Meester der meesters – De term genie werd speciaal voor Caravaggio uitgevonden, laat het sprankelende overzicht van zijn werk in Düsseldorf vermoeden.

MUSEUM KUNST PALAST

EHRENHOF 4-5 IN DüSSELDORF, TOT 7 JANUARI. WWW.CARAVAGGIO2006.DE

Velazquez, Rubens en Rembrandt, ze putten allemaal inspiratie uit het oeuvre van Caravaggio (1571-1610). Geen toeval, want de artiest met het beruchte explosieve temperament stuurde de schilderkunst ooit een totaal andere richting uit. Caravaggio plukte zijn modellen van de straat, gaf heiligen en martelaressen het gezicht van klaplopers en boerinnen en kwam bovendien met een voor zijn tijd ongekend clair-obscur op de proppen. Vergeleken bij zijn maniëristische tijdgenoten, die zich te buiten gingen aan ingewikkelde musculaturen en gezochte composities, was hij een extreme realist die als geen ander op het drama focuste. Hij was een kei in het kiezen van onthutsende poses en beslissende momenten en hij keek niet op een overgesneden keel meer of minder.

Caravaggio was een meester in het ensceneren van bloedige en gewelddadige taferelen, maar ook en misschien nog meer in sensuele en meditatieve onderwerpen. Hoewel hij bijna continu op de vlucht was voor de wet werd hij een van de meest succesvolle en invloedrijke kunstenaars van zijn tijd. Zijn navolgers, de Caravaggisten, werden zo talrijk dat ze een stroming vormden binnen het nieuwe tijdperk van de barok.

Wat van On the tracks een belevenis maakt, is dat de volgelingen van Caravaggio even uitgebreid aan bod komen als zijn picturale meesterschap. Rond elk authentiek doek vind je een of meerdere kopieën uit de 17e eeuw, in sommige gevallen exemplaren die heel lang voor echte Caravaggio’s werden aangezien. Voer voor academici, maar ook gewone kunstliefhebbers zullen in vervoering raken dankzij de grote zorg en zin voor grandeur waarmee de schilderijen worden gepresenteerd. On the tracks volgt een chronologische lijn die begint bij Caravaggio’s liefde voor bevallige jongens en eindigt bij donkere, aan de dood refererende en veelal Bijbelse thema’s zoals de verschrikkelijke Kruisiging van Petrus, een waardige grijsaard die ontzet naar de spijker in zijn hand kijkt terwijl hij ondersteboven omhooggetakeld wordt.

BACKSTORY: DE AMOKMAKER VAN DE BAROK

Michelangelo Merisi ofwel Caravaggio (een verwijzing naar zijn geboorteplaats) was gezegend met een buitengewoon opvliegend karakter. Volgens de legende gooide hij ooit met artisjokken naar een ober, maar hij werd pas echt berucht nadat hij iemand om het leven bracht. Een onschuldig balspelletje liep uit op een daverende ruzie en moord, waarna Caravaggio uit Rome wegvluchtte en drie jaar lang, tot aan zijn dood op zijn 39e, wachtte op gratie van de paus. Tevergeefs. Het barokgenie stierf in mysterieuze omstandigheden op Malta, nadat de boot die hem terug naar Rome zou brengen was vertrokken zonder hem.

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content