BOARDWALK EMPIRE – SEIZOEN 3

STEVE BUSCEMI in BOARDWALK EMPIRE.

Vanaf 28/9, elke vrijdag op Prime Series (herhaling op zondag, ook beschikbaar via Prime à la Carte)

OPGEPAST!!! Als u het tweede seizoen van Boardwalk Empire nog niet helemaal gezien hebt, lees dan niet verder. Dit interview verklapt enkele belangrijke plotwendingen! Boardwalk Empire heeft tijd nodig gehad om uit te groeien tot een echte topreeks, maar tegen het einde van het tweede seizoen leek het eindelijk zover. In de slotaflevering, waarin Nucky Thompson zijn vroegere protegé Jimmy Darmody doodschiet, werden de kaarten plotseling door elkaar geschud en kreeg het verhaal een heel nieuw elan. ‘Die moord was al gepland op het moment dat we met de reeks begonnen’, zegt schrijver Terence Winter tijdens ons gesprek in Parijs, waar hij als eregast was uitgenodigd op het tv-festival Sériemanie. ‘Alleen het moment waarop was onduidelijk. Pas toen we het tweede seizoen aan het opnemen waren, wisten we: nu moet het.’

Zoals Jimmy vlak voor zijn dood zegt: ‘This is the only way we could have ended, isn’t it?’

TERENCE WINTER: Ja, die relatie tussen Nucky en Jimmy moest verkeerd aflopen. We wilden dat je in de eerste twee seizoenen zou zien hoe Nucky verandert van iemand die zijn handen niet wil vuilmaken in een koelbloedige moordenaar. En hoe kun je dat het sterkst doen? Door hem diegene te laten vermoorden die in de allereerste aflevering tegen hem heeft gezegd: ‘You can’t be half a gangster anymore.’ Dat maakt het verhaal rond. Guess what? You’re right! (lacht)

Jimmy was een van de populairste personages uit de reeks. Heeft dat je doen twijfelen?

WINTER: Neen, het belangrijkste voor een schrijver is dat je je verhaal eerlijk vertelt, dat je het jezelf niet gemakkelijker maakt door te zeggen: ‘Het is zo’n mooi personage, en hij slaat aan bij het publiek, laat hem maar leven.’ We beseften natuurlijk dat het een grote gok was, dat je riskeert je publiek te vervreemden, maar gelukkig zijn de HBO-kijkers wel wat gewoon.

De relatie tussen Nucky en Jimmy vormde de hoofdmoot van het verhaal. In welke mate verandert de balans in seizoen 3?

WINTER: Dit is een reeks met een heel grote cast, met veel verschillende personages, dus ik denk niet dat het verdwijnen van Jimmy echt een gat zal slaan. We zitten nu halverwege de opnames voor seizoen 3 (het interview vond in april plaats, nvdr) en ik heb niet het gevoel dat we een nieuw evenwicht moeten zoeken.

Martin Scorsese stond mee aan de wieg van Boardwalk Empire en regisseerde de pilot. In welke mate is hij nu nog betrokken bij de serie?

WINTER: Hij staat niet meer op de set, maar hij bekijkt nog alles voor het op het scherm komt. En hij doet dat heel aandachtig. Een half jaar geleden stuurde ik hem een fragment op dat hij een paar maanden voordien al eens had gezien, alleen was er iets kleins veranderd in de volgorde van de scènes. Diezelfde avond kreeg ik al telefoon: ‘Terry, er klopt iets niet met die scène’, zei hij. ‘Wat heb je gedaan?’ (lacht) Maar daarom is hij natuurlijk ook Martin Scorsese.

Jullie zijn wel close geworden. Je hebt het scenario geschreven voor zijn nieuwe film The Wolf of Wall Street en jullie werken samen aan een muzikaal drama voor HBO, met Mick Jagger in de hoofdrol. Hoe ben je daarbij betrokken geraakt?

WINTER: Het idee kwam van Mick Jagger zelf: hij wilde een reeks maken over een platenbaas in de muziekindustrie van de jaren zeventig, de tijd van punk, disco en drugs. Hij is ermee naar Martin gestapt, en die heeft mij erbij gevraagd. Maar toegegeven, de eerste keer dat ik samen met Martin én Mick Jagger in dezelfde kamer zat, heb ik even gedacht: ‘Oké, dit is niet echt mijn leven. Zo meteen gaat de wekker en moet ik weer gewoon gaan werken.’ (lacht)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content