BORGIA

'THE BORGIAS'. The Godfather - de renaissance-editie.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

HABEMUS PAPAS – Tv-paus Tom Fontana brengt een echte paus tot leven, in de miniserie ‘Borgia’.

Reeks: **

Extra’s: ***

Dutch Filmworks; ook uit op Blu-ray.

Borgia is nu à la carte te bekijken via Telenet Digital Tv.

REEKS Heeft de economische crisis onze hang naar series over corruptie en machtsmisbruik doen groeien? Zit het succes van The Tudors er voor iets tussen? Feit is dat het verhaal van het beruchte adellijke geslacht Borgia – dat tijdens de vijftiende en zestiende eeuw een groot deel van de politieke, culturele en religieuze macht in Europa in handen had – het afgelopen jaar niet één, maar twee keer werd verfilmd. Op de Amerikaanse zender Showtime startte in april The Borgias, een reeks van Neil Jordan met Jeremy Irons in de hoofdrol, en in de zomer was op Canal+ dan weer Borgia te zien, een Frans-Duitse – maar Engels gesproken – coproductie over het wel en wee van de familie. Wie Irons aan het werk wil zien als paus Alexander VI kan voorlopig alleen terecht op de importmarkt (de box is uit in Groot-Brittannië), maar de twaalfdelige miniserie verschijnt wel op dvd.

Op papier lijkt Borgia het kleine broertje van de Amerikaanse tegenhanger, maar schijn bedriegt: aan deze superproductie werkten ook heel wat grote namen mee. Oliver Hirschbiegel, de Duitse regisseur van onder meer Der Untergang, stond bij de eerste vier afleveringen achter de camera, en het scenario werd geschreven door Tom Fontana, een tv-legende die onder meer St. Elsewhere en Homicide bedacht en jaren geleden met de gevangenisreeks Oz het eigenlijke startschot gaf voor de gouden periode van HBO en de rest van de Amerikaanse televisie. Sinds het einde van Oz in 2003 slaagde Fontana er in de VS niet meer in om een nieuwe hit te maken, wat wellicht verklaart waarom hij zijn geluk nu in Europa heeft beproefd.

Centraal personage in de reeks is Rodrigo Borgia (1431-1503) die de macht van de familie sterk wist uit te breiden en zich in 1492 dankzij heel wat steekpenningen en enkele omgewrongen armen tot paus Alexander VI kon laten uitroepen. Fontana en acteur John Doman (alias William Rawls uit The Wire) zetten hem neer als een ‘godfather’ uit de renaissance, die in de krabbenmand van het Vaticaan moet proberen zijn macht te bestendigen en de ambities van zijn kinderen onder controle moet houden. Net zoals The Tudors is Borgia een mix van duistere complotten en incestueuze relaties, maar Fontana houdt de soapfactor onder controle, en dat levert een donkere, meeslepende serie op. Lang geen nieuwe Homicide of Oz, maar wel intrigerend en boeiend.

EXTRA’S Een boekje met historische achtergrondinfo, een poster, kaartjes van enkele personages en een extra schijfje met onder meer een making-of en interviews.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content