01 APOCALYPSE NOW REDUX DVD IN A BOTTLE

DE GEUR VAN WIJN IN DE OCHTEND

Francis Ford Copolla maakt schitterende wijnen en is als filmregisseur ook niet geheel onverdienstelijk. Zijn twee talenten worden verenigd in deze jumbofles met drie liter Francis Coppola Reserve Syrah uit 2004 waarin onderaan in een schuifje de dvd van Apocalypse Now Redux zit. Wie zijn alcohol liever puur heeft, kan bij de invoerders van Francis Ford Copollawijnen in België natuurlijk ook flessen zónder film bestellen.

FEEST VERZEKERD OMDAT deze box het beste van twee werelden biedt.

l euro 300 l francisfordcopollawinery.com

02 THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM (COLLECTOR’S EDITION)

OP HET SCHERP VAN DE SNEE

Wat Tolkien en zijn The Lord of The Rings-reeks voor de fantastische literatuur zijn, is The Elder Scrolls voor de fantasygames: de absolute top. Skyrim is een volledig nieuw hoofdstuk dat zonder enige voorkennis doorploegd kan worden. Protagonist van dienst is een door de goden uitverkoren krijger die de loodzware taak krijgt om een vuurspuwend drakenleger en zijn meedogenloze aanvoerder naar de eeuwige jachtvelden te verdrijven. De verzameleditie bevat een dertig centimeter groot drakenbeeld, een dvd met making-of, een kaart van de spelwereld en een tweehonderd pagina’s tellend boek met artwork.

FEEST VERZEKERD OMDAT je ook zonder sloten glühwein elfen en kabouters door de woonkamer kunt zien hossen.

l euro 149 l elderscrolls.com/skyrim

03 DRIVER: SAN FRANCISCO (COLLECTOR’S EDITION)

ACHTERVOLGINGSWAANZIN

De Driver-serie mixt al twaalf jaar lang elementen uit klassieke achtervolgingsfilms zoals Bullit (1969) en The Driver (1978) met misdaadactie. Zelfs Grand Theft Auto haalde de mosterd bij deze spelfranchise. De vijfde episode keert terug naar de roots en dompelt de speler onder in een virtuele versie van San Francisco. De verzamel- editie komt met tal van leuke hebbedingen zoals een stadskaart, extra spelvoertuigen en uitdagingen én een op schaal nagebouwde versie van de favoriete auto van hoofdpersonage John Tanner.

FEEST VERZEKERD OMDAT die knalgele replica van de 1970 Dodge Challenger zich in elk interieur een uitstekende conversation starter toont.

l euro 85 l ubisoft.nl

04 SERGE GAINSBOURG HISTOIRE DE MELODY NELSON (SUPER DELUXE EDITION)

GAINSBARRE

HEEFT HET GRAAG SPANNEND

France Gall liet hij in ’66 nietsvermoedend de geneugten der lolly’s bezingen en met zijn eigen dochter nam hij in ’84 het al even suggestieve Lemon Incest op, maar ook in ’71 bakte Serge Gainsbourg het behoorlijk bruin met Histoire de Melody Nelson, een funky en très provocatieve conceptplaat over een verleidelijke lolita. Deze superdeluxe edition bevat de originele plaat en een plaat met onuitgegeven materiaal (zowel op cd als op vinyl), plus een dvd met een documentaire over Gainsbarre.

FEEST VERZEKERD OMDAT u in het echte leven jail bait à la Melody Nelson moet vermijden.

l euro 90 l Universal

05 METAMAUS (ART SPIEGELMAN)

MUIZENISSEN (1)

Art Spiegelman drijft met dit boek zijn duivels uit. Zijn Holocaustepos Maus laat al zijn andere werk na twintig jaar nog altijd verbleken en dus duikt hij met MetaMaus – een boek als de extra’s bij een dvd – opnieuw zijn klassieker in, in de ijdele hoop er daarna over op te houden. Het boek is een erg compleet interview, geïllustreerd met exclusieve schetsen en foto’s. Op de bijgeleverde dvd zijn zelfs de gesprekken te horen die Spiegelman met zijn vader had als voorbereiding.

