Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

BOB TILL YOU DROP – Alwéér een plaat van Bob Dylan? Jazeker, maar ’s mans nieuwste bewijst andermaal dat trop in zijn geval nooit te veel is.

Together Through Life

Roots

Columbia

Behalve een populaire pitabar in Tremelo is Dylan een naam die onder muziekliefhebbers opnieuw even vlot over de tong gaat als vanille-ijs tijdens een hittegolf. Yep, Bob Dylan is weer hip en dat weet hij zelf beter dan wie ook. Hoe anders te verklaren dat de Zingende Neus ons sinds enkele jaren sneller platen voedert dan wij kunnen behappen? Nauwelijks waren wij bekomen van Modern Times, zijn nú al klassieke studioplaat uit 2006, of vorig jaar keilde hij daar de dubbelaar Tell Tale Signs achteraan. En nu we nog maar amper van díé dubbele rechtse zijn bijgetrokken, deelt Nonkel Bob alweer een nieuwe uppercut uit.

Overigens lijkt de geringste aanleiding genoeg to get his mojo working. Voor het kakelverse Together Through Life was dat een schijnbaar terloopse soundtrackopdracht van Olivier Dahan voor zijn film My Own Love Song. Dylan schreef de song Life Is Hard, een bitterzoete ballade op een bedje van mandolines, en was zo verheugd over het resultaat dat hij terstond besloot er nog negen nummers bij te schrijven. Olivier Dahan mag zijn beide handjes kussen – en wij samen met hem – want de plaat waarop good ole’ Bawb al dat fraais verzameld heeft, is van zo’n onwereldse schoonheid dat men er waarlijk stil van wordt.

Toghether Through Life werd in slechts een paar sessies op band gepleurd en doet opvallend live aan: een beetje alsof Bawb en co bij u thuis in de woonkamer staan te spelen – het is eens wat anders dan Vorst Nationaal – en u de van galgenhumor bolstaande teksten rechtstreeks in uw oor geneuzeld krijgt. Het is een plaat die met zijn talrijke accordeondeuntjes, courtesy of David Hidalgo van Los Lobos, kniehoog in de cajun-traditie van Louisiana staat, maar waarop ook blues, country & western, Tex-Mex en ouderwetse folk als een stel dronken Kozakken in elkaar haken.

Trouwens, aan liefhebbers van angelieke zangeresjes krijgen we het niet uitgelegd, maar dat Dylans stembanden almaar meer tegen elkaar aan knarsen als staalwol tegen schuurpapier, maakt de plaat er nog dat tikje ontroerender op. His royal Bobness wordt er over enkele weken 68, maar van een troonsafstand is nog lang geen sprake.

DOWNLOAD

Beyond Here Lies Nothin’

Life Is Hard

If You Ever Go To Houston

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content