Een blik achter de muren van het Joliet Correctional Centre, de gevangenis die als decor dient voor de Amerikaanse dramareeks ‘Prison Break’.

Kantoor Henry Pope

Het kantoor van de gevangenisdirecteur, met in het centrum de maquette van de Taj Mahal die Pope bouwt voor zijn 40e huwelijksverjaardag en waarvoor hij de hulp inroept van ingenieur Scofield. De Taj Mahal zal later nog een belangrijke rol spelen.

Executiekamer

De plaats waar de terechtstelling van Lincoln plaats moet vinden. Voorlopig duikt de elektrische stoel alleen nog maar op in Lincolns dromen, maar als het plan van Michael mislukt, komt hij over een paar weken te weten hoe de kamer er in het echt uitziet.

Michaels cel

‘Welcome to Prisneyland, Fish!’ De verblijfplaats van Michael Scofield en celgenoot Fernando Sucre, op de tweede verdieping van Cell Block A. Het hoofdpersonage heeft van hieruit een perfect uitzicht op de gevangenen die hem moeten helpen bij zijn ontsnappingsplan, een idee dat Paul Scheuring, bedenker van Prison Break, naar eigen zeggen haalde bij Alfred Hitchcocks Rear Window.

‘The Yard’

Het ontspanningsterrein, waar de etnische kliekjes elk een hoekje ‘bezitten’ en waar Michael voor het eerst kennismaakt met kleurrijke bajesklanten als maffiabaas John Abruzzi en psychopaat T-Bag. Het bordje aan de ingang geeft de sfeer prima weer.

Death Row

Death Row bevindt zich in ‘The Tombs’, het oudste gedeelte van Joliet waar tijdens de Amerikaanse burgeroorlog al gevangenen werden gehouden. De cel waar nu zogezegd Lincoln opgesloten zit, was de laatste verblijfplaats van John Wayne Gacy, een van Amerika’s meest beruchte seriemoordenaars, die in 1994 geëxecuteerd werd door middel van een injectie (de elektrische stoel wordt eigenlijk niet meer gebruikt in Illinois, de Amerikaanse staat waar de serie zich afspeelt).

Schuur van de bewakers

Geen plaats voor mensen met lange tenen: nadat Michael weigerde de spijtoptant Fibonacci aan Abruzzi te verlinken, werd hij hier een teentje kleiner gemaakt door middel van een roestige tuinschaar. De weg naar de vrijheid zal hij dus mankend moeten afleggen, al mag hij voortaan wel op Abruzzi’s respect rekenen. En op zijn steun: eenmaal ze op vrije voeten zijn, zal de maffiaboss hem in ruil voor Fibonacci een vliegtuigje aan de hand doen.

Ziekenboeg

‘The weakest link in the security chain’, aldus Michael en dus van vitaal belang voor zijn plan. Om toegang te krijgen tot de ziekenboeg veinst hij suikerziekte met behulp van de insulineblokker Pugnac, die trouwens echt bestaat.’PRISON BREAK’

ELKE ZONDAG – 20.55 KANAALTWEE

Door Stefaan Werbrouck l Illustratie Don Foley

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content