FEEST VERZEKERD OMDAT MetaMaus de ontstaansgeschiedenis toont van een strip die vaak de beste aller tijden wordt genoemd.

l euro 35 l Pantheon Books

06 GORILLAZ THE SINGLES COLLECTION 2001-2011 (LIMITED CD & DVD EDITION)

GORILLAZ IN DE MIX

Hip Hip Gorilla! ’s Werelds coolste cartoonband bestaat tien jaar en Noodle, 2D en Murdoc vieren dat op gepaste wijze met een puike best-of. De apenjaren van Gorillaz worden op The Singles Collection samengevat in vijftien singles – waaronder een occasionele remix – en evenzoveel videoclips. Get the cool shoe shine!

FEEST VERZEKERD OMDAT de bonus-dvd u ook nog trakteert op de hilarische mockumentary Charts of Darkness, waarin spilfiguren Damon Albarn en Jamie Hewlett worden opgevoerd als schizofrene nut cases. Inclusief getuigenissen van de Teutoonse psychiater Dr. Q.U.A.C.K. en uit de biecht klappende ex-liefjes van Murdoc – láchen!

l euro 17 l EMI

07 HOW DEEP IS YOUR LOVE (CARLOS AIRES)

EDITIE VAN 5

De Spaanse kunstenaar Carlos Aires maakt zelden iets waaraan je zomaar voorbijgaat. Zijn werk handelt over liefde, hoop, geloof en dood en als het kan over alles tegelijk, zoals hier in het puntige How deep is your love. De 52 messen uit de in dolken gespecialiseerde Spaanse stad Albacete vormen samen een bijna anderhalve meter hoog

hart. In elk mes is de titel van een liedje gegraveerd, zoals Slave To Love of The Girl Is Mine, en elk exemplaar hangt vast met een magneet. Prijzig, maar dat heb je met een degelijke messenset.

FEEST VERZEKERD OMDAT het hart van Aires een razend spannend, wild en teder kunstwerk is.

l euro 14.520 l aeroplastics.net

08 TICKET STUB DIARY

DAGBOEK VOOR AVONDNOSTALGIE

Handig verzamelschriftje om al uw toegangstickets voor concerten, sportwedstrijden, film- of theatervoorstellingen en pretparkbezoeken te bundelden, mét ruimte voor persoonlijke voetnoten en cryptische kattenbelletjes. Lekker old school in deze tijden van digitale barcodes en log-ins, ideaal voor wie nog een koekendoos vol strookjes nostalgie heeft liggen of om uw nageslacht er later aan te herinneren dat er ooit zoiets als papier bestond.

FEEST VERZEKERD OMDAT postkaarten toch ook nog altijd bestaan?

l euro 7,5 l uncommongoods.com of amazon.com

09 PRIVÉRONDLEIDING IN HET ARTIST’S BOOKS- DEPARTMENT VAN HET V&A MUSEUM (LONDEN)

HET WALHALLA VAN

HET GEPIMPTE KOFFIETAFELBOEK

Voor wie niet van lezen, maar wel van boeken houdt, is er geen betere plek om te verdwalen dan het Artist’s Books-department. Boeken hebben er zeer weinig met literatuur en alles met kunst te maken. Per exclusief bezoek mag je door zes unieke boeken bladeren. Wij raden Running a secret society no. 20 aan, waarin J. Batey uitlegt hoe de oprichting van een geheim genootschap binnen ieders handbereik ligt. Regel nummer één: beperk het lidmaatschap tot jezelf.

