GEWAAGD, MAAR GESLAAGD ‘Buzz: The Music Quiz’ is een PlayStation-game voor mensen die niet van PlayStation houden.

(PS2)

Buzz: The Music Quiz ***

Zélfs mensen die games ontwikkelen, willen geld verdienen, en dus vergroten ze maar wat graag hun afzetmarkt. Straffere, langere en duurdere spelletjes uitbrengen is daarvoor niet het juiste recept: die zijn nodig om de trouwe fans tevreden te houden, maar schrikken beginnelingen eerder af dan dat ze hen aantrekken. Het komt er gek genoeg op aan om games te maken voor mensen die eigenlijk niet van games houden. Mensen die zich graag laten verleiden tot een avondje Monopoly of Mens Erger Je Niet, maar nerveus worden van flitsende en flikkerende elektronica.

Voor hen is er nu Buzz: The Music Quiz, een game om voor de gezelligheid met de hele familie te spelen, en niét om indruk te maken op de hardcore gamer. PlayStation heeft er alles aan gedaan om spelers te doen vergeten dat Buzz een PlayStation-game is. De vertrouwde PS2-controller maakt plaats voor een buzzer, een fraaie en handige speelknuppel met een grote rode knop aan de bovenkant en vier toetsen zónder de gekende PlayStation-symbolen. Het weglaten van de heilige viervuldigheid – cirkel, vierkant, driehoek en kruis – gold totnogtoe als heiligschennis.

Kortom, Buzz is héél bijzonder, en tegelijk – zoals de bedoeling was – net niét bijzonder. Concreet: het spel bestaat uit een muziekkwis, gepresenteerd door de wel erg vlotte en geveinsd enthousiaste Buzz, waarin kandidaten worden getest op hun muziekkennis. Elk van de tien spelronden is verschillend opgebouwd: in ‘Punten Verdienen’ moet je binnen een bepaalde tijd het goede antwoord geven, in ‘Wie is het Snelst’ scoor je door de anderen voor te zijn, in ‘Afschuiven’ kan je vragen doorschuiven naar een tegenspeler van wie je denkt dat hij het antwoord niet kent, in ‘Hand aan de Knop’ mag je in ruil voor een goed antwoord een rivaal naar keuze punten ontnemen. Zoals het hoort in een kwis zijn snelheid en speltactiek minstens even belangrijk als kennis. In de fichebak van Buzz zitten 5000 vragen over 1000 liedjes uit 60 jaar popgeschiedenis. De muziekfragmenten zijn nagespeelde stukken, ongetwijfeld omdat de licentierechten voor het gebruik van de originele versies een fortuin zouden hebben gekost. De goedkope oplossing blijkt echter de beste, want de klungelachtige muzikale uitvoeringen dragen bij tot het lekker ranzige sfeertje. Idem dito voor de tekenfilmanimaties: die zijn hoegenaamd niet hoogstaand, maar daarom net goed. Buzz beoordelen op basis van de graphics is als Monopoly beoordelen op de stevigheid van het karton. Belangrijk om weten: de onverhoopt leuke game wordt geleverd met vier controllers en een USB-kabel. Die moet je goed bewaren, want rond Pasen volgend jaar keert Buzz normaal gezien terug in een film- en sportkwis. The Music Quiz verschijnt net op tijd voor kerst en nieuwjaar. Ja, ook dát is helemaal de bedoeling.

Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content