DE STER DER STERREN. WAAROM IS CARY GRANT DE GROOTSTE FILMSTER ALLER TIJDEN? HET ANTWOORD IN ‘EEN KLASSE APART’.

ZONDAG 22/5 û 18.30 NED1

Cary Grant: Een Klasse Apart

Toen Cary Grant in 1986 stierf, zei de regisseur Billy Wilder: ‘Het voorbeeld is weg. Wie moeten we nu imiteren?’ Het zegt veel over de legendarische status van Grant, en dat het Amerikaanse filmmagazine Premiere hem onlangs in zijn lijstje van 50 grootste filmsterren aller tijden bovenaan zette, zorgde dan ook voor weinig protest. En toch heeft de man, die in klassiekers als An Affair To Remember, His Girl Friday, North by Northwest en Notorious meespeelde, nooit een oscar als beste acteur gewonnen. Pas in 1969, toen hij zich al drie jaar had teruggetrokken uit de filmwereld, kreeg Grant een ere-oscar, ‘voor zijn uniek meesterschap in de kunst van het acteren’.

Cary Grant – echte naam: Archibald Leach – groeide op in Bristol, Groot-Brittannië. Op zijn 14e sloeg hij de schooldeuren achter zich dicht en sloot zich aan bij een groepje rondtrekkende circusartiesten en komieken. Dat mocht in 1920 optreden op Broadway, en daar besloot Grant om acteur te worden. Na een screentest bij Fox werd hij afgewezen, maar Paramount zag Grants potentieel wel en liet hem een contract tekenen (en een pseudoniem aannemen).

Vanaf halverwege de jaren dertig was Grant alomtegenwoordig in filmland: hij acteerde net zo makkelijk in screwball-komedies als His Girl Friday en Bringing Up Baby, als in kostuumdrama’s en thrillers (zoals Suspicion, Notorious en North by Northwest, voor Alfred Hitchcock). Meestal speelde hij een welbespraakte en stijlvolle gentleman, en zijn naam werd dan ook synoniem voor klasse – Ian Fleming baseerde zijn James Bond grotendeels op hem. ‘Iedereen wil Cary Grant zijn’, zo zei een journalist in die tijd tegen hem. ‘Ik ook’, antwoordde die. De acteur had immers het gevoel dat hij het beeld dat het publiek van hem had niet kon invullen. Zijn privé-leven was vaak een warboel – Grant trouwde vijf keer – en heel zijn leven lang waren er geruchten dat hij homoseksueel was en affaires had met mannen.

In 1966 trok Grant zich terug uit de filmwereld. Hij sloeg alle aanbiedingen uit Hollywood af, was erg spaarzaam met interviews en weigerde om een autobiografie te schrijven. Begin jaren tachtig verraste hij vriend en vijand toen hij tekende voor An Evening With Cary Grant, een reeks voordrachten waar fans vragen konden beantwoorden. Grant stierf aan een beroerte vlak voor zo’n voordracht, op 28 november 1986. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content