FEEST VERZEKERD OMDAT aanraken wel mag, maar meenemen niet – de magie blijft bewaard.

l Gratis l vam.ac.uk, bel: +44 (0)20 7942 2211 of mail: bookings.office@vam.ac.uk

10 VINYLABONNEMENT NUMERO GROUP

PARELS VOOR DE PLATENKAST

Al acht jaar lang specialiseert Numero Group zich in het opgraven en afstoffen van lang verborgen muzikale schatten. Miskende huisvlijt en obscure labels uit het autokoffercircuit krijgen er een tweede leven. Excentrieke soul, rauwe funk, van de pot gerukte gospel en keukenpsychedelica, met liefde op kwaliteitsvinyl gestanst en verpakt in stijlvol geïllustreerde hoezen. Een abonnement is goed voor zeven releases, in totaal veertien parels van plaatjes.

FEEST VERZEKERD OMDAT ze beeldig blinken in elk vinylarchief.

l euro 115 l numerogroup.com

11 TICKETS VOOR C(H)OEURS

VERDI, EEN KOOR EN TIEN DANSERS

STRIJDEN OM UW HART

Op 12 maart 2012 gaat in Madrid Alain Platels grootschaligste experiment tot nog toe in première. Om de gevaarlijke schoonheid van de massa te onderzoeken, zet hij nu een honderdkoppig koor op de scène. Hun lyrische tearjerkers van Verdi en Wagner worden versterkt of tegengewerkt door een tiental dansers.

FEEST VERZEKERD OMDAT Platel een patent heeft op grootse danscreaties die alle zintuigen overrompelen.

l euro 20 l lesballetscdela.be

12 TICKETS VOOR RAYMOND

GOAL! GOAL! GOAL!

Vanaf 25 februari 2012 kruipt rasacteur Josse De Pauw in de huid van voetballegende Raymond Goethals. De monoloog van Thomas Gunzig wordt geregisseerd door cineast Manu Riche, die eerder ook al een documentaire over Goethals draaide. Verwacht geen filmisch verteltheater, deze mannen willen niet zomaar makkelijk scoren.

FEEST VERZEKERD OMDAT De Pauw zelfs voetbalfanaten naar het theater kan lokken én daar houden.

l Vanaf euro 12 l kvs.be

13 KLASSIEK CONCERT- ABONNEMENT

DE KLEINSTE ZIJN DE FIJNSTE

Op de Gentse Kouter, bijna naast de Opera, staat de Handelsbeurs – je zou haar statig noemen als ze niet zo scheef stond. Het klassieke concertprogramma oogt bescheiden, maar is van wereldklasse en weet zowel liefhebbers als kenners te bekoren. De codewoorden? Goed publiek, geen poeha en een mooi kader. En waarom maar één concert meepikken als je er vijf tot zes kunt krijgen?

FEEST VERZEKERD OMDAT zo’n abonnement hét middel tegen klassieke drempelvrees kan blijken.

l euro 62 l handelsbeurs.be

14 TICKETS VOOR RUMOR

MOORD IN DE OPERA

Op 23 maart 2012 beleeft Rumor (foto) zijn première in de Vlaamse Opera te Antwerpen. Regisseur Guy Joosten ensceneert Guillermo Arriaga’s misdaadroman De zoete geur van de dood, een verhaal waarin de moord op een jonge vrouw een heel Mexicaans dorp in de ban houdt. Het gonst er van de geruchten. Gesneden koek voor een spannende roddelopera.

FEEST VERZEKERD OMDAT Joosten een van de toonaangevende operaregisseurs is die het genre nieuw, wervelend leven inblies – wat dit detectiveverhaal kan bewijzen.

l Vanaf euro 12 l vlaamseopera.be

15 MAD MEN GIFTSET

DON DON

Volgend voorjaar is het wachten eindelijk voorbij, want dan gaat – althans in de Verenigde Staten – het vijfde seizoen van Mad Men van start. Iemand in de familie nog niet mee met de hype? Dan zal deze box met de eerste vier seizoenen daar zeker verandering in brengen.

