De kaarten zijn geschud, de BV’s verdeeld, de zendschema’s gevuld: tijd om een balans op te maken. Wij selecteerden, per genre, de opmerkelijkste nieuwe tv-programma’s van de volgende weken. Hou de afstandsbediening van uw favoriete drug in de aanslag, maar verwacht geen extreme kicks of zware verslavingen.

Serie – Weeds

September, VijfTV

‘Here’s the thing: I really want to fuck around on Dean but the thought of putting one more cock into my mouth is just too depressing.’ Aldus de reactie van huisvrouw Celia tegen haar vriendin, nadat ze erachter is gekomen dat haar man al een paar weken vreemd gaat met de tennislerares – nota bene aan de hand van een video waarop manlief aan de juffrouw vraagt om hem te bevredigen door een tennisracket bij hem naar binnen te steken. Als dit u choqueert, raden we u vooral aan om Weeds links te laten liggen. Maar dan mist u wel de kans om een van de origineelste en meest vileine Amerikaanse comedy’s van de laatste jaren te ontdekken.

Nancy Botwin leidt een luxeleventje in een typische chique Amerikaanse buitenwijk, Agrestic genaamd. Als haar man op een dag het hoekje omgaat, staat ze er plotseling helemaal alleen voor. Om de kosten voor de hypotheek, de opvoeding van haar twee zonen én de schoonmaakster te kunnen dragen, besluit ze marihuana te gaan verkopen. Met de hulp van een zwart gezin uit de achterbuurten, dat haar van kwaliteitsweed voorziet, ontdekt Nancy dat ze een geboren drugsdealer is en al vlug raakt de halve buurt aan het spul verslaafd.

Weeds doet wat denken aan die andere satirische serie over het leven in een Amerikaanse suburb, Desperate Housewives, maar dan wel alsof John Waters de verhalen aanlevert. Een boekhouder zit aan de drugs, een moeder geeft haar mollige dochter laxeermiddelen om af te vallen, een oom leert zijn neefje enkele belangrijke lessen over masturberen, een jongetje speelt de onthoofdingen in Irak na met zijn vriendinnetje, waarlijk niets is te gek voor de schrijvers van de reeks. Het opmerkelijkste is echter dat er onder de rariteiten een heel warm en ontroerend portret schuilgaat van een moeder die met alle middelen het hoofd boven water en haar gezin bij elkaar probeert te houden. Een lach en een traan dus, of beter gezegd: wat ongemakkelijk geschuifel en een krop in de keel.

Leveren ook wekelijks vertier:

30 Rock (vanaf 6/9, één – zie ook tv-pagina’s) Amerikaanse komische reeks over het leven achter de schermen van een sketchshow: hilarisch, intelligent én scherp, we vragen ons dan ook af hoelang het zal duren vooraleer 30 Rock de weg van Desperate Housewives opgaat.

Numb3rs (vanaf 5/9, VT4 – zie ook tv-pagina’s) Krimi waarin een groepje wiskundigen (!) misdaden helpt oplossen. Nooit gedacht dat integralen zo boeiend konden zijn.

Show – De Bedenkers

Vanaf 9/9, één

In het lijstje van de 30 Belangrijkste Belgen dat ons moederblad Knack enkele weken geleden publiceerde, werd bijna een derde van de plaatsen bezet door uitvinders, gaande van Paul Janssen (geneesmiddelen) over Adolphe Sax (saxofoon) tot Jean Neuhaus (chocoladebonbon). Het moge duidelijk zijn: de beste manier om eeuwige roem te verwerven is niet met een balpen in de hand achter een bureautje gaan zitten of geconcentreerd voor een schildersezel gaan staan, maar iets uitvinden. Wat het ook mag zijn: als het aanslaat, zitten jij én je erfgenamen gebeiteld.

De VRT probeert dit najaar aan te knopen met onze uitvindtraditie met De Bedenkers, waarin Bart Peeters en Sofie Van Moll op zoek gaan naar nieuwe producten die ‘onze wereld kunnen veranderen’ – ja, van een gebrek aan ambitie kun je de VRT toch zelden verdenken. In de eerste afleveringen trekken de makers naar de verschillende Vlaamse provincies, waar de would-be-Gobelijns hun toestellen kunnen voorstellen aan een vakjury onder leiding van Marc Coucke, tot lering en vooral vermaak van het publiek. Na vijf weken komen honderd geselecteerden samen in het Atomium, alwaar de jury er opnieuw 75 naar huis stuurt. In vijf halve finales nemen dan telkens vijf overblijvers het tegen elkaar op, waarna het publiek beslist wie het beste/meest levensvatbare idee heeft. De winnaar van de grote finale krijgt 25.000 euro én zijn/haar product wordt op de markt gebracht. Kortom: Idool voor uitvinders.

Hebben ook pluimen in hun gat:

Ranking The Stars (vanaf 31/8, VTM – zie ook tv-pagina’s) Programma waarin tien vrouwelijke BV’s – Wendy Van Wanten, Tanja Dexters, Vanessa Hoefkens, Kelly Pfaff en nog zes vergelijkbare dames – elkaar moeten rangschikken op gebied van schoonheid, talent, enzovoort. Als wij een rangschikking zouden maken van de najaarsprogramma’s, dan eindigde dit heel dicht tegen het einde.

