CANVASCRACK

© 'CANVASCRACK'. 'Een formule waar geen speld tussen te krijgen is.'

Maandag 30/5, 20.40 – CanvasDe Canvascrack gaat al tien succesvolle jaren mee, en dat vraagt om een nieuw decor, een fris gewassen quizmaster en uiteraard ook 1440 interessante vragen. Herman Van Molle komt deze zomer weer uit Zweden af om het programma te presenteren, maar de vragen worden als vanouds verzonnen door de zeskoppige redactie onder leiding van Karel Vereertbrugghen, de man die samen met Van Molle het programma ook heeft bedacht.

Wordt het moeilijker om nieuwe vragen op te stellen, of net gemakkelijker?

Karel Vereertbrugghen: We hebben inmiddels een bestand van ruim 14.000 vragen, en dat houden we bij omdat we niet in herhaling willen vallen. Mensen vragen vaak: hoe verzint u het? Maar je ontwikkelt als het ware voelsprieten voor weetjes. Zo hoorde ik net dat acteur Danny De Vito een eigen limoncello op de markt heeft gebracht. Ik heb eerst gecontroleerd of dat klopt en daarna heb ik er een mooie vraag rond bedacht. Dus neen, de inspiratie is zeker nog niet opgedroogd.

Aan wat moet een vraag voldoen om geknipt te zijn voor de ‘Canvascrack’?

Vereertbrugghen: Alles draait om weetjes, onze vragen moeten de ‘weetlust’ bevredigen. Dingen die mensen kunnen onthouden en te berde kunnen brengen als er een pijnlijke stilte valt in een gesprek: ‘Zeg, wist je dat…’ Zelf haal ik veel inspiratie uit mijn eigen ‘wist-je-datmilieu’: mijn stamkroeg Amedee in Leuven, waar ik elke vrijdag naartoe ga. Aan de toog slaan we daar elkaar een hele avond om de oren met de weetjes die we de afgelopen week vergaard hebben.

Is humor ook geen essentieel element?

Vereertbrugghen: Ja, maar met mate. We proberen wel wat humor in de alternatieve antwoorden te steken. Stel dat men op zoek is naar een operazangeres en de twee alternatieven zijn de namen van pornoactrices. Als de kandidaat dan één van die alternatieven kiest – ‘Ik dacht dat ik die naam ergens van kende’ – dan kan Herman met een brede grijns vertellen van waar. (lacht smakelijk)

Al blijft de Canvascrack in de eerste plaats toch een harde quiz, hoor. Het niveau van de mensen die zich inschrijven komt ook steeds hoger te liggen – gemiddeld weten ze dertien van de twintig vragen goed te beantwoorden. Daardoor is het programma ook spannend: in feite is de Canvascrack een heel eenvoudige formule, maar dan wel één waar geen speld tussen te krijgen is.

Is het nog altijd jullie droom dat de ‘Canvascrack’ ooit op BBC loopt, zodat jullie in de aftiteling kunnen zien staan: ‘Written by Written by’?

Vereertbrugghen:(lacht) Ja, dan zijn we binnen. Met ons bedrijfje Written by hebben Herman en ik de handen in elkaar geslagen met (showbizzmanager) Rick Tubbax, en die gaat de Canvascrack internationaal proberen te verkopen. Want verder dan enkele betaalde opties zijn wij zelf totnogtoe niet geraakt.

Herman Van Molle liet zich onlangs gelden met enkele krasse uitspraken: Junior Eurosong is voer voor pedofielen en Canvassponsor Leffe is niet te zuipen. De waarheid heeft natuurlijk haar rechten, maar kunnen jullie er als medewerkers mee lachen?

Vereertbrugghen: Goh, als ik verneem dat Herman zulke uitspraken heeft gedaan kort voor het begin van een nieuw seizoen, dan denk ik: Weer wat reclame bij. Nu weet ik wel dat er intern bij de VRT mensen zijn die er minder om kunnen lachen. Het probleem is dat Herman op het moment dat zijn uitspraken in de media komen al vaak weer naar Zweden is verdwenen en dus totaal niet bereikbaar is, zelfs niet via e-mail. Herinner je je nog de aflevering waarin hij kotszakjes boven haalde bij een vraag over Pieter De Crem? De redactie wist vooraf van niets, maar daags na de uitzending stond de telefoon wel roodgloeiend.

Niettemin, de ‘Canvascrack’ kan er nog gemakkelijk tien jaar bij doen?

Vereertbrugghen: Wat ons betreft wel, maar het is de VRT die daarover beslist, hé. Ik hoop alleszins van wel. Het feit dat er net een nieuw decor is gemaakt, is misschien al een goed teken. Eerlijk gezegd ben ik me alweer op nieuwe vragen aan het voorbereiden. Tja, vragen bedenken, ik vind dat gewoon heel fijn.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content