FEEST VERZEKERD OMDAT de beste tv over reclame meteen de beste reclame voor tv is.

l euro 75 l A-Film

16 BEAMER EPSON MG-850 HD

IPROJECTOR

Ziehier ’s werelds eerste 3LCD-projector met een ingebouwd docking station voor iPad, iPhone en iPod touch. Foto’s, muziekvideo’s en films kunnen rechtstreeks vanuit de Appletoestellen op een groot scherm (tot 300-inch) vertoond worden. Het apparaat heeft zelfs een geluidsversterker en een paar stereoluidsprekers aan boord en doet smartphone en projec-tor in één klik samensmelten tot een volwaardig entertainmentsysteem. Daarnaast kan het ook met traditionele beeldbronnen zoals dvd-spelers en spelconsoles aan de slag.

FEEST VERZEKERD OMDAT beelden nu eenmaal indrukwekkender ogen op de muur dan op een smartphoneschermpje.

l euro 799 l neon.epson-europe.com

17 DEXTER AFVALZAKKEN

‘I SEE PLASTIC SHEETS

IN YOUR FUTURE’

Samen met het vijfde seizoen van Dexter is er ook een verzamelbox van de reeks op de markt gekomen, maar voor mensen die alles al gezien hebben, is er meer dan genoeg merchandising rond de serie te verkrijgen. Zoals deze doos met vijftien zwarte afvalzakken, die ideaal zijn om alle bewijsmateriaal van een uit de hand gelopen kerstfeestje te laten verdwijnen.

FEEST VERZEKERD OMDAT deze zakken ook geschikt zijn voor het zwaardere werk.

l euro 10 l store.sho.com

18 TOMTOM – GO LIVE GPS (LIMITED TOPGEAR EDITION)

STRAATLAWAAI

Deze in gelimiteerde oplage verkrijgbare gps maakt het mogelijk om over de wegen te scheuren met de stem van Jeremy Clarkson als rijassistent. De presentator van het ultrapopulaire BBC-autoprogramma Top Gear geeft niet alleen richtingaanwijzingen, maar zit de bestuurder ook geregeld achter de veren met zijn typische sarcastische humor. Dankzij scherpe opmerkingen als: ‘I’m bored to death with this journey’ en ‘Your driving is making me car sick’, wordt zelfs een banaal zondagsritje naar de bakker extra pittig.

FEEST VERZEKERD OMDAT je passagiers misschien zullen denken dat je bijklust als The Stig.

l euro 199 l tomtom.com/nl-be/topgear/

19 SAUL BASS: A LIFE IN FILM & DESIGN

GIVE ME SOME BASS

Saul Bass (1920-1996) ontwierp niet alleen de beroemde logo’s van Minolta, United Airlines en Warner Communications. Het grafische genie was ook de man die de titelsequensen van films tot heuse kunststukjes verhief. De kronkelige spiralen van Hitchcocks Vertigo, de junkiearm van Otto Premingers The Man with the Golden Arm of de Romeinse machografiek van Kubricks Spartacus; je vindt ze allemaal in dit rijkelijk geïllustreerde, door dochter Jennifer Bass ontworpen boek dat een carrièreoverzicht van de grote Amerikaanse modernist biedt.

FEEST VERZEKERD OMDAT Bass’ titelsequensen vaak beter waren dan de films die ze voorafgingen.

l euro 69,99 l laurenceking.com

20 PRETTY MUCH EVERYTHING. (INEZ VAN LAMSWEERDE & VINOODH MATADIN)

ZO ONGEVEER ALLES

Als het indringend moet zijn: slechts één adres, dat van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Het Nederlandse koppel levert al twee decennia lang onvoorspelbaar beeldmateriaal en Taschen maakte een bundeling van ongeveer alles – Pretty Much Everything – waarmee het stel zich tot nu toe heeft ingelaten. Dat zijn overwegend modefoto’s, reclameopdrachten en licht surrealistische portretten van celebrity’s, zoals Clint Eastwood als wolk, Kate Moss met baard en Lady Gaga als driekoppig monster.

