CAPITALISM: A LOVE STORY **

MICHAEL MOORE. Activist of charlatan?

Woensdag 12/10 – Canvas. Michael Moore met Thora Bitch, William Black, Michael Moore. VS 2009

Consternatie vorige week, toen de al dan niet would-be beurshandelaar Alessio Rastani doodleuk op de BBC kwam vertellen dat hij ’s nachts van een nieuwe wereldwijde recessie droomt en dat de wereld wordt gerund door de Amerikaanse zakenbank Goldman-Sachs. Je zou bijna denken dat het om een gedeletete scène uit Capitalism: A Love Story ging, want ze past naadloos in dit docudrama waarin Michael Moore het Amerikaanse vrijemarktsysteem en Wall Street onder vuur neemt.

Op geen andere linkse Amerikaanse filmmaker kan je zo feilloos het etiket J’accuse plakken: Moore is als een moderne Zola met de camera. Of is hij de Joe Sixpack van de documentaire? Vanaf zijn eerste docu Roger & Me (over de sluiting van General Motors in zijn geboortestad Flint) heeft Moore op een polemisch-satirische, maar ook populaire manier thema’s als de Amerikaanse wapenfetisj ( Bowling for Columbine), de herverkiezing van Bush ( Fahrenheit 9/11) en de ziektezorgverzekering ( Sicko) gehekeld.

In Capitalism: A Love Story richt Moore zijn pijlen op het kapitalisme en de hebzucht van het corporatieve systeem, met op kop de bankwereld. Moore argumenteert dat Amerika in vergelijking met de jaren 80 moreel bankroet is gegaan door de machinaties van de financiële wereld die politici beïnvloedt, en dat de gewone man het slachtoffer van de kredietcrisis is.

Moore – door sommigen bestempeld als een zelfzuchtige propagandist vermomd als idealistisch filmmaker – doet dat met zijn gebruikelijke hilarische mix van archiefmateriaal, interviews en stunts. Zoals wanneer hij het financiële district van New York afspant met politietape: ‘Crime Scene – Do Not Cross’. De docu’s van Moore zijn echter vaak een tik demagogisch en manipulatief, een euvel waaraan ook Capitalism niet ontsnapt.

Samen met Susan Sarandon was Moore een van de bekendste filmmensen die vorige week de Occupy Wall Streetbetogers een hart onder de riem kwam steken. Anders is hij momenteel vooral bezig met de promotie van zijn nieuwe boek Here comes Troubles. Voorlopig blijft het nog onduidelijk waarover Moore’s nieuwe documentaire zal gaan, al wordt beweerd dat hij de topic homofobie zal tackelen.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content