CAFÉ CORSARI

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De nood aan een lichtvoetige tv-talkshow is ongeveer even groot als die aan een kookprogramma waarin een chef eenvoudige gerechten voor elke dag klaarmaakt. Dat Café Corsari aftrapte met een interview met Jeroen Meus interpreteren we met enige goede wil dan ook als een grap, een aanwijzing dat Freek Braeckman en Tomas De Soete beseffen dat Café Corsari heel dicht aanleunt bij voorgangers De laatste show en Villa Vanthilt of concurrent De kruitfabriek. Het gesprekje met Meus was ook het zwakste onderdeel van de eerste aflevering. De sympathieke kok kwam weliswaar net terug van een reisje naar Beiroet, maar veel meer dan het feit dat ze daar weleens andere dingen eten als ontbijt dan wij had hij niet te melden. Geen boterhammen met choco dus voor de inwoners van de Libanese hoofdstad, maar wie nog op zoek was naar een recept van dat gerecht, kan dat gelukkig wel vinden in het nieuwe vierde boekdeel van Dagelijkse kost. Als er hierna nog een vervolg komt, kunnen ze dat beter gewoon ‘Koken voor dummies’ noemen.

Maar goed, zodra Meus verteerd was, ging het niveau de hoogte in. Een dag na de verkiezingen moesten De Soete en Braeckman natuurlijk een politicus te gast hebben, en dat ze Patrick Janssens hadden kunnen strikken, getuigt alvast van hun overtuigingskracht. Het gesprek met de geslagene was ook mooi, met de ex-burgemeester die het gevoel na de nederlaag omschreef als ‘een rouwproces’, maar ook toegaf dat de steunbetuigingen van mensen die veel ergere dingen hebben meegemaakt een en ander hielpen te relativeren.

Het item over de arme dj die Bart De Wevers speech bijna in het honderd had laten lopen, bewees dat de makers origineel uit de hoek kunnen komen. De man werd na zijn blunder door zowat iedereen opgevoerd, maar Cath Luyten troonde hem mee naar de schminkkamer van de VRT om kennis te maken met De Wever zelf. Dat resulteerde in een – aldus de N-VA-frontman – ‘bijzonder gênant’ maar heel grappig en eerlijk tv-moment, waaruit alvast bleek dat De Wever zijn gevoel voor humor niet helemaal heeft verloren na de overwinning.

Terwijl De kruitfabriek nog altijd worstelt met wie welke vraag moet stellen, voelde de duopresentatie in Café Corsari nooit geforceerd aan. Zeker in de top 5 van meest opvallende beelden van de dag, een rubriekje dat weinig origineel is maar wel goed in elkaar stak, speelden De Soete en Braeckman op elkaar in alsof ze dat al jaren deden. Het programma maakte bovendien uitstekend gebruik van de locatie – Café Corsari wordt opgenomen in een echt café – door de interviewtjes her en der te laten plaatsvinden. We hopen alleen dat de bezoekers in de toekomst strengere instructies krijgen over het aantal decibels dat ze mogen produceren.

Maandag tot donderdag, één

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

STEFAAN WERBROUCK

TERWIJL DE KRUITFABRIEK NOG ALTIJD WORSTELT MET WIE WELKE VRAAG MOET STELLEN, VOELDE DE DUOPRESENTATIE IN CAFÉ CORSARI NOOIT GEFORCEERD AAN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content