Film: **** Extra’s: **** (Columbia Tristar)

Focus Knack geeft vijf exemplaren weg (zie Focus trakteert, blz. 3)

Een op het eerste gezicht atypische De Palma: een Vietnam-drama over de ontvoering, verkrachting en moord op een Vietnamees meisje door een groepje GI’s, aangevoerd en opgezweept door Sean Penn. Casualties of War (1989) is nochtans een van de meest persoonlijke, doorleefde en emotioneel verscheurende films van Brian De Palma. Zoals alle Amerikaanse regisseurs die volwassen werden in de sixties, werd ook De Palma blijvend door de Vietnamoorlog getekend. Zijn derde film, Greetings (1968), ging al over drie vrienden die zich laten afkeuren om niet naar Saigon te moeten. Casualties of War is een aangrijpende verwerking van het Amerikaanse schuldgevoel. De magistrale muziek van Ennio Morricone hangt als een requiem boven de film, waarin het rauwe oorlogsgeweld op een ongelofelijk intense wijze wordt geënsceneerd. De dood van het meisje op de brug is een van de sterkste scènes die ooit in om het even welke oorlogsfilm te zien waren. Michael J.Fox’ hulpeloze protagonist is een variatie op De Palma’s favoriete motief van de jongen die het meisje niet kan redden (zie ook Obsession, Blow Out en Body Double).

De verwijderde scènes – acht minuten in totaal – onderstrepen wat De Palma het minst interesseerde: de verkrachters die voor de krijgsraad gesleept worden. De Palma vermijdt de rechtbankclichés door de militaire aanklagers niet te tonen, maar alleen close-ups van de getuigenissen van de beschuldigden te brengen (iets wat Hitchcock ook deed met Grace Kelly in Dial M.for Murder). De degelijke making of verschaft achtergrondinformatie bij deze commerciële flop die nu een van de grootste Amerikaanse films uit de jaren tachtig blijkt te zijn.

Dvd:Dirty Harry Box (Warner) met Clint Eastwood. The Yards (RCV) van James Gray. Series 7: The Contenders (RCV) van Daniel Minahan. Robocop Trilogy (Fox) van Paul Verhoeven, Irvin Kershner, Fred Dekker. Cleopatra Special Edition (Fox) van Joseph L.Mankiewicz. The Beast of War (Columbia Tristar) van Kevin Reynolds. Blind Date (Columbia Tristar) van Blake Edwards. Guess Who’s Coming to Dinner (Columbia Tristar) van Stanley Kramer.

DE PALMA DIGITAAL. De vroegste film van De Palma op dvd, Sisters uit 1973, is alleen beschikbaar op Regio 1 in ‘The Criterion Collection’, voorzien van een nieuwe widescreen digitale transfer en van allerlei extra’s (echter geen gefilmd materiaal maar artikelen uit tijdschriften, persmap, reclamecampagne, productie-stills). Ook de twee meesterwerken uit zijn middenperiode, Dressed to Kill (1980) en Blow Out (1981) zijn voorlopig alleen op Regio 1 (VS) te bewonderen. Bijna alle latere De Palma-films zijn in Regio 2 (Europa) verschenen: Scarface, Body Double, The Untouchables, The Bonfire of the Vanities, Carlito’s Way, Mission: Impossible, Snake Eyes en Mission to Mars. Meestal zonder veel extra’s, behalve voor de Stephen King-verfilming Carrie waarvan een Special Edition op de markt is. De komende maanden wordt de De Palma-catalogus aangevuld met de Vertigo-hommage Obsession (1976) en de psychiatrische thriller Raising Cain (1992).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content