Maandag 29/4, 23.15 – CanvasZeventien jaar geleden brak de Schotse schone Kelly Macdonald door als een wel heel ondeugend schoolmeisje in de Danny Boyle-klassieker Trainspotting, dezer dagen maakt ze indruk als de volwassen Ierse immigrante Margaret Schroeder in HBO-hit Boardwalk Empire. Schroeder verloor in het eerste seizoen haar echtgenoot, maar werkte zich wel in de gunst van Nucky Thompson (Steve Buscemi), nochtans de man die verantwoordelijk is voor het feit dat ze weduwe werd. Gaandeweg het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Canvas, transformeert het personage gaandeweg van arme, misbruikte moeder tot geslepen gangstervrouw. ‘Geen vanzelfsprekende transformatie’, lacht de actrice. ‘Margaret is in een compleet andere wereld terechtgekomen. In het vorige seizoen moest ze nog bedelen om te overleven. Nu leeft ze zij aan zij met Nucky, geniet ze met volle teugen van diens luxueuze levensstijl en komt ze meer en meer te weten over zijn al dan niet legale betrekkingen.’

Eventjes terug naar het begin: is het vanzelfsprekend voor een Schotse om zich een Iers accent eigen te maken?

KELLY MACDONALD: Ik heb het mezelf ontzettend moeilijk gemaakt. Als ik iets doe, doe ik het goed: zo zit ik nu eenmaal in mekaar. Ierland ligt ook zo dicht bij Schotland dat ik me verplicht voelde om het dialect perfect onder de knie te krijgen. Ik luister nog steeds dag in, dag uit naar opnames van mijn dialogen. Alleen op die manier kan je jezelf bijschaven. Een verschrikkelijke onderneming – zou er iemand zijn eigen stem graag horen? – maar het hoort bij mijn vak. Maar dat ik nog geen scheldtirades van Ieren heb moeten aanhoren, doet