Zijn net verschenen roman Straus Park speelt zich niet toevallig in New York af. P.B. Gronda bijt deze zomer in zijn hoogsteigen landmarks van de Big Apple.

Toen ik nog jong en wild was, dacht ik dat het ware reisgeluk schuilde in: kunnen vertrekken naar gelijk waar in de wereld met enkel je tandenborstel en je kredietkaart op zak. Vandaag, tien jaar later en oneindig veel wijzer, weet ik zeker dat het zo is.

Iedereen houdt van zekerheid en een bepaalde mate van rust. Er zijn mensen die liever en beter risico’s nemen dan anderen, maar als soort verkiezen we orde boven chaos. We organiseren ons verkeer, onze maatschappelijke structuren en onze werkomgeving zodat we er, eenmaal het patroon bekend is, nog zo weinig mogelijk vragen over hoeven te stellen.

Het idee achter de kredietkaart en de tandenborstel is dat het gevoel van rust toeneemt als je minder beslommeringen hebt. Het komt erop neer om zo veel mogelijk uit te besteden, eigenlijk. Zeker op reis. Van je strijk tot het maken van het ontbijt. Laten we het, tot spijt van mensen die persoonlijk echt fan zijn van de wereld van het strijkgebeuren, over het tweede hebben.

Er is weinig leuker dan ontbijt in New York. Nee, opgelet, ook ontbijten in andere steden is geen straf. In Parijs kun je goed ontbijten. Of in Praag. En daar ben ik zelfs nog nooit geweest.

Maar in New York uit je bed stappen, door de douche lopen en dan de straat op, meteen die stroom in en dan op jacht naar ontbijt, daar kan geen hotelbuffet tegenop. Het woord alleen al: hotelbuffet. Weg appetijt.

Je bent natuurlijk in de VS, dus als je een koffie bestelt, geeft je dat recht op refills tot in de zomer van 2056. En een pannenkoek is geen flensje maar een soort taart. Van pannenkoek. Maar je hoeft niet gulzig te zijn, het kan best ook op z’n West-Europees, zonder al te plastiekerig interieur en dito gesprekjes met de waitress. Met normale porties en lekkere yoghurt en marktvers fruit.

In Café Grumpy bijvoorbeeld. Wat mij betreft de beste ontbijtplek in de Lower East Side. Door die ligging ook een goeie stop voor wie naar Brooklyn wil, maar te veel honger krijgt tussen de metrostops van pakweg Washington Square in Greenwich Village en Hewes Street in Williamsburg.

Je vindt er vooral mensen die in de buurt wonen. Ik weet niet waarom dat altijd zo belangrijk is in toerisme, het toerisme ontwijken. Maar goed, dat kun je er dus redelijk goed. Net als wat Chinatown-vibes oppikken eenmaal je weer buitenstapt. Voor mij de granola met vers fruit en een earl grey met belachelijk veel suiker, graag.

Café Grumpy

13 Essex Street, NY 10002

Cafegrumpy.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content