Haar carrière mag dan reddeloos verloren lijken, Britney Spears houdt wel nog altijd een hele industrie gaande.

Het Amerikaanse economische weekblad Forbes stelde vorige week voor het eerst een lijst samen van de best verdienende vrouwelijke muzikanten ter wereld. Het zal wellicht weinigen verbazen dat Madonna de rangschikking aanvoert, met een inkomen dat tussen juni 2006 en juni 2007 72 miljoen dollar bedroeg. Daarmee heeft Madge een riante voorsprong op Barbra Streisand, die over dezelfde periode 60 miljoen dollar incasseerde en Celine Dion, die 45 miljoen opstreek.

Wat wel enigszins verrast aan het lijstje, is de plaats van Britney Spears. Zes jaar geleden werd die door glamourblad Vanity Fair op de cover nog uitgeroepen tot ’the new Madonna’, maar tussen juni 2006 en juni 2007 verdiende ze ‘nauwelijks’ een tiende van haar lichtende voorbeeld. En met die magere 7 miljoen dollar komt ze pas op de 14e stek, en moet ze generatiegenoten als Shakira (38 miljoen), Beyoncé (27 miljoen), Christina Aguilera (20 miljoen) en zelfs Avril Lavigne (12 miljoen) laten voorgaan. Veel beter kun je de ondergang van de voormalige popprinses niet samenvatten. (Voor alle duidelijkheid: medelijden is niet nodig. Spears heeft nog altijd een flink gespekte bankrekening, die vlotjes boven de 100 miljoen dollar gaat.)

Het cijfer staat ook fel in contrast met een andere berekening die het zakenblad Portfolio maakte. Dat Amerikaanse magazine becijferde in zijn februarinummer namelijk hoeveel de industrie om Britney Spears heen – persagentschappen, roddelbladen, tv-programma’s, websites, de muziekindustrie – aan haar verdient. Het komt tot de conclusie dat Spears op haar eentje een economie draaiende houdt waarin jaarlijks voor bijna 120 miljoen dollar omgaat. En zeker nu de zangeres constant betrokken is in allerlei schandaaltjes zorgt ze voor extra omzet.

Volgens Portfolio verkopen tabloids met Spears op de cover een derde meer dan normaal, en ze zou op haar eentje goed zijn voor twintig procent van de inkomsten van de paparazzi-industrie (het fotoagentschap X17, dat enkele mensen in dienst heeft die de zangeres dag en nacht, 7 dagen op 7 volgen, geeft aan het tijdschrift toe dat Spears zelfs voor dertig procent van de omzet zorgt). Ook de muziekindustrie haalt nog jaarlijks 30 tot 40 miljoen dollar op, en zelfs Kevin Federline verdiende dankzij zijn status als ‘ex van Britney’ het afgelopen jaar een miljoen dollar.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content