Brazilië voor Beginners
Zeggen dat Jef Vermassen onder de indruk was na zijn bezoek aan Brazilië in de eerste aflevering van Brazilië voor Beginners, is zeggen dat Bart De Wever en Joëlle Milquet niet de beste vrienden zijn. De welbespraakte topadvocaat mag dan alles afweten van de rechtspraak in België, zijn jarenlange omzwervingen door het gerechtelijk systeem van ons land bleken hem niet echt voorbereid te hebben op wat hij in Rio De Janeiro en omgeving te zien zou krijgen.
Brazilië voor Beginners is de derde Canvasreeks waarin Vlaamse experts naar een ver land trekken om er aan de hand van een lokale gids de toestand in hun vakgebied te bekijken, en vooraf had je kunnen denken dat deze jaargang wat minder exotisch zou zijn: tenslotte ligt Brazilië net iets minder ver van het bed van de modale Vlaming dan China of India, de gastlanden uit de afgelopen twee seizoenen. De eerste aflevering maakte echter glashelder duidelijk dat het Zuid-Amerikaanse land ook een heel andere wereld is, zeker op het gebied van criminaliteit en justitie.
Jef Vermassen was het ideale Kuifje voor de tocht door het Braziliaanse rechtssysteem, want iemand die perfect kan inschatten hoe anders de toestand in Rio en omstreken op dat vlak wel is. Als een rechter bijna achteloos vertelde dat er in haar zaal 500 moordprocessen per jaar werden behandeld, zegde zijn reactie – ‘Er zijn toch maar 365 dagen per jaar?’ – alles. Voor iemand wiens laatste proces drie weken heeft geduurd, is de gedachte dat er twee zaken op één dag worden behandeld, behoorlijk buitenaards.
Toen Vermassen effectief een proces mocht bijwonen, viel zijn mond helemaal open: de advocaat van de verdediging die tijdens het pleidooi van de aanklager doodleuk een praatje ging slaan met de rechter, het feit dat er op nauwelijks enkele uren tijd beslist werd over het leven van een verdachte, het zorgde ervoor dat de man steeds dieper wegzakte op zijn bank en dat hij het onomwonden over een ’theaterstuk’ begon te hebben.
De eerste aflevering van Brazilië voor Beginners zat vol met dat soort ‘aha erlebnis’-momenten. Vermassen ging ook naar een kleuterschooltje in de favela’s dat letterlijk tussen de territoria van de drugsbendes lag en hoorde hoe de kinderen uit een wijk die gecontroleerd werd door een van die bendes niet eens mochten komen. Hij kreeg een slideshow van de politie en zag hoe een deel van de stad op nauwelijks 30 dagen tijd tientallen moorden te verwerken kreeg. Op het platteland was de situatie ook niet bepaald bucolisch, want daar moesten arme boeren vechten tegen de grootgrondbezitters, in situaties die Vermassen deden denken aan onze middeleeuwen.
Niet alles was negatief: Vermassen ontmoette ook veel mensen die energiek het tij probeerden te keren, met name een gevangenisdirecteur die al jarenlang de ergste criminelen onder zijn hoede had en toch nog altijd even enthousiast klonk als op zijn eerste werkdag. Maar de conclusie van de advocaat was eenvoudig: Brazilië is een land met bijzonder veel problemen, en ook al mogen we de situatie in Vlaanderen niet onderschatten, een bezoekje aan Rio en omstreken zou niet slecht zijn voor ons relativeringsvermogen. Dit was kortom een erg sterke opener van een reeks die hopelijk ons vizier op de wereld wat open kan zetten.
Donderdag, 21.15 – Canvas
lees nog meer recensies en bedenkingen in de nieuwe blog testbeeld op KNACKFOCUS .BE
Stefaan Werbrouck
‘Jef Vermassen was het ideale Kuifje voor de tocht door het Braziliaanse rechtssysteem.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier