BOEKEN

DONNA TARTT: HET PUTTERTJE

DONNA TARTT: HET PUTTERTJE

Met een interval van telkens een decennium tussen twee romans kun je Donna Tartt, die de wereld veroverde met De verborgen geschiedenis (1992), moeilijk als veelschrijver bestempelen. Voordeel: de verwachtingen zijn alvast hooggespannen, zeker nu het Nederlandse taalgebied de vertaling in primeur krijgt. De titel verwijst naar een schilderij van Rembrandt dat een grote rol zal spelen in het leven van de jonge wees Theo Decker, die op zwerftocht trekt door Amerika en afdaalt in de donkere achterzaaltjes van de kunstwereld.

De Bezige Bij, 23/9.

THOMAS PYNCHON: BLEEDING EDGE

Veel is er nog niet bekend over de nieuwe roman van Amerika’s meest geheimzinnige auteur, behalve dan de trefwoorden New York (voor of na 9/11), Silicon Alley (voor of na de internetbubbel) en hoofdpersonage Maxine Tarnow. Gretige pogingen om de zogezegde eerste pagina te downloaden leidden tot een bladzijde vol cryptische tekens. We hadden niks anders verwacht.

Penguin (Engelstalig), 13/9.

VALERIA LUISELLI: DE GEWICHTLOZEN

Het Zuid-Amerikaanse wonderkind Luiselli imponeerde vorig jaar niemand minder dan Cees Nooteboom met haar Valse papieren, een bevreemdende mengvorm van essay en reisverhaal. Uitgeverij Karaat, die ook topper Alejandro Zambro in het Nederlands introduceerde, voorziet de vertaling van Luiselli’s roman voor 1 november.

Karaat, 1/11.

KEN JE BUREN

Hoe groot is de kloof tussen de literatuur van Vlaanderen en Nederland? Beider Letterenfondsen zoeken het uit in deze tournee, die van Amsterdam naar Gent trekt. Slechten onder meer de moerdijk: Dimitri Verhulst, Anna Enquist, Ilja Leonard Pfeijffer, Herman Leenders en Sylvia Vanden Heede.

Middelburg (30/8), Amsterdam (31/8), Rotterdam (1/9), Brussel (6/9), Gent en Antwerpen (7/9), fondsvoordeletteren.be

EILANDFESTIVAL

Een nieuw kunstenfestival op het Antwerpse Eilandje, met de klemtoon op muziek en literatuur. De eerste editie zoomt in op the pursuit of happiness – niet toevallig een regel uit de Amerikaanse grondwet, want samen met het Eilandfestival opent ook het Red Star Line Museum. Met Donna Tartt en Mauro Pawlowski op de affiche ligt het geluk alvast voor het grijpen.

Het Eilandje, Antwerpen, 28+ 29/9, eilandfestival.be

SLOW BOOK FESTIVAL

Veel eenvoudiger kan een concept niet: koop het boek, krijg er de auteur gratis bij. Althans voor een uurtje. Daarna dansen. Dé kans om in beperkte leeskring met een auteur van gedachten te wisselen. Beschikbaar voor vragen, opmerkingen en misschien een tegelplakker: P.B. Gronda, Saskia De Coster, Annelies Verbeke, Koen Peeters, Peter Verhelst en zoveel anderen.

Bib Leuven, 13/11, 30cc.be

JEROEN JANSSEN: DOEL

Het dorp Doel is al sinds de jaren zestig bedreigd door uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven, maar toch wonen er nog altijd mensen. Striptekenaar Jeroen Janssen maakte tot nog toe vooral strips over Afrika, maar hield het deze keer dichter bij huis. Steeds vaker ging hij met de fiets op bezoek in Doel om het verval, maar ook de levendigheid te schetsen. Nieuwsgierige bewoners kwamen dan een praatje slaan. Heel snel werd Janssen opgenomen in de lokale gemeenschap en aangesteld als dorpstekenaar. Het boek Doel bundelt een afwisseling van schetsen, gesprekken en impressies in een ter dood veroordeeld dorp. Reporter Janssen neemt zijn tijd, geeft zijn ogen en oren de kost en maakt zo een portret dat het midden houdt tussen requiem en aanklacht.

Oogachtend, 10/10.

DOOR JONAS BOEL, DIMITRI DEWEVER, ELS FIERS, FREDERIK GOOSSENS, GERT MEESTERS, DAVE MESTDACH, RODERIK SIX EN ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content