Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Nog altijd buitengewoon – ‘Buiten De Zone’ komt eindelijk uit op dvd en is nog niets van zijn charme verloren.

Reeks: **** Extra’s: *

(VRT/Bridge Entertainment)

Reeks. Nostalgie is een gevaarlijk beestje, en zeker de dingen uit je jeugd durf je vandaag door een rozere bril te bekijken dan ze verdienen. Van de tienerreeksen die de VRT al op dvd heeft uitgebracht, zoals Kapitein Zeppos, is er nu eigenlijk geen enkele nog het bekijken waard voor wie er niet mee is opgegroeid. Dus vroegen we ons af of een klassieker uit ónze jeugd, Buiten De Zone, even hard door de tand des tijds zou zijn aangetast.

Na het bekijken van de 1e reeks, die eindelijk op dvd te koop is, kunnen we echter met een gerust hart zeggen: Buiten De Zone is nog niets van zijn charme verloren. Sommige achtergrondelementen – de kleding van de acteurs, het feit dat er bij de jongerenfoon nauwelijks computers te bespeuren zijn – zijn natuurlijk verouderd, maar voor de rest komt de reeks verrassend modern over. Het tempo, zo vaak een pijnpunt bij series van vroeger, ligt nog altijd hoog, en vooral de structuur is fris gebleven.

Het handelsmerk van Buiten De Zone was natuurlijk hoe de personages van het ene moment op het andere begonnen te dagdromen, maar we waren een beetje vergeten hoe creatief er met die dromen werd omgesprongen. De manier waarop elementen uit de ene fantasie later in de andere opduiken, grappen tot running gags uitgroeien, alles tot één groot spel met feit en fictie versmelt: het blijft indrukwekkend. Door al die verwijzingen binnen en tussen de afleveringen is Buiten De Zone véél meer dan de som van alle losse filmpjes die al op het internet te vinden waren.

Toegegeven: niet elke aflevering is even sterk opgebouwd en het aantal keren dat we echt hard moesten lachen, kunnen we op twee handen tellen. Dit is een reeks waarbij je veeleer zit te grinniken. Maar: Buiten De Zone was als jeugdreeks waarvan ook volwassenen kunnen genieten, in 1994 al een buitenbeentje binnen de VRT, en dat is het vandaag nog altijd.

Extra’s. Het enige gebrek bij deze nieuwe box. Door de problemen met de muziekrechten heeft het heel lang geduurd voor Buiten De Zone op dvd kon verschijnen, maar desondanks bevat de box geen documentaire over of making-of van de serie, maar slechts enkele interviews uit het VRT-archief en oude opnames van op de set.

Win 5 dvd’s van Buiten De Zone – Reeks 1. Zie pagina 6.

TRAKTEERT OP KNACKFOCUS.BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content