Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

BOB DEALIN’. Weldra bij uw platendealer: verslavend nieuw spul van grootnonkel Bob.

Bob Dylan ****

MODERN TIMES

COLUMBIA/SONYBMG

De renaissance van Bob Dylan, die in 1997 intrad met het nog steeds adembenemende Time Out Of Mind, levert nu al een decennium lang een niet aflatende stroom van releases op. Sinds opvolger Love And Theft uit 2001 verschenen onder andere – even diep ademhalen – het eerste deel van ’s mans autobiografie Chronicles, Bootleg Series 5 en 6, de zowel letterlijk als figuurlijk historische Scorsese-documentaire No Direction Home en de bijbehorende soundtrack (ofte Bootleg Series 7) – volgt u nog? – Live At The Gaslight, The Bob Dylan Scrapbook en het fotoboek Thin Wild Mercury. Om nog te zwijgen van de ontelbare hagiografieën waaraan, met de mogelijke uitzondering van Joepie, alle zichzelf respecterende muziekbladen tonnen inkt en een half regenwoud papier hebben besteed. Soit, Dylan-kleinodiën zijn met andere woorden weer even gegeerd als bananen in een vrouwengevangenis, zodat Modern Times zelfs werd aangekondigd als de meest geanticipeerde Dylan-plaat sinds Blood On The Tracks uit 1975.

Modern Times, dat hij tussen twee optredens van zijn Never Ending Tour opnam met zijn voortreffelijke tourband, sluit naadloos aan bij Zimmy’s laatste twee meesterwerken – hij had evengoed Love & Theft, Part 2 kunnen heten – en vermeit zich wederom in gemoedelijke countryblues en western swing. Leen uw oor bijvoorbeeld aan When The Deal Goes Down en krijg een jazzy spriritual terug. Working Man’s Blues # 2 is dan weer een ferme knipoog naar de arbeidershymne van Merle Haggard, waarin Dylan een sterk staaltje beklijvende belijdenislyriek uit zijn schuurpapieren strot perst. En zoals dat gaat met bejaarden, kraakt het gemoed al eens simultaan met het gestel. Zeker wanneer de meester in Rollin’ And Tumblin’ kond doet van zijn amoureuze perikelen. Al weet Dylan – een zwaar onderschat humorist; u had hem vorig jaar in Vorst die van die twee Duitsers en een Amerikaan moeten horen vertellen! – zijn liefdesschmertz op theatrale wijze op de spits te drijven: ‘This woman she been drivin’ me to tears/This woman’s so crazy, I swear I ain’t gonna touch another one for years’.

Geheel in de geest van zijn titel is Modern Times ook in downloadbaar formaat te koop op iTunes (zie ook rubriek Multimedia, p. 79) – Bawbs 44e is trouwens dermate verslavend dat het ons niet zou verbazen mocht er eerlang ook een inhaleer-, slik-, snuif- of intraveneus toedienbare versie van op de markt komen.

Download nu * Alles.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content