Dinsdag 3/2, Canvas – 21.10

Canvas zet onverdroten door met het meest onwaarschijnlijke Belgische sportexperiment ooit: een Belgisch bobsleeteam geselecteerd krijgen voor de Olympische Winterspelen. En dat het menens is, bewijst de aanwerving van de nieuwe hoofdcoach: Rudi Diels, de man die eerder de atletes van de 4×100 meter naar ongekende hoogte stuwde. In het tweede seizoen van Bobslee is het hoofddoel een plaats bij de eerste zestien op het WK in Lake Placid én de bijbehorende olympische selectie. ‘Het wordt moeilijk, maar het kan’, aldus Diels.

Welke conclusies hebben jullie uit ‘Operatie Winterberg’ getrokken?

Rudi Diels: Dat bobslee een sporttak is waarin een experiment als het onze mogelijk is, en je dus van nul iets kan opbouwen. Veel meer dan bij klassieke sporten is vernieuwing haalbaar. Ook opvallend is dat dit experiment op korte tijd heel veel interesse heeft opgewekt. Dat er supporters naar het WK voor junioren in Duitsland waren afgereisd, was voor de ploeg van onschatbare waarde. En uit de eerste fase weten we ook dat onze dames nog groeimarge hebben.

Toch gaan jullie met de grove borstel door de selectie, met een nieuwe trainer en misschien zelfs nieuwe deelneemsters. Gaat het er op de rodelbaan zo hard toe?

Diels: Dat maakt allemaal deel uit van een logische evolutie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we door selectie bij één ploeg uitkomen. Een nieuwe coach was ook een logische zet. Nadat de dames in de eerste fase ervaring hebben opgedaan, kan een andere trainer in een volgend stadium aan andere aspecten werken. Dat lijkt erg hard, zeker omdat de dames moeten leren om zelf knopen door te hakken. Maar ook daar zijn ze fel in gegroeid.

Je zegt dat het team zich bij de start van dit nieuwe seizoen in ‘de ontgoochelingsfase’ bevindt. Wat bedoel je daarmee?

Diels: Wel, iedereen was aangenaam verrast over de grote progressie die ze gemaakt hebben – niet zo vreemd als je van nul begint. Zodra je een bepaald niveau bereikt hebt, moet je echter steeds harder trainen om maar een klein beetje beter te worden. Dat de groei lijkt stil te vallen, is ontgoochelend. Het blijft sport, je moet daar overheen zien te geraken om verder te kunnen groeien.

Dé vraag blijft: zal het lukken?

Diels: De dames blijven groeien, week na week. Ze moeten nog één grote stap zien te nemen om de operatie ‘haalbaar’ te kunnen noemen. Maar ik acht het zeker niet onmogelijk, anders hadden we de boeken al wel toegedaan.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content