Special Exhibition, Science Museum, Exhibition Road, South Kensington, Londen SW7 2DD. Tot 27 april 2003. Info: 0870 870 4868. www.sciencemuseum.org.uk/exhibitions/bond

Dankzij dvd kan je alle Bondfilms in je eigen woonkamer bekijken, maar wil je een échte wandeling maken door bijna vijftig jaar Bondgeschiedenis (romans inbegrepen), dan moet je in het Londense Science Museum zijn, dat op twee verdiepingen de grootste collectie van Bondmemorabilia etaleert die ooit werd samengebracht.

In de eerste grote zaal doet de bezoeker interactief mee. Je krijgt bij de entree je eigen ‘Agent Card’ die je op verschillende plekken in het parcours in de computer moet stoppen. Zodoende wordt je kennis getest over de informatie op de video displays. En je kan daarbij kiezen tussen diverse ‘opleidingen’, van beginneling tot superagent. Aardig meegenomen is dat het traject een beetje de formule van de films volgt: van de pregeneriek tot de finale waarbij al het fraais de lucht wordt ingeblazen. Je stapt van het gelambriseerde kantoor van M naar het atelier van snufjesleverancier Q, je staat oog in oog met het breed assortiment schurken en je wordt verleid door de Bondgirls die in iets minder variaties komen. Je kan zelfs aan een stukje stalen kabel van de Golden Gatebrug in San Francisco bengelen (tegen een blue key weliswaar). Allemaal erg leuk voor kleine en adolescente Bondfans, als ze tenminste het Engels machtig zijn.

Maar de tentoonstelling biedt natuurlijk veel meer dan de mogelijkheid om zelf James Bond te spelen: ze geeft een bijzonder goed inzicht in de unieke wereld die de serie heeft geschapen. Je vindt er de originele gadgets maar ook schaalmodellen van de extravagante decors die als hoofdkwartier van de schurk dienen. Het kleinste vliegtuigje ter wereld, voor de openingsscène uit Octopussy, prijkt er naast de nepkrokodil waarmee Roger Moore in dezelfde film een rivier oversteekt. In de schurkengalerij kan je Jaws’ beruchte stalen gebit inspecteren of Scaramanga’s gouden revolver. Andere memorabele objecten zijn het Fabergé-ei uit Octopussy en Pierce Brosnans laserpistool uit Goldeneye. Storyboards ontleden de spectaculaire autostunts uit Diamonds Are Forever (een auto die op twee wielen zijwaarts door een smal steegje scheurt) en The Man With the Golden Gun (Bond die een rivier oversteekt door met zijn auto 360° in de lucht te kantelen) . Filmfragmenten, titeldeuntjes en geluidseffecten helpen om het geheel tot leven te wekken.

Eens je missie tot een goed einde gebracht, klim je naar de tweede verdieping, waar de grote rekwisieten worden geshowd, de ultragesofistikeerde vehikels waarmee Bond en co zich te water, te land en in de lucht (of in een combinatie daarvan) voortbewegen. Daar staat de in tweeën gezaagde BMW Z8 uit The World Is Not Enough uitgestald en ook de Q-boot waarmee Bond in dezelfde film uit de MI6-building knalde. Hét stervehikel blijft de mythische Aston Martin DB5, voor het eerst bestuurd door Sean Connery in Goldfinger, maar later, in Goldeneye, zat ook Pierce Brosnan achter het stuur .

Maar de grootste kick van deze blockbusterexpositie is dat ze het werk (en het creatieve proces) laat zien van de twee vaste Bondmedewerkers die de look van de serie hebben bepaald: Ken Adam en Maurice Binder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content