Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

BOBSLEE DYLAN. Goed dat Dylans eerste kerstplaat er één voor het goede doel is!

Christmas In The Heart

Retropop

Sony

Kerstmis valt vroeg dit jaar. Nu wordt de gebruikelijke sperperiode voor kerstplaten wel vaker in de polaire wind geslagen, maar Bob Dylan is er deze keer wel héél snel bij. Twee volle maanden vóór Kerstmis mikt hij ChristmasIn The Heart al in de winkels. Ho-ho-ho maar! Bob Dylan? Een kerstplaat? Dat moet dan weer een late aprilgrap zijn!

Nope. Het is Nonkel Bob wel degelijk menens. Op zijn 47e langspeler herneemt de Zingende Neus niet minder dan vijftien kerstboomklassiekers. Van het huppelende Here Comes Santa Claus over het jolige Must Be Santa tot het religieuze O’ Little Town Of Bethlehem. Maar voor u gaat denken dat good ole’ Bawb ze niet meer alle vijf op een rij heeft: ’s mans kerstplaat is in de eerste plaats een filantropische folie. Alle inkomsten uit de royalty’s van Christmas In The Heart gaan naar het World Food Programme, een liefdadigheidsorganisatie die met de opbrengst zowat anderhalf miljoen hongerige monden hoopt te voeden. Iedereen tevreden: die anderhalf miljoen paupers omdat hen deze kerst een gratis kalkoen in de mond komt gevlogen, Bob Dylan omdat hij zijn geweten sust zonder ook maar één eenzame te moeten uitnodigen en wij omdat we weer een plaatje van Nonkel Bob rijker zijn. Maar is Christmas In The Heart ook een goed plaatje? Bwah. Charmant en amusant: dat wel. Briljant of eclatant: helaas niet.

De plaat opent allerhartelijkst en in de juiste Christmas spirit met Here Comes Santa, waarin Dylan zijn schuurpapieren stem op kostelijke wijze laat contrasteren met rinkelende belletjes en de mandoline van David Hidalgo – die hier overigens, net als op voorganger Together Through Life,geregeld zijn accordeon mag bovenhalen. Voorts horen we een hoop verderlichte kerstdeunen die weliswaar verdienstelijk worden vertimmerd tot aardige doowop, gemoedelijke country & western en hartverwarmende gospelblues, maar die ons zelden bij de kerstballen grijpen. Dat ligt grotendeels aan het kerstrepertoire zélf natuurlijk. I’ll Be Home For Christmas doet Nonkel Bob een beetje als Nonkel Van Grauwel klinken – wel grappig, daar niet van – terwijl Hark The Herald Angels Sing gewoon een spectaculaire sof is en Little Drummer Boy simpelweg te onnozel om los te lopen, zeker als Dylan halverwege van je ‘Pa-ra-pa-pa-pam’ begint te neuzelen.

Maar misschien wil His Bobness met die paar miskleunen gewoon onze grootmoedigheid op de proef stellen en worden we verondersteld om Christmas In The Heart derhalve te bedekken met de mantel der liefdadigheid. Welaan dan: Merry Christmas, Bawb.

DOWNLOAD

Here Comes Santa

Have Yourself A Merry Little Christmas

Christmas Island

Vincent Byloo

Partner Content