STRENGTHS Hij wou van kindsbeen af acteur worden en daar is hij behoorlijk in geslaagd. Sinds Radcliffe op zijn elfde uitgekozen werd om Harry Potter te spelen in de verfilming van J.K. Rowlings Harry Potter and The Philosopher’s Stone – een van de populairste films aller tijden – is hij wereldberoemd. Hij heeft ondertussen naar schatting 33 miljoen euro vergaard – niet mis voor iemand van 17 jaar – en hij is sinds vorig jaar de jongste Brit die zijn eigen portret heeft in de prestigieuze Londense National Portrait Gallery. Als we even de Koninklijke familie niet meetellen, welteverstaan.

OPPORTUNITIES Dat hij het gevaar loopt om voor eeuwig met een toverstokje geassocieerd te worden, beseft Radcliffe ook. In het tweede seizoen van Ricky Gervais’ sitcom Extras speelde hij een oversekste gigolo die zijn armzalige versiertrucjes uitprobeert op elke vrouw die in zijn buurt komt. En twee weken geleden (zie Focus Knack nr. 6) verschenen overal foto’s van een bijna naakte Radcliffe in het toneelstuk Equus, dat eind deze maand in Londen in première gaat. ‘Om een serieuze acteur te worden’, zo verdedigde Radcliffe zichzelf, ‘moet je je remmingen kwijt raken.’

WEAKNESSES Het gevaar bestaat dat Radcliffe over dertig jaar in Celebrity Big Brother zal zitten als ‘diegene die ooit Harry Potter was’. Wie in de huid kruipt van een personage dat zo tot de verbeelding spreekt, heeft moeite om er weer aan te ontsnappen. Kijk maar naar Elijah Wood, al kent u hem wellicht beter onder de naam Frodo. En Wood heeft dan nog sinds The Lord of The Rings in een hoop nieuwe films gestaan. De carrière van Radcliffe beperkt zich totnogtoe tot Harry Potter en een paar tv-films, en daar zal tot en met de verfilming van het laatste Potter-boek niet echt veel verandering in komen.

THREATS Twee groepen lijken alvast nog niet klaar om Radcliffe los te laten. Toen de halfnaakte Harry in de kranten stond, kwamen er van over de hele wereld reacties van bezorgde ouders, die bang waren dat hun kinderen in de war zouden geraken door het schaamhaar van de tovenaarsleerling. En net in dezelfde week maakte de uitgeverij van J.K. Rowling bekend wat de titel van het zevende en laatste boek (en dus ook film) zal worden: Harry Potter and the Deathly Hallows. Zou het kunnen dat de bonzen van de uitgeverij ook een beetje nerveus werden van Radcliffe’s pogingen om zijn imago bij te stellen?

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content