In ‘Die Another Day’, de twintigste film in veertig jaar James Bond, zorgt Halle Berry voor kippenvel als ze de meest onvergetelijke scène uit de saga opnieuw overdoet. ‘Die bikini wordt een relikwie.’

Door David Giammarco

‘Die Another Day’ in de bioscoop vanaf 27/11

De temperatuur bereikt een piek op de set van Die Another Day, en daar is de schaarse outfit van Halle Berry heus niet de enige verklaring voor. De B-stage van de legendarische Pinewood Studios – waar sinds 1962 alle Bond-films worden opgenomen – is volledig omgebouwd om er een Russisch cargo in onder te brengen, die een cruciale rol speelt in het finale gevecht van de film. Het tuig is boven op een hydraulisch systeem geplaatst, zodat het schudt en beeft alsof het neerstort. De staart verdwijnt in een zee van vlammen en gigantische windmachines brengen binnen in de gehavende romp een spectaculair vuurwerk tot ontploffing. In het oog van die storm levert Halle Berry een heroïsch zwaardgevecht met een van de bad guys, terwijl Bond wanhopig probeert het vliegtuig onder controle te krijgen.

Na de derde take schalt de verlossende ‘cut!’ door de megafoon van regisseur Lee Tamahori. De vlammenzee bedaart als Berry naar beneden klautert, het zweet van haar voorhoofd afveegt en een fles water binnenslokt. Pierce Brosnan bekijkt de opgenomen scène vanachter de monitor. ‘She could certainly kick my ass’, gniffelt hij.

In haar trailer net buiten de studio geeft Berry toe dat dit een van de meest uitputtende rollen is die ze ooit heeft gespeeld. ‘Zwaardvechten op zich is al een hele klus. Kun je nagaan wat het is om het op een bewegende ondergrond te doen, terwijl de vlammen en het puin je om de oren vliegen,’ lacht ze terwijl ze in de sofa ploft. ‘Maar dit is Bond, dus alles is zoveel groter en gewichtiger.’

Hoe cool is het om in een Bond-film mee te spelen?

Halle Berry: Zééér cool, zeker als je in dezelfde periode ook een oscar krijgt. De voorbije zes maanden waren goddelijk.

Tiens, heb jij een oscar gewonnen?

Berry:(lacht) Ik weet het: de media-aandacht was verpletterend. Ik heb een week op rozen gelopen, totaal niet in staat om me op wat dan ook te concentreren. Die high vergeet ik nooit meer. Het betekende ook zo ontzettend veel, en niet alleen voor mij.

Herinner je je nog iets van de ceremonie of heb je dat gedeelte uit je hoofd gewist?

Berry: Er zijn een paar momenten die ik me levendig kan herinneren. Ik hoor Russel Crowe in mijn oor fluisteren: ‘Ademen schat, ademen!’ Ik zie Denzel Washington ook nog in de zaal zitten, en Roger Ebert (de bekendste Amerikaanse filmrecensent, nvdr.). Maar de rest is een zwart gat.

Veel oscarwinnaars spelen achteraf alleen nog in zogenaamde serieuze films en Shakespeariaanse tragedies, maar na ‘Die Another Day’ doe jij doodleuk mee aan ‘X Men 2’.

Berry: Waarom niet? Ik heb me bij een script nooit de vraag gesteld of er een oscar in zat of niet. Ook niet toen ik toezegde om Monster’s Ball te doen. Ik wou iets nieuws toen, een rol die me voor een uitdaging stelde en dat blijft ook in de toekomst mijn doel. Ik zal dankzij mijn oscar in elk geval meer kansen krijgen om met een grote regisseur te werken. Tenminste, dat verwacht ik toch.

Was je van jongs af aan een Bond-fan?

Berry: Min of meer. I’m a girl’s girl, actiefilms waren dus niet mijn ding, maar ik werd betoverd door de schoonheid en de seksuele kracht van de Bond-girls. Ze zijn de voorbije veertig jaar sterk geëvolueerd. Ze komen nu een stuk intelligenter voor de dag en zijn ook fysiek de evenknie van Bond. Mijn personage Jinx is zowat de vrouwelijke versie van 007.

Ik stond versteld van je sabelkunsten. Hoe zwaar heb je daarvoor moeten trainen?

Berry:(lacht) Het heeft me een paar maanden gekost om zover te komen dat het lijkt alsof ik weet wat ik doe met die dingen. Daar zit ook het grote verschil: het is niet zo moeilijk om te doen alsof je goed bent, maar het duurt een eeuwigheid voor je ook écht goed bent.

Waar heb je bij de opnames het meeste plezier aan beleefd?

Berry: Moeilijk te zeggen: het was fun van begin tot eind. De hele wereld rond James Bond is een universum op zich en de gedachte dat ik daar een rol in mag spelen, is surreëel. Dat ik al die leuke gadgets mag gebruiken, en vanop de eerste rij mag toekijken als de trukendoos opengaat en de stunts worden opgenomen, is al een plezier. En de cast is als een grote familie – een zeldzaamheid op een filmset. Nu, het is ook de vierde keer dat Pierce Brosnan in de rol van 007 kruipt: het zit hem als een handgesneden maatpak.

Nu we het toch over pakjes hebben die als gegoten zitten: als stille wenk naar de veertigste verjaardag van de Bond-saga doe je in een retro-zwempakje de onvergetelijke scène uit de allereerste Bond-film ‘Dr. No’ over, als Ursula Andress uit het water schrijdt. Hoe begin je daaraan?

Berry: Dat was angstaanjagend! Dat is een van die cinematografische momenten die tot ieders verbeelding spreken – het is niet alleen een van de beroemdste scènes uit de geschiedenis van James Bond, maar ook uit de héle filmgeschiedenis. Ik mocht er niet aan denken dat we een scène inblikten die ons zovele jaren eerder op zo’n onvergetelijke manier was voorgedaan. Ik bleef mezelf wijsmaken dat dit gewoon een scène was als een ander. Inblikken en wegwezen.

Ik mag aannemen dat je de bikini als een relikwie zult bewaren?

Berry: Gegarandeerd. Hij ligt daar op de kast, samen met een van de heupmessen. En mijn horloge wil ik ook bijhouden: dat worden mijn souvenirs van dit avontuur.

Na Bond volgt X-Men, waar je weer een fysiek veeleisende rol wacht. Jij moet er een streng fitnessregime op na houden.

Berry: ( wijzend naar een abdo-trainer op de vloer) Dat is alles wat ik doe. En drie keer per week cardio-oefeningen. Ik wil niet te gespierd worden; ik wil mijn vrouwelijkheid niet verliezen.

‘Van de oscarceremonie kan ik me maar een paar momenten herinneren. De rest is één zwart gat’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content