FEEST VERZEKERD OMDAT Pretty Much Everything bomvol visueel vuurwerk zit.

l euro 500 l taschen.com

21 THIRD MAN RECORDS REVOLUTION COMPACT TURNTABLE

DE PLATENSPELER VAN JACK WHITE

Waarom uw vinylplaten afdraaien op een degelijke maar – let’s be honest- ook wel een beetje saaie Technics als u met de persoonlijke pick-up van Jack White uw draaitafelen ding kunt doen? Vorige kerst bracht hij een draagbare platenspeler met rood-wit White Stripes-motief op de markt, dit jaar zwiert hij daar een nog mobielere vinyluitrusting van zijn hoogst-eigen label Third Man Records achteraan. Gewoon AA-batterijen insteken en u kunt met uw platenkast de hort op.

FEEST VERZEKERD OMDAT u deze zomer toch ook minstens één picknick plant?

l euro 110 l store.thirdmanrecords.com

22 ANDREI TARKOVSKI: L’INTEGRALE

FROM RUSSIA WITH LOVE

Komen al de stroperige kerstfilms u de strot uit? Heeft u behoefte aan wat metafysische filmpoëzie in deze donkere dagen? Laat deze integrale Andrei Tarkovski dvd-box dan uw ziel masseren. Niet alleen werden alle acht langspelers van de visionaire Rus digitaal opgeboend, van Andrei Roublev (1966) over Solaris (1972) tot zijn testament Le Sacrifice (1986). De box bevat ook zijn twee kortfilms, Tonino Guerra’s documentaire Tempo di Viaggio, interviews met ’s mans naaste medewerkers plus de lange docu Meeting Andrei Tarkovski. Ingmar Bergman, Federico Fellini en Orson Welles waren grote fans, nu u nog.

FEEST VERZEKERD OMDAT Tarkovski precies een kwarteeuw na zijn dood nog altijd een uniek filmdichter blijft.

l euro 99,95 l potemkine.fr

23 HET KLEINE BOEK VAN DE BEATLES (HERVÉ BOURHIS)

HET GROOTSTE BEATLESBOEK

VAN HET JAAR

Van de geboorte van John Winston Lennon op 9 oktober 1940 tot Pauls passage op de Grammy’s vorig jaar: het opzet van Hervé Bourhis – 69 jaar Beatlesgeschiedenis in één strip vatten – is behoorlijk ambitieus. Maar het werkt. Vaak extreem gedetailleerd, maar zonder overzicht te verliezen, misschien is een strip inderdaad wel de ideale manier om de carrière van de Fab Four te vatten. Zowel een introductie voor de leek als een aanvulling voor de kenner: er is minstens één iemand in de familie die u daarmee een plezier kunt doen.

FEEST VERZEKERD OMDAT The Beatles populairder zijn dan Jezus, als u John Winston mag geloven.

l euro 24,90 l oogenblik.nl

24 ICONS OF MEN’S STYLE (JOSH SIMS)

FASHION IS TEMPORARY,

STYLE IS FOREVER

Niet het zoveelste boek dat de mannelijke iconen van het witte doek opsomt, zoals de cover laat vermoeden. Josh Sims verdiept zich wel in de helden van Tinseltown – en de popindustrie tout court – maar maakt van hun kleren de echte sterren. 192 pagina’s lang bespreekt hij ontstaan, geschiedenis en invloed van de meest iconische kledingstukken uit de mannenmode, zoals daar zijn: Humphrey Bogarts trenchcoat, Mick Jaggers Panamahoed of Tom Sellecks Hawaïhemd. Weet u meteen ook waarom een ‘desert shoe’ een ‘desert shoe’ heet, een goede parka een staartje heeft en Marlon Brando zijn rebelse imago aan een wit T-shirt te danken heeft.

FEEST VERZEKERD OMDAT de salontafel er stijlvoller dan ooit zal uitzien.

l euro 23 l laurenceking.com

25 ACTION FIGURE CHARLES DICKENS

EEN LITERAIRE REUS

Als er één schrijver de status van superheld verdient, dan wel Charles Dickens. De Onnavolgbare, noemde hij zichzelf. Niet alleen oversteeg hij de meesten van zijn tijdgenoten op literair vlak, er was nauwelijks iemand die hem in zijn baan over de aarde kon volgen. Hij gaf tegen een moordend tempo lezingen en voordrachten, schreef tussendoor een indrukwekkend oeuvre bij elkaar en – zoals het een superheld betaamt – hij overleefde een treinramp. Hoe kun je beter zijn tweehonderdste verjaardag vieren dan met een naar hem gemodelleerd actiepoppetje – inclusief verwijderbare hoed en ganzenveer.

