23.00 – MTV

Celebrity RelIgion

Sterren hebben altijd al graag hun religieuze voorkeur aan de wereld geopenbaard, maar sinds The Passion of The Christ de kassa’s liet rinkelen, is geloof helemaal hip geworden in Hollywood. Maar natuurlijk beleven beroemdheden hun geloof op een iets exuberantere manier dan de man in de straat, daarvoor zijn het ook celebrities. MTV brengt in Celebrity Religion de band tussen sterren en religies in beeld, wij zetten hier de sterkste verhalen op een rijtje.

Als het over de kaballa – een oude mystieke zijtak van het judaisme – gaat, kun je niet rond Madonna. Zij omarmde het geloof een paar jaar geleden en zorgde ervoor dat een hoop andere sterren – Britney Spears, Demi Moore, Paris Hilton – dat van de weeromstuit ook deden. Ondertussen zijn de anekdotes rond Madonna’s fundamentalisme ontelbaar. Op Live8 weigerde ze bijvoorbeeld backstage van het water te drinken, omdat het niet door een kaballa-meester gezegend was. Al is ze wel consequent: toen haar broer een restaurant wou openen in LA, wou ze ook alleen maar geld lenen als die beloofde speciaal kaballa-water te schenken. De voorbije jaren heeft Madonna al bijna 30 miljoen dollar geschonken aan kaballa-centra over de hele wereld.

Hét accessoire voor de kaballa-adept is een rood armbandje, dat gemaakt is uit stof en een dikke 20 euro kost. Acteur Ashton Kuthcer – meneer Demi Moore – weigerde om het kleinood tijdens de opnames van zijn laatste film Guess Who af te doen. Achteraf moest de studio het rode lintje digitaal verwijderen. Prijskaartje: 100.000 dollar.

Scientology heeft ook een hoop beroemde leden, waaronder John Travolta en Lisa Marie Presley. De beruchtste fan is echter Tom Cruise. Die gaat overal rondbazuinen dat de moderne geneeskunde nergens op gebaseerd is en dat enkel Scientology kan helpen. Een paar maanden geleden noemde hij actrice Brooke Shields een gevaarlijke zottin, omdat die in een boek had toegegeven dat ze pillen tegen postnatale depressie had geslikt. Shields antwoordde fijntjes dat Cruise zich moet bezighouden met vechten tegen aliens en de postnatale depressies beter aan vrouwen overlaat.

De aanhangers van het katholicisme zijn tamelijk bescheiden, behalve één: Kanye West. Die heeft in zijn slaapkamer voor 250.000 dollar een replica van de Sixtijnse kapel laten bouwen, om rustig te kunnen bidden.

Hoewel de religie niet zo hip meer is als vroeger, heeft het boeddhisme ook nog altijd zijn aanhangers. Onder hen actiester Steven Seagal, die ondertussen naar verluidt al erkend is als reïncarnatie van de Tibetaanse lama Chokden Doriee. Bovendien gelooft Seagal dat hij kan genezen met zijn handen. Fijn, dan heeft de man toch één talent.

De Grootste Belg Minister Inge Vervotte is de enige politica in het rijtje ambassadeurs voor De Grootste Belg; zij neemt het op voor priester Adolf Daens (20.45 – Canvas) Crimineel Las Vegas CSI, maar dan in het echt. Deze reeks volgt de echte forensische onderzoekers in Las Vegas, terwijl ze misdaden proberen op te lossen (21.45 – Vitaya).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content