DOORSTOTEN NA D-DAY Nog maar eens landen in Normandië? Nee, dit keer mag u de verdere bevrijding van Fort Europa aanvatten.

PLATFORM: XBOX 360, XBOX, WII, PS2

TREYARCH/ACTIVISION

GAMEPLAY 9 l GRAFIEK 9 l GELUID 10

Gameontwikkelaars hebben soms wat van opa’s die de oorlog hebben meegemaakt en hun nageslacht op elk familliefeestje met dezelfde verhalen vervelen: ze melken WO II uit als was het een koe in de hongerwinter van 1944. Ook Call of Duty 3 leest voor uit het Grote Oorlogsverhalenboek, maar voor het eerst sinds lang gebeurt dat nog eens op dermate overtuigende wijze dat je er shellshock dreigt aan over te houden. Vooral de Xbox 360-versie dropt je bijna tastbaar in de gruwel genaamd oorlog.

Strijdtoneel is ditmaal de Normandische kust tijdens operatie Normandy Breakout – de cruciale weken na de geallieerde landing op D-Day. Aan jou om als Amerikaans, Brits, Canadees of Pools soldaat een stukje Franse bodem te helpen heroveren. Call of Duty is altijd al sterk geweest in grootste veldslagen, waarin je als speler het gevoel krijgt slechts een klein radertje te zijn. Het slagveld lijkt uitgestrekter dan het eigenlijk is en hoewel je bewegingsvrijheid niet onbeperkt is, krijg je wel die indruk. Kogels en granaatscherven fluiten je om de oren en Duitsers springen je letterlijk op de nek, dus veel tijd heb je niet om te genieten van de spectaculaire oorlogsfilm die zich in je ooghoeken afspeelt: vliegtuigen boren zich in kerktorens, rookwolken worden opengereten door nieuwe explosies… Grafisch hoort Call of Duty 3 tot de top 5 van Xbox 360-games en het geluid doet het zo mogelijk nog beter.

Doordat de voorgaande aflevering de lat voor dit genre al vrij hoog legde, voelt de gameplay in de singleplayercampagne vrij vertrouwd aan. De verbeteringen bestaan eerder uit subtiele maar knappe cosmetische ingrepen, en een grotere spelvariatie waarbij je af en toe in de rol van tankcommandant wordt geduwd. Maar vooral het multiplayerluik, waarin je elkaar nu met 24 spelers online te lijf kan gaan, maakt het verschil. Voor het eerst vind je daarin soldaten van verschillende rangen, zodat het nu zelfs cool wordt om de rol van hospik op je te nemen. Daarnaast kun je nu ook stoeien met voertuigen zoals zijspanmotoren, jeeps en zelfs tanks.

Vorige week noemden we Gears of War een shooter die gameplezier tot na Nieuwjaar garandeert. Hetzelfde geldt voor Call of Duty 3. Het is nog niet te laat om die brief aan de sint met Tipp-Ex te bewerken.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content