FEEST VERZEKERD OMDAT een woordje Dickens links en rechts altijd indruk maakt.

l euro 12 l accoutrements.com

26 SONY MULTIMEDIABRIL (HMZ-T1)

HOOFDCINEMA

Deze futuristische videohelm biedt de drager een unieke 3D-beeld- en geluidservaring. Twee ingebouwde 720p OLED-beeldschermen en een 5.1 surroundhoofdtelefoon maken de aanschaf van een volbloed 3D-tv en zes luidsprekers tellende geluidsinstallatie overbodig. Sterker nog: de gebruiker krijgt de illusie zich dicht bij een riant bioscoopscherm te bevinden. De Japanse producent mikt zowel op filmliefhebbers als op gamers. Wel even wennen, zo’n Geordi La Forge-attribuut.

FEEST VERZEKERD OMDAT je nu ook ’s nachts de volumeknop van je tv op het maximum kunt zetten zonder politie aan de deur te krijgen.

l euro 799 l Verkrijgbaar vanaf midden december, sony.be

27 WES MONTGOMERY MOVIN’: THE COMPLETE VERVE RECORDINGS

SCHOENEN UIT VOOR WES’

HOOGPOLIGE JAZZ

Volgens de overlevering beleefde gitarist Wes Montgomery zijn piek tijdens zijn periode bij het Riversidelabel. De daaropvolgende jaren bij Verve en A&M gleed hij onder begeleiding van strijkers en blazers af naar pop en smoothjazz. Deze prachtige Vervebox (1964-1966) had net zo goed Think Again kunnen heten. Verspreid over 82 tracks en 5 cd’s krijgt u Movin’ Wes, Bumpin’, Smokin’ at the half Note, Goin’ out of My Head, Tequila, California Dreaming en zijn twee platen met Hammondkoning Jimmy Smith. Luxueus, maar niet wollig.

FEEST VERZEKERD OMDAT gitarist Charlie Hunter het zegt: ‘Toen leek het uitverkoop. Vandaag is het avant-garde.’

l euro 53 l Verve/Universal

28 THE PEDRO ALMODÓVAR ARCHIVES

ALL THINGS ALMODÓVAR

Sexy en subversief, kleurrijk en controversieel, passioneel en provocerend: de films van de Madrileense maestro Pedro Almodóvar hebben het allemaal. Moeilijk was het dus niet voor kunstuitgeverij Taschen om een prachtige monografie te vullen over ’s mans wonderlijke, door hoeren, nonnen, travestieten, junks en andere paradijsvogels bevolkte wereld. Zeshonderd beelden gidsen je door het rijke archief van de Man van la Mancha, van zijn anarchistische debuut Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, over zijn Oscarwinnende melodrama Todo Sobre Mi Madre tot zijn nieuwste huivertrip La piel que habito. Er is trouwens ook een gelimiteerde en gesigneerde luxe-editie verkrijgbaar.

FEEST VERZEKERD OMDAT er nauwelijks flamboyantere feestjes denkbaar zijn dan die van don Pedro.

l euro 150 (hardcover) l euro 750 (luxe-editie) l taschen.com

29 CANADIAN CLUB + HEUPFLES BOARDWALK EMPIRE

DE FAVORIETE DRANK VAN NUCKY

THOMPSON ÉN DON DRAPER

Toen de Amerikaanse Senaat in 1920 besloot alcohol verbieden, was dat een godsgeschenk voor Canadian Club. Het Canadese whiskymerk had namelijk zijn distilleerderij net over de grens liggen, en werd zo het geliefkoosde drankje van criminelen die de Drooglegging omzeilden. Canadian Club is dus niet toevallig een sponsor van Boardwalk Empire, de HBO-serie over het leven in Atlantic City ten tijde van het alcoholverbod, en de flessen duiken er geregeld in op. Maar de whisky is ook de favoriete drank van Don Draper uit Mad Men, die zijn dagen op kantoor wat meer kleur geeft met een shot Canadian Club Reserve Aged 10 Years.

