BOB DYLAN

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Wij zouden niet graag nú pas, anno 2013, in de ban raken van Bob Dylan. Niet alleen kijk je als Dylan-neofiet aan tegen een discografie die, verticaal opgetast, algauw tot aan het plafond reikt; de voorbije 15 jaar heeft nonkel Bawb met The Bootleg Series ook nog eens doodleuk een alternatieve, parallelle discografie uitgebouwd. Die Bootleg Series, vaak dubbelaars en soms zelfs driedubbelaars, bieden onderdak aan honderden demo’s en alternate takes van zijn reguliere studioalbums, legendarische liveregistraties en soms zelfs ronduit briljante songs die ooit domweg in de vuilbak zijn gekieperd. Volume 10 is alweer een magistrale combinatie van dat alles. Another Self Portrait focust op het scharnierjaar – zijn er andere in Dylans carrière? – 1970 en verzamelt outtakes uit de platen Self Portrait en New Morning, maar de deluxe box onthult ook voor het eerst de integrale opname van zijn legendarische optreden op het Isle of Wightfestival in 1969.

GEPREZEN OF VERGUISD?

‘What is this shit?’ Aldus verwoordde Greil Marcus in Rolling Stone wat iederéén dacht toen Self Portrait verscheen. De tweede helft van de jaren zestig was Dylan sowieso voortdurend op de vlucht geweest voor elk mogelijk etiket dat pers en publiek hem probeerden op te kleven – folkie werd protestzanger werd rock-‘n-roller werd countryzanger – maar met Self Portrait en New Morning leek de Zingende Neus helemáál foert te zeggen. Het verzamelde muziekjournaille deed die platen af als een samenraapsel van overgeproducete folksongs, overbodige covers van contemporaine popliedjes en schijnbaar willekeurig gekozen livenummers. Maar ze klommen wel respectievelijk tot de vierde en de zevende stek in de albumcharts.

EN VANDAAG?

Anno 2013 zijn Self Portrait en New Morning deels gerehabiliteerd: Rolling Stone heeft vier en een halve ster veil voor deze Bootleg Series en Greil Marcus schreef er zelfs de liner notes voor! Veel van de alternate takes op Another Self Portrait – naakter en spaarzamer gearrangeerd – zijn gewoon béter dan de albumversies en werpen een heel ander licht op al dat verguisde werk.

CUI BONO?

We zouden dit boekje tot de laatste bladzijde kunnen vullen met artiesten die hun muzikale bestaan aan Bob Dylan te danken hebben, maar laten we niet vergeten dat Bawb ook al meer dan vijftig jaar voorziet in het levensonderhoud van tientallen dylanologen à la Greil Marcus.

BOB DYLAN ****

Another Self Portrait (1969-1971) – The Bootleg Series Vol. 10

singer-songwriter

Sony

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content