Sterren op het ijs (najaar, VTM) Tweede seizoen van de schaatsshow. Onder de deelnemers bevinden zich (zucht) Tanja Dexters, ex-voetballer Vital Borkelmans en voormalig journalistiek coryfee Dirk Tieleman, een man die wij evenveel met schaatsen associëren als Geert Lambert met balletdansen.

Docu – Over Leven: Antarctica

Vanaf 2/9, CanvasPrecies vijftig jaar nadat Koning Boudewijn een eerste Belgische poolbasis liet oprichten, trok eerder dit jaar opnieuw een team landgenoten naar Antarctica, mét in hun zog een cameraploeg. Vijf weken lang reden veertien expeditieleden met sneeuwtractoren, sleurden ze met materiaal en genoten ze van het licht van de nooit ondergaande zon bij temperaturen tot -26°. ‘Deze expeditie moest de bouw van de Prinses Elisabethbasis voorbereiden’, vertelt Jos Van Hemelrijck, een van de makers van de tweedelige documentaire. ‘Onder leiding van de doorgewinterde poolreiziger Alain Hubert werd het terrein verkend, een windmolen gebouwd én onderzocht hoe we het bouwmateriaal over 200 kilometer gletsjer moesten vervoeren.’ Dat dat niet altijd even eenvoudig is, bleek toen ze door een inschattingsfout bijna vijf mannen en een tractor verloren. ‘Toen we materiaal van het Russische vrachtschip naar het vasteland probeerden over te zetten, brak plots een ijsplaat af. Het is toch even schrikken als je die dan steeds verder ziet wegdrijven, zeker omdat het schip pas na anderhalf uur ter hulp kon komen.’

‘Op Antarctica zit je volledig geïsoleerd’, aldus Van Hemelrijck, ‘wat het des te mooier maakt. De schoonheid is bevreemdend, zelfs magisch. Het is goed om eens zo’n overdonderende stilte mee te maken. En dan die helderheid! Aan de horizon kan je tot zestig kilometer ver rotsen zien liggen. Zeker omdat dit de eerste documentaire is die de VRT in High Definition heeft gedraaid – vier keer zo scherp als normaal – lijk je zo in het krakend witte decor te kunnen stappen. Zo kan je ook eens van dichtbij kennismaken met de plaatselijke pinguïns. Die beestjes bleken absolúut niet mensenschuw en liepen gewoon voortdurend tussen onze benen door.’

Volgend jaar hopen Van Hemelrijck en zijn ploeg trouwens nog een vervolg te filmen. ‘Op 5 september wordt het station gemonteerd in Tour & Taxis, dan komen prins Filip en het kleine prinsesje langs en daarna kan ook het publiek komen kijken voor het wordt ontmanteld en verscheept. Wij willen het team nadien volgen op zijn tocht naar de Zuidpool. In maart volgend jaar zou de vestiging van de nieuwe basis een feit moeten zijn.’

Willen ook uw blikveld verruimen:

Earth The Biography (najaar, BBC2) Als we de onheilsprofeten mogen geloven, is het einde van onze planeet heel dichtbij. Het ideale moment dus om eens terug te blikken, en dat doet de BBC aan de hand van een documentairereeks waarin het levensverhaal van de aarde wordt verteld.

Coma (vanaf 4/9, Canvas) Tweedelige documentaire van HBO over vier mensen die ontwaakt zijn uit een coma. Een gevoel waar we ons dankzij de zomerprogrammering echt iets bij kunnen voorstellen.

Reality – De Grote Oversteek

Vanaf 3/9, één

De Grote Oversteek is volgens de VRT een ‘bijzonder sociaal experiment’, en dan beginnen wij eerlijk gezegd onze wenkbrauwen al te fronsen. Want meestal is dat etiket gewoon een manier om platte reality, van Big Brother tot Beauty & The Nerd, toch een air van geloofwaardigheid mee te geven. Maar omdat één op dat vlak nog maar zelden tegen de goede smaak heeft gezondigd, geven we de zender toch het voordeel van de twijfel.

In De Grote Oversteek – gebaseerd op het BBC-programma The Week The Women Went – wisselen twee Limburgse dorpen een week lang partners uit. Neen, dat betekent niet dat dit de grootste ‘swinging party’ uit de Vlaamse geschiedenis wordt, want alle mannen komen in het ene dorp terecht (meer bepaald Lafelt) en alle vrouwen in het andere (Rosmeer). De camera’s registreren daarna hoe beide gemeenschappen het er afbrengen: Worden de aloude rollenpatronen bevestigd? Raken de mannen langzaamaan bedolven onder hun eigen vuile sokken? Gaat het vrouwendorp – net zoals in Expeditie Robinson destijds – ten onder aan intern gekibbel?

