In een Bondfilm komt het vrouwelijk schoon bij voorkeur in twee maten: een goede Bondgirl en een slechte. En meestal beleeft 007 aan beiden het nodige plezier. Door Karel Degraeve

004 Akiko Wakabayashi

Aki in You Only Live Twice

Het eerste Bondmeisje dat flink haar mannetje kan staan. Het Engels van de Japanse was zo erbarmelijk dat de producenten besloten haar te vervangen, maar ze dreigde ermee harakiri te plegen. Resultaat: ze werd niet gedumpt maar gedubd.

005 Barbara Bach

Major Anya Amasova in The Spy Who loved Me

Bondgirls worden vaker gekozen voor hun verrukkelijke boezem dan voor hun acteertalent, wat meteen de voor het overige vlakke filmcarrière van de meesten verklaart. Voor Barbara Bach was dat niet eens zo erg. Zij werd mevrouw Ringo Starr.

007 Sophie Marceau

Elektra King in The World Is Not Enough

Pas in de allerlaatste Bond van de twintigste eeuw werd de emancipatie van de Bondgirl een feit: toen werd de schurkenrol voor het eerst aan een vrouw toegewezen. De eer viel te beurt aan de Française Sophie Marceau. Speculaties dat de volgende stap een spin-off van de reeks moet worden, lijken voorbarig. Waarom zouden de Bondproducenten zichzelf beconcurreren met een Jane Bond-sequel?

002 Honor Blackman

Pussy Galore in Goldfinger

Alleen een zelfverklaard seksistisch genre heeft het lef om een leading lady Pussy Galore te noemen. Het zette de trend om aan de Bondgirls namen te geven die even opwindend zijn als hun verschijning.

001 Daniela Bianchi

Tatiana Romanova in From Russia With Love

Zijn favoriete gesprekspartners verleiden Bond vaak tot zijn fraaiste double-entendres. Als het personage van de Italiaanse schoonheidskoningin grient dat ze haar mond iets te groot vindt, stelt James û every inch a gentleman û haar gretig gerust: ‘No, it’s just the right size, for me that is.’

006 Grace Jones

May Day in A View To A Kill

Illustere onbekenden krijgen meestal de voorkeur op sterren met naam en faam. Popicoon Grace Jones was een uitzondering op die regel. Zij wist al wat het was om een mannelijk fantasie-object te zijn.

003 Claudine Auger

Domino Derval in Thunderball

Het is bekend: wie mooi wil zijn, moet lijden. In de natste Bond wordt deze voormalige Miss France gepijnigd door schurk Adolfo Celi die haar boezem afwisselend bewerkt met zijn sigaar en met ijsblokjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content