BREAKING BAD

Nauwelijks een spoiler: ook de laatste afleveringen van BREAKING BAD zijn ijzersterk.

Maandag 15/9, 23.10, Canvas

Op Canvas start eindelijk het tweede deel van het vijfde en laatste seizoen van Breaking Bad. Eindelijk, want Amerika, Netflix en zelfs onze noorderburen hebben al lang afscheid genomen van Walter White. Maar een nieuwe zegetocht bij de Emmy Awards – vorige maand werd de reeks voor de tweede keer onderscheiden als beste drama – roept andermaal de vraag op: is dit de beste tv-serie ooit?

Tenzij u de afgelopen zes jaar onder een steen hebt geleefd, kunt u zich zo onderhand wel een beeld vormen van de terminaal zieke scheikundeleraar annex drugsdealer Walter White. Bij de start van het vijfde seizoen – deel één – leek zijn transformatie van klungelige huisvader naar meedogenloze drugskoning Heisenberg compleet: Hij had het methrijk van Albuquerque voor zich alleen.

But all bad things must come to an end, zoals de makers medio augustus 2013 beloofden, toen de finale afleveringen van Breaking Bad op de Amerikaanse zender AMC begonnen. Voor wie dat nog niet gezien heeft: veel willen we niet verklappen, maar wat we wel al kunnen meegeven is dat de makers de losse eindjes briljant aan elkaar hebben geknoopt, en er perfect in slagen het verhaal op een bevredigende manier te laten eindigen. Hoe de tragische antiheld Walter White steeds megalomanere trekjes vertoont, hoe zijn grootheidswaanzin steeds desastreuzere gevolgen heeft voor zijn vrouw, zijn gehandicapte zoon en zijn compagnon Jesse, en hoe alle emoties en plotlijnen naar dat ultieme moment leiden. En voor wie die apotheose al in maart op de Nederlandse tv volgde: met zijn uitgekiende beeldcomposities, kleurenfilters, en knipogen naar westerns en andere filmgenres, blijft Breaking Bad ook visueel flamboyant, en dat komt met uw digitale tv in hd toch net iets beter tot zijn recht.

Een gemiddelde score van 9,6 op 10 op IMDb liegt er ondertussen niet om: de plek van Breaking Bad in het pantheon van de beste series aller tijden is gebetonneerd. Uniek aan de reeks is dat die erin slaagde om seizoen na seizoen crescendo te gaan, en telkens opnieuw creatieve uppercuts uit te delen. ‘Wat begon als een zwarte komedie daalde af in een labyrint van bloed, destructie en hel. Als een grote shakespeareaanse of Griekse tragedie’, aldus Sir Anthony Hopkins, die in een persoonlijke fanbrief aan hoofdrolspeler Bryan Cranston superlatieven tekortkwam om de serie te prijzen.

Toch werd Breaking Bad pas bij de start van dit laatste seizoen een kijkcijferkanon en een binge viewing-fenomeen in de VS. Voordien waren enkel de journalisten laaiend enthousiast. En die eerste Emmy voor beste dramareeks werd ook pas vorig jaar binnengehaald. We mogen dus straffeloos beweren dat de serie eindigde op haar hoogtepunt.

De acteurs zullen het des te moeilijker hebben om hun iconische rollen van zich af te schudden. Bryan Cranston blijft bijrollen spelen in monsterproducties als Godzilla, en hij is ondertussen producent voor een komische tv-reeks, The Dangerous Book for Boys. Aaron Paul, die Jesse speelt, werd actieheld in Need for Speed. En Bob Odenkirk schittert vanaf november in de spin-off/prequel Better Call Saul, over de excentrieke advocaat Saul Goodman, en daarin krijgt hij mogelijk Walter White en andere iconen uit Breaking Bad over de vloer. Wij zeggen nog geen vaarwel.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content