BRYANT PARK
Zijn net verschenen roman Straus Park speelt zich niet toevallig in New York af. P.B. GRONDA bijt deze zomer in zijn hoogsteigen landmarks van de Big Apple.
Sommige mensen hebben het geluk één grote liefde cadeau te krijgen in hun leven. Ik kreeg er twee, namelijk Parijs en New York. En Kempische wafels, maar dat telt niet mee volgens die ene regel die ik net bedacht. Namelijk: Kempische wafels tellen nooit mee voor iets.
Het mooiste probleem ter wereld is wat mij betreft dus in New York zijn en Parijs missen. Melancholie tussen wolkenkrabbers en busjes van UPS.
Parijs staat in dat geval symbool voor al het bijzonders dat Europa heeft en de Verenigde Staten missen: ongemotiveerd chagrijn, auto’s met minder dan 5 pk, mannen die buiten de wintermaanden sjaals dragen, overdreven veel oude gebouwen en een naam voor schaamteloos niksdoen in je onderbroek, namelijk filosoferen.
Je lunch eten of een boek lezen in Bryant Park, Midtown Manhattan, is niet niksdoen. Het is in Parijs zijn op z’n New Yorks. Of omgekeerd. Kies maar. Kan me geen barst schelen.
Bryant Park is het dichtst bij Les Tuileries in Parijs dat je kunt raken in Manhattan. De vereiste elementen werden er keurig verzameld: uniforme groene stoeltjes, een niet ongrote fontein om rond te zitten, een grasplein waar je ook echt op mag, karakteristieke kioskjes, de mogelijkheid tot het aanschaffen van koffie of een snack, kantoorslaven met opgerolde mouwen die in hun pauze wat komen ademen en zeker niet in het minst: platanen. Waarschijnlijk geheel toevallig precies dezelfde soort als in Les Tuileries.
Verwacht niet de grootsheid of de oppervlakte die je in Parijs vindt. Verre van. Bryant Park is een beetje een filmset van het echte werk. Je kunt er, als je slim regisseert, het gevoel nabootsen zoals je het in Europese parken krijgt. Met dit verschil dat dit stukje groen met ‘European feel’ in een van de hoogst en drukst bebouwde delen van Hasselt ligt. Ik bedoel New York – easy mistake to make. Wat meteen de magie van de plek maakt: opkijken en de bruin-blauw-zwarte mix van baksteen, glas en staal zien waken over het kostbare lapje grond. En je hoeft maar even uit je boek of krant op te kijken om in de gratis film te belanden die dag en nacht in de vele straten en hoeken van de stad speelt zonder dat iemand ‘m staat op te nemen.
Wat je er gelukkig niet hebt: ongemotiveerd chagrijn, auto’s met minder dan 5 pk, mannen die buiten de wintermaanden sjaals dragen of overdreven veel oude gebouwen. Wel ja, je hebt er welgeteld één: de New York Public Library. Kun je zonder probleem een dag in verdwijnen. Kom wel even naar het park pour le déjeuner.
BRYANT PARK
Tussen 5th en 6th Avenue, West 40th Street en West 42nd Street
bryantpark.org
nypl.org
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier