BORDSPEL DER TRONEN

Net begonnen in de VS, vanaf deze week ook te zien bij ons: het vierde seizoen van Game of Thrones. Hoog tijd voor een recap, alleen bleek het algeheel onmogelijk om dat in een leesbare tekst te steken. Gelukkig is daar het ietwat fictieve Bordspel der Tronen, dat u spelenderwijs op de hoogte brengt van de voorafgaande ontwikkelingen – en u in één moeite het ware Game of Thrones-gevoel garandeert.

DE SPELREGELS BENODIGDHEDEN

1 x spelbord

6 x pionnen

1 x dobbelsteen

DOEL VAN HET SPEL

De IJzeren Troon bemachtigen. Min of meer ’s werelds minst comfortabel uitziende zetel, maar dat terzijde. En als dat niet lukt: als laatste pion in leven blijven. Wat, gezien de mortaliteitsgraad van Bordspel der Tronen, een kwestie is van volstrekt willekeurig geluk.

AANTAL SPELERS

Het is theoretisch mogelijk om Bordspel der Tronen met twee te spelen. Voor de ware Bordspel der Tronen-ervaring raden wij u evenwel aan om met negen tot negenennegentig spelers deel te nemen, zodat u geen flauw idee hebt van wie wie is, wiens beurt het is of waar iedereen in het spel is.

Daarvoor dient u wel de uitbreidingsdoos Totale Verwarring in huis te halen, waarin de pionnen voor alle 29 hoofdpersonages en 107 nevenpersonages aanwezig zijn. Een stuk of vijftig daarvan zijn identiek uitziende pionnen – hoofdzakelijk zwaarden, baarden en helmen – om maximale verwarring te garanderen.

HET SPEL IN HET KORT

Bordspel der Tronen is het spel waarin gegadigden voor de IJzeren Troon zich doorheen een parcours van inwisselbare kastelen, ongeloofwaardige plotwendingen, net iets te veel gratuite naaktscènes en sadistische ingrepen van George R. R. Martin dienen te begeven. Min of meer ganzenbord, maar aangezien we niet weten of dat een gedeponeerd merk is, hoort u ons dat niet beweren. De spelers beginnen bij start – vakje 0 – en verplaatsen hun pion als ze aan de beurt zijn zoveel vakjes als ze gegooid hebben met de dobbelsteen. Doel is vakje 47, oftewel de IJzeren Troon, bereiken zonder daarbij het leven te laten. De geest van Game of Thrones indachtig is de kans heel klein dat dat lukt.

Oké, dat gaat gewoon niet lukken.

Vandaar: als u als laatste levende overblijft, hebt u ook gewonnen.

PIONNEN

– NAAKTE BUSTE U bent Daenerys van huis Targaryen. Volledig: Daenerys Stormborn of House Targaryen, the Unburnt, Mother of Dragons, Khaleesi to Drogo’s riders, and Queen of the Seven Kingdoms of Westeros. Minder volledig: die blonde die altijd naakt gaat.

– REUZENWOLF U bent Robb van het huis Stark. De bedachtzame. Voor de ware Bordspel der Tronen-ervaring dient u na elke beurt één beurt over te slaan om te overschouwen wat u in de vorige beurt gedaan hebt. En daarna een beurt over te slaan om te plannen wat u in de volgende beurt gaat doen. Eigenlijk doet u niks.

– HALVE PION U bent Tyrion van het huis Lannister, alias de Halfman. U mag, als het u uitkomt, gewoon vals spelen.

– MARTELKRUIS U bent Theon van het huis Greyjoy. Eerlijk: u wilt, seizoen drie indachtig, níét met Theon Greyjoy spelen. Echt. Neem een ander personage. Eender welk.

– BRANDEND SCHIP U bent Stannis van het huis Baratheon. Neen, niet de koning. Degene die koning wil worden. Allez ja, niet zijn broer, hé. Die andere. Die ene die altijd rond Carice van Houten hangt. Juist, ja. Die.

– SPEK EN BONEN U bent Stanza. Uw bijdrage is volstrekt irrelevant voor het verdere verloop van het spel.

GOOIEN MET DE DOBBELSTENEN

Bij het begin van elke ronde dient de speler met een dobbelsteen te gooien.

Zou zonder verdere uitleg moeten lukken. Toch?

UITLEG BIJ HET BORD

3 – WILDFIRE. Je vindt een ridicuul grote voorraad Wildfire in de kelder waar niemand iets van wist. Verwoest één tegenstander naar keuze zodra die het goed lijkt te doen.

4 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. De leider van je Dothraki-leger snijdt zich met een roestig mesje. De wonde infecteert. Hij gaat dood. Ga terug naar af.

