Duke op 28/10. Tickets: [{phone}]0900-00 991. // Treden op in de Ancienne Belgique in Brussel: het Franse dance-duo Modjo op 2/11, jazz-zangeres Lisa Ekdahl op 5/11, Travis op 6/11, Maceo Parker op 10/11 (tickets: [{phone}]02-548 24 24) en Mogwai op 20/11 en Lamb op 14./12 (tickets: [{phone}]0900-260 60). // Twarres speelt op 11/11 in de Ancienne Belgique in Brussel en op 16/11 in Hof ter Lo in Antwerpen. Tickets: [{phone}]0900-260 60.

1. (2) Tricky: ‘Blowback’

2. (-) Ed Harcourt: ‘Here Be Monsters’

3. (4) Bilal: ‘1st Born Second’

4. (5) Chitlin’ Fooks: ‘Chitlin’ Fooks’

5. (3) Lucinda Williams: ‘Essence’

6. (7) N.E.R.D.: ‘In Search Of…’

7. (-) Mercury Rev: ‘All Is Dream’

8. (6) Roger Sanchez: ‘First Contact’

9. (8) Rufus Wainwright: ‘Poses’

10.(10) Chris Whitley: ‘Rocket House’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content