Hij is een uitgesproken Obama-aanhanger, een doorgedreven milieuactivist en een hardwerkende Hollywoodster. En toch maakt Leonardo DiCaprio tijd voor Focus Knack om over Revolutionary Road te praten, het aangrijpende relatiedrama dat hem na twaalf jaar met zijn Titanic-geliefde Kate Winslet herenigt.

Volgens Kate was je opgelucht omdat je eindelijk een zwak personage mocht neerzetten.

DiCaprio: Het deed inderdaad deugd om eens niet de held te moeten uithangen. Kwetsbare personages wier kleine kant-jes niet verborgen worden: ik kom ze niet vaak tegen. Tja, onzekerheid en zelftwijfel staan niet in het woordenboek van de meeste Hollywoodscenaristen.

Was jij net als Kate na het lezen van het scenario onmiddellijk verkocht?

DiCaprio: Eigenlijk wel. Toen ik het script voor het eerst las, voelde ik me een voyeur die getuige was van zaken die niet voor zijn ogen bestemd waren. De disintegratie van een relatie wordt zelden zo realistisch beschreven. Kate en ik waren al lang op zoek naar een excuus om nog eens samen te werken. En dit materiaal leek ons straf genoeg om de vergelijkingen met Titanic te doorstaan.

Was het moeilijk om je aan de beknotte levensstijl vande jaren 50 aan te passen?

DiCaprio: Sam raadde me enkele documentaires en boeken over dat tijdvak aan Die deden me inzien dat het om een cruciale periode in de Amerikaanse geschiedenis gaat. Op dat moment kreeg ons nationaal ideaalbeeld vorm: het huis met het witte hek, de haast gekloonde woonwijken, vrouwlief die thuisblijft terwijl haar man uit werken gaat, en meer. Dat die dingen zovele jaren later nog steeds de standaardvormen, vind ik ontzettend griezelig.

Misschien zorgt jullie nieuwe president wel voor verandering.

DiCaprio: Obama is geweldig! En hij heeft een fantastisch team rond zich verzameld. Bovendien denk ik dat hij op ecologisch gebied écht het verschil zal maken. Hij is de eerste president die lijkt te beseffen hoe belangrijk die kwestie wel is.

Zelf lijk je steeds voor uitdagender rollen te kiezen.

DiCaprio: Door samen te werken met eindeloos getalenteerde mensen als Sam en Martin Scorsese komt je lat steeds hoger te liggen. Toch houd ik mijn hart vast voor de toekomst. De Hollywoodmachine spuwt steeds vaker slecht gerecycleerd materiaal uit. Het wordt alsmaar moeilijker om intelligente projecten van de grond te krijgen.

Zie je de toekomst echt zo somber in?

DiCaprio: Ik denk dat er een enorme kloof zal ontstaan. Intelligente blockbusters à la Blood Diamond en Body of Lies hebben het de laatste jaren aan de kassa niet goed gedaan. Dat zorgt ervoor dat de studio’s alleen nog maar in dom entertainment willen investeren. Moeilijkere films zoals Revolutionary Road zullen we alleen nog maar met piepkleine arthousebudgetten kunnen maken .’

Door Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content