Celebrity Stand-Up 1

OTTO-JAN HAM:'Ze zochten een Belg en kwamen bij mij uit, een Hollander.'

Donderdag 10/11, 22.00, Comedy Central

Het idee achter het Nederlandse comedyprogramma Celebrity Stand-Up is eenvoudig: een rist bekende mensen wordt klaargestoomd om zo’n twintig minuten aan stand-upcomedy te doen, ook al hebben ze dat vak totaal niet onder de knie. De deelnemers zijn voornamelijk Nederlanders, al zijn er ook twee Belgen bij: Thuis-acteur Christophe Haddad en – deze week – De ideale wereld-presentator Otto-Jan Ham.

Hoe kwam Comedy Central bij jou terecht?

OTTO-JAN HAM: Ik heb nog een tijdje in Nederland voor MTV gewerkt, en ik vermoed dat ik daar een verpletterende indruk heb gemaakt: ze zochten een Belg en kwamen al snel bij mij uit. Terwijl ik een Hollander ben, ironisch genoeg.

Op welke grappen mogen we ons zoal verheugen?

HAM: Ik vind het wat blasé om van ‘een stijl’ te spreken, maar het wordt vrij direct, grof en politiek incorrect – zoals in De ideale wereld of op de radio. Ik heb niet de neiging om mezelf beter voor te doen dan ik in werkelijkheid ben. En ja, ik vind het fijn om verwarring te zaaien en wat controversiële dingen te zeggen. Maar verder zal het braaf zijn, hoor. (lacht)

Hoe zat het met de zenuwen?

HAM: Daar had ik geen last van. Ik heb al vaker voor een publiek gestaan in de hoop een beetje lollig te zijn. De ideale wereld is ook een soort performance. Alleen is de manier van moppen vertellen bij stand-uppen toch net iets specifieker. Timing is alles: je moet de mop zodanig vertellen dat het publiek de pointe zeker niet ontgaat. Gelukkig kregen we hulp van de mannen achter het Correspondents’ Dinner van de Nederlandse eerste minister Mark Rutte (een van oorsprong Amerikaanse traditie waarbij het staatshoofd in primetime zichzelf en zijn rivalen een hak zet, nvdr): broodschrijvers die je begeleiden, zelfs je teksten schrijven. Ik heb het voordeel dat ik al mijn teksten zelf schrijf voor radio of tv, maar toch was hun inbreng comfortabel – alleen al om je van wollig of prozaïsch taalgebruik af te helpen. Want daar heeft het publiek niets aan.

Wie zijn je grote voorbeelden in de stand-upcomedy?

HAM: Ik vind Jim Jefferies en Louis C.K. weergaloos: grof, to the point en confronterend. Ik ben een Hollander, dus ik ben van nature eerder liefhebber van cabaret en conference en minder van de pure moppenschieters. Geef mij maar komieken die een verhaal vertellen met een mooie opbouw, zoals Youp van ’t Hek.

Welke mensen uit Celebrity Stand-Up moeten we zeker in de gaten houden?

HAM: Patty Brard is wel funny. Zij is de Hollandse Jacky Lafon: een ongeleid projectiel, van wie je niet verwacht dat die aan stand-up zal doen. Verder: Tony Wyczynski, Sterretje uit de realityreeks Oh oh Cherso, een ware societyfiguur. Glenn Helder, een profvoetballer die nu aan lagerwal is geraakt, kwam in de opnames na mij. Ik heb hen allemaal een hand gegeven, maar ik ken ze niet persoonlijk. Geen idee hoe het hen vergaan is, maar naar verluidt, waren de makers over iedereen vrij enthousiast.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content