De fragmenten die we al te zien kregen, bevestigden vooral de gangbare clichés over mannen voor wie strijken gelijk staat met ‘Erop gaan zitten en gedaan’. Maar de VRT belooft dat De Grote Oversteek een nieuw licht werpt op de manier waarop mannen en vrouwen denken en handelen, en zo de verstandhouding tussen de seksen bevordert. Vandaar ook dat minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt haar steun heeft verleend. Het laatste programma waarvoor Van Brempt dat heeft gedaan, was trouwens Emma: als dat geen goed voorteken is!

Brengen ook (een versie van) de werkelijkheid in beeld:

What Women Want (najaar, VijfTV) Nog meer man-vrouwtegenstellingen in deze reeks over tien mannen die met de hulp van drie vrouwelijke experts en presentatrice Els Tibau mogen ontdekken wat vrouwen eigenlijk van hen verwachten.

Mama Zoekt Een Lief (najaar, VT4) Wat kan tv-maken toch eenvoudig zijn! Vorig jaar mochten moeders in Schoondochter Gezocht op zoek naar een partner voor hun zoon, deze herfst kunnen de kinderen gaan shoppen voor hun moeder. Het resultaat zal wellicht even gênant zijn.

Outback Luke (najaar, VijfTV) Twaalf Vlaamse en Nederlandse jonge vrouwen die nauwelijks een krokodil van een kangoeroe kunnen onderscheiden, worden in de Australische outback gedropt en moeten daar het hart proberen te winnen van een lokale vrijgezel. Wij houden ons hart alvast vast voor het niveau van de kandidates: volgens de makers was er een die zich nadat ze met een parachute in de wildernis was geland nog altijd afvroeg of de man van haar dromen een Belg of een Nederlander zou zijn.

HLZHI: Huis Te Koop (vanaf 6/9, één) – Huizenjacht (vanaf 4/9, VT4) – TV-Makelaar (najaar, VTM) Het is officieel: een huis kopen is hetzelfde als bevallen. Dat maken we toch op uit het feit dat de zenders, nadat ze een paar jaar geleden elke zwangere vrouw hebben gevolgd, nu allemaal een programma hebben rond de Vlaamse immomarkt.

Muziek – De Provincieshow

Vanaf 7/9, één

De jaren 80, dat was Dallas, Hoger Lager en de Baccara Beker, die muzikale wedstrijd tussen de Vlaamse provincies waarin om tot op heden onopgehelderde redenen Clouseau plotseling kon uitkomen voor West-Vlaanderen of Ingeborg voor Limburg. De verfilming van Dallas is op de lange baan geschoven en na de passage van Walter Capiau in Zomer 2007 hopen we uit het diepste van ons hart dat Hoger Lager nooit terugkomt. Maar de Baccara Beker beleeft deze herfst wel een revival, zij het onder de titel De Provincieshow. Daarin strijden de Vlaamse provincies onder de leiding van een coach negen weken lang in muzikale duels tegen elkaar voor de titel ‘Meest Muzikale Provincie’. Sympathieke spring-in-’t-veld van dienst is Peter Van de Veire en die heeft zijn toekomstige habitat al danig ingewijd. ‘Het decor is waarschijnlijk het grootste dat ooit voor een VRT-show is gebouwd’, vertelt hij. ‘Ik kakte haast in mijn broek van de zenuwen én van de goesting om erin te vliegen.’

Wat voor spektakel mogen we verwachten?

Peter Van de Veire: Vuurwerk, vliegende platformen, pluimen, regen… álles kan. De duels worden steeds rond een bepaald thema uitgevochten en de provincies zullen alles uit de kast halen om dat zo groots mogelijk op het podium te brengen. De show zal vooruitgaan als de tieten van Pamela Anderson, het wordt een lust voor de ogen en oren.

Het decor doet een beetje denken aan een kooi voor modderworstelen. Hopen jullie op een hevige strijd?

Van de Veire: Ik denk wel dat zo’n show het provinciegevoel kan aanwakkeren, zeker omdat de bekende kapiteins – Axel Daeseleire, Dana Winner, Luc De Vos, Kris Wauters en Evy Gruyaert – razend enthousiast en strijdvaardig zijn.

In de trailer geef je zelf een performance om ‘Thank you for the music’ tegen te zeggen. Zullen we je nog vaker horen zingen?

Van de Veire: Als presentator moet ik toch een zekere rust in de stal brengen (lacht). Die act in de trailer was trouwens helemaal niet voorzien, de makers hebben ons oorspronkelijke idee veranderd toen ik net twee weken met vakantie was. Wie weet wat ze dus nog voor mij in petto hebben.

En wat met je geliefde foute kostuums?

Van de Veire: Wel, ik moet toegeven dat het woord ‘latex’ al gevallen is. De grootste aantrekkingskracht zal echter van de acts komen, al wil ik best wel eens wat nieuwe dingen uitproberen. Toch ben ik in het beste geval niet meer dan de knalroze strik op de oogverblindend mooie cadeauverpakking.

Zorgen ook voor muziek in de huiskamer:

Junior Eurosong 2007 (vanaf 8/9, één) Zoektocht naar een vertegenwoordiger van ons land op het Junior Eurovisiesongfestival begin december in Rotterdam.

Door Barbara De Coninck en Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content