FEEST VERZEKERD OMDAT ‘Tv on the Rocks’ zeldzaam is.

l euro 25 l canadianclub.com / storehbouk.com

30 KOPTELEFOON TMA-1 FOOL’S GOLD EDITION

‘OPEN THE POD BAY DOORS, HAL. ‘

Voor wie het iets meer mag zijn dan een simpele Wesc of ordinaire Sennheiser: het Deense Aiaiai leverde dit jaar de TMA-1 af, kort voor Tycho Magnetic Anomaly-1. De betere cinefiel ziet daar een verwijzing in naar Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, wat meteen ook de inspiratie voor het design weggeeft. Een koptelefoon die er niet alleen goed uitziet, maar ook fijn klinkt: onder meer Booka Shade, Tiga, James Murphy, Trentemøller en Hot Chip hebben het kleinood getest, bijgestuurd en goedgekeurd. Voor het elektrohoofd: het Fool’s Gold- label heeft zijn eigen lijn TMA-1’s, customised voor de discobartiest in u.

FEEST VERZEKERD OMDAT ze in het slechtste geval altijd als trendy oorwarmers kunnen dienen.

l euro 220 l aiaiai.dk/store/headphones/ tma-1-fools-gold-edition

31 WALT DISNEY’S MICKEY MOUSE: RACE TO DEATH VALLEY – TRAPPED ON TREASURE ISLAND (FLOYD GOTTFREDSON)

MUIZENISSEN (2)

Het logo van Disney was niet altijd de naïeve onnozele hals die hij in latere tekenfilms zou worden. Onder Disneys naam tekende Floyd Gottfredson vijfenveertig jaar krantenstrips met het personage. De eerste twee chronologische heruitgaven van 1930 tot 1934 tonen een ondernemend baasje dat de list niet schuwt, maar ook een zelfmoordpoging onderneemt als hij denkt dat hij Minnie kwijt is. De mooie verzameldoos vormt een postuum schrijn voor het anonieme stripgenie Gottfredson.

FEEST VERZEKERD OMDAT deze grappige, avontuurlijke Mickey straatlengtes voorligt op de Hergéboeken van dezelfde tijd.

l euro 49,99 l Fantagraphics Books

32 HARD GROUND (MICHAEL O’BRIEN EN TOM WAITS)

NODIG EENS EEN BOEK

VOL EENZAMEN UIT

Al in de jaren 70 begon de Amerikaanse Life-fotograaf Michael O’Brien met het fotograferen van verschoppelingen in Miami. Altijd op dezelfde manier. Een portret tegen een grijze achtergrond. De beelden van deze mannen met diepe rimpels of van families met hun huis in een zak zijn verzameld in Hard Ground. Tom Waits schreef er korte teksten bij. Even rauw en teder als zijn songs.

FEEST VERZEKERD OMDAT een mens plots beseft dat een gevulde kalkoen ook een vorm van geluk is.

l euro 30 l University of Texas Press

33 LIDMAATSCHAP SILENCIO CLUB PARIJS

DAVID LYNCH DANCES

THE NIGHT AWAY

Knal in het hart van Montmartre ligt de ondergrondse Club Silencio, volledig opgetrokken in Mulholland Drive-stijl door mijnheer Lynch himself. Schuiloord voor rabiate nachtbrakers, maar ook een kunstenaarskolonie met cinemazaal en theater. Een decadente broeihaard van all things arty. Members only. Poen noodzakelijk, maar niet voldoende: elke aanvraag wordt gescreend op lynchiaanse kwaliteiten.

FEEST VERZEKERD OMDAT het moeilijk dwingender kan: Johnny Depps Viperroom meets Warhols Factory.

l euro 1500/jaar l silencio-club.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content