Zondag 24/1, 14.10 – één. John Boulting met Richard Attenborough, Hermione Baddeley, William Hartnell. GB 1947Denk even niet aan The Kooks of een band als British Sea Power want met Britpop uit de badstad heeft Brighton Rock niets te maken. Deze adaptatie van Graham Greenes gelijknamige roman toont in contrastrijk zwart-wit de strijd tussen twee rivaliserende gangs. Samen met The Third Man, The Fallen Idol (ook beide naar Greene) en It Always Rains on Sunday geldt deze prent als een vroeg voorbeeld vande Britse noir.

Een van de redenen waarom Brighton Rock nog altijd beklijft, is de vertolking van de piepjonge Richard Attenborough van sociopaat Pinkie. Deze gangster met babyface trouwt met de naïeve dienster Rose om een alibi voor een moord te bekomen.

Samen met zijn rol als psychopaat in 10 Rillington Place is dit een van Attenboroughs opmerkelijkste vertolkingen. Attenborough vertoont dezelfde koelbloedige intensiteit als James Cagney en het meedogenloze sadisme van andere Amerikaanse filmgangsters. In de VS kwam Brighton Rock trouwens uit als Young Scarface.

Zelfs de eeuwig kritische Greene wasin de wolken, ook al struikelde hij overhet optimistischere einde. Hij stuurde Attenborough zelfs een exemplaar van de roman met als boodschap ‘ For my perfect Pinkie‘. Nochtans staat dit demonische personage mijlenver af van Attenboroughs latere successen – denk onder meer aan het historische epos Gandhi.

In deze gangsterthriller vol paranoia van de tweeling John en Roy Boulting (producent) herken je Greenes typische geworstel met religieuze thema’s. Sommige scènes – zoals de spookhuismoord of de fabricatie van de ‘I love you’-grammofoonplaat voor Rose – zijn intussen klassiek. Overigens krijgt ook Hermione Baddeley een eervolle vermelding voor haar sterke vertolking van de musichall-artieste die achter Pinkie aangaat.

Lord Attenburough, 86 inmiddels, houdt zich tegenwoordig bezig met zijn twaalfde film als regisseur: Silver Ghost met Christian Bale. De film vertelt de bittere liefdesgeschiedenis achter de iconische Rolls Roycemascotte The Spirit of Ecstasy, die sinds 1911 elke Rollsgrille siert. Al kan het wat bitterheid betreft niet op tegen Roses bovenvermelde gekoesterde liefdesplaatje.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content