6 – JE KRIJGT EEN EEUWENOUD DRAKENEI ALS HUWELIJKSCADEAU. Je besluit ermee in een brandende hut te gaan staan – ‘Wat? Probeert iederéén toch?’ – waarna de draak ook nog eens daadwerkelijk uit dat ei komt. Ga acht vakjes vooruit.

7 – THE WALL. Je wordt ingelijfd door de Knight’s Watch. Een grote eer, waarvoor je een dure eed zweert, dat je eeuwig je plicht zult vervullen. Een eed die niet verbroken kan worden. Behalve natuurlijk als je héél, héél verliefd wordt op zo’n rosse. Wacht tien beurten.

9 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Stap 1: Hou met de andere spelers een stemming over de meest geliefde speler in het gezelschap. Degene die u het liefst zou zien winnen. Degene die het het meest verdient om te winnen. Degene die de beste koning op de IJzeren Troon zou zijn. Stap 2: Onthoofd hem of haar.

10 – GEFORCEERDE PLOTWENDING. Je bezwangert die rare rosse van het werk. De baby blijkt een zwarte wolkerige demon met een passie voor moorden. Laat één medespeler naar keuze sterven.

11 – GRATUITE NAAKTSCÈNE. Daenerys neemt een bad. Ga drie vakjes terug en hoop dat u bij de volgende beurt drie gooit.

12 – DE WHITE WALKER VALT AAN. Gelukkig heb je toevallig een stuk drakenglas op zak en steek je hem gewoon neer. Ga drie vakjes vooruit.

16 – GEFORCEERDE PLOTWENDING. Je hebt een meeting in het bordeel van Littlefinger, maar je kunt je niet concentreren op het gesprek. Ga naar de dichtstbijzijnde ‘gratuite naaktscène’.

17 – JE KLEINE DRAAKJES KUNNEN VUURSPUWEN. Liquideer één tegenstander naar keuze.

18 – GRATUITE NAAKTSCÈNE. Daenerys laat zich inoliën. Sla een beurt over terwijl je bekomt.

19 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Die Daenerys waar je je al de hele tijd zo aan hebt zitten vergapen, blijkt dertien te zijn volgens het boek. Zet in schaamte achttien stappen terug.

22 – GRATUITE NAAKTSCÈNE. Je maakt een kind met je zus. Het blijkt een sadistische Justin Bieber met een fetisj voor kruisbogenseks. Zet acht stappen terug in schaamte.

23 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Je wordt uitgenodigd voor The Red Wedding. Blijf thuis. In godsnaam: blijf thuis.

24 – JE DRAAKJES ZIJN WEER IETS GROTER. Liquideer twee tegenstanders naar keuze.

25 – GEFORCEERDE PLOTWENDING. Je redt het leven van een supermoordenaar met talent voor facial morphing. Kies drie tegenstanders die je laat liquideren.

28 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Seizoen 2 begint. Er gebeurt tien afleveringen volstrekt niets. Wacht tien beurten.

30 – JE MOEDER BLIJKT EEN HOER TE ZIJN DIE HET GEDAAN HEEFT MET DE KONING. Wat van jou een bastaard maakt. Ga naar The Wall.

36 – GEFORCEERDE PLOTWENDING. Je bent gevangengenomen door een volstrekt onbekende die je glockenspiel eraf wil snijden. Hoop dat je snel sterft. Serieus.

39 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Je thuiskasteel wordt, terwijl je weg bent, veroverd door twintig soldaten – eerlijk: hoe makkelijk is het om een kasteel te veroveren? Ga naar Winterfell om orde op zaken te stellen.

40 – OOK JÓÚW MOEDER BLIJKT EEN HOER GEWEEST TE ZIJN, DIE HET MET EEN CONCURRERENDE KONING HEEFT GEDAAN. Ga naar The Wall om je zelfrespect te herwinnen.

42 – JE ZESTIENJARIGE BROER WORDT NOG ALTIJD GEZOOGD DOOR JE MOEDER. In close-up. Zet in schaamte zes stappen terug.

45 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Littlefinger zegt dat je hem niet moet vertrouwen. Je vertrouwt hem toch. Je wordt geëxecuteerd.

46 – GEORGE R.R. MARTIN GRIJPT IN. Je wordt de Hand van de Koning. Klinkt goed, is dat niet. Je wordt sowieso geliquideerd. Sowieso.

GAME OF THRONES – SEIZOEN 4

Vanaf 13/4 op Prime.

GAME OF THRONES – SEIZOEN 1 TOT 3

Uit op dvd. U kunt ze met de bon bij deze Knack Focus tegen voordeeltarief kopen.

DOOR GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content