CHAMPIONS LEAGUE

20.15 – KANAALTWEE

Toen wij vorig jaar onze eerste voetbalwedstrijd bijwoonden, konden we vragen als ‘Doet Johan Museeuw mee?’ nog net inslikken. Niet alleen omdat we niet als complete voetbalnitwits wilden overkomen. Ook omdat we ons hadden uitgedost in de thuiskleuren en per abuis in het bezoekersvak waren terechtgekomen, was het raadzaam niet onnodig de aandacht te trekken. Sindsdien gaat het echter stelselmatig beter met onze voetbalkennis. Dezer dagen gaan we zelfs vrijwillig zitten voor een wedstrijd in de Champions League, het jaarlijkse hoogfeest van het clubvoetbal. Zullen Ronaldinho en zijn teammaats de titel in Barcelona houden? Hebben Thierry Henry en zijn Gunners hun nederlaag in de finale van vorig jaar al verteerd? En vooral: wat kan Anderlecht tussen de big boys? Antwoorden op deze en andere vragen volgen in de komende acht maanden; in tussentijd verblijden we u met enkele wetenswaardigheden over het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.

De Champions League is toe aan zijn vijftiende editie. Daarvan won Real Madrid er drie, AC Milan nam de trofee twee keer mee. Real hoopt op een vierde eindzege, en nu ze Ruud Van Nistelrooij, Emerson Ferreira en Fabio Cannavaro bij hun reeds van talent uitpuilende kern – wat dacht u van Roberto Carlos, David Beckham, Raúl én Ronaldo – hebben gevoegd, is die hoop meer dan ooit gerechtvaardigd. Of Lyon een hapklare brok is voor dit star-studded team, ziet u vanavond.

Andere eersterondeconfrontaties om naar uit te kijken zijn Manchester United tegen Celtic Glasgow, PSV Eindhoven tegen Liverpool, Anderlecht tegen Rijsel en Barcelona tegen Chelsea. Maar met een balgoochelaar als Ronaldinho in hun rangen is élke wedstrijd van Barcelona iets om naar uit te kijken.

Het moment waarop de kapitein van het overwinnende team de Champions Cup omhoogsteekt onder het overrompelende gejuich vanaf de tribunes, waarbij confettikanonnen hun lading metershoog de lucht in stuwen, is klassiek sportspektakel. Echter, wat de overwinnaars meestal niet weten is dat ze de felbegeerde trofee ten laatste twee maanden voor de volgende finale moeten terugbezorgen in de kantoren van UEFA-baas Lennart Johansson. Als ze de Champions League drie keer na elkaar winnen, mogen ze de beker houden.

Rudy: The Rudy Giuliani Story (0) Robert Dornhelm, VS 2003. Vluchtige, nooit verfijnd uitgewerkte tv-biopic over de streng katholieke New Yorkse burgemeester (een gedreven James Woods) die de hoertjes en de topless bars uit het straatbeeld verdreef en vooral aan populariteit won dankzij zijn kordate optreden bij 9/11. (14.25 – Vitaya) The War Lover * Philip Leacock, VS-GB 1962. De scènes met het stuntvliegen zijn nog het beste wat dit WO II-actiedrama te bieden heeft. Zelfs de charismatische Steve McQueen weet als roekeloze en arrogante bommengooier, met als copiloot Robert Wagner, niet de aandacht vast te houden in deze al te conventionele fly & drop-oorlogsfilm (14.30 – BBC 2) Throw Momma from the Train * Danny DeVito, VS 1987. Het Hitchcockgegeven – een visie van Stranger on a Train brengt een schrijver met een groteske, tirannieke moeder (de Oscargenomineerde Anne Ramsey) op verkeerde ideeën – belooft punch, iets wat DeVito ook, zij het nogal chaotisch, serveert in zijn zwartkomisch debuut (00.15 – BBC 1) It’s Time… to die in Huntsville Documentaire over de controversiële executie van Frances Newton, precies een jaar geleden. Newton was de eerste zwarte vrouw die in Texas werd geëxecuteerd sinds 1858. Bovendien heeft er altijd twijfel bestaan over haar schuld (20.50 – Canvas) Three Wishes Finse documentaire waarin drie kinderen met kanker gevolgd worden tijdens hun behandeling (22.25 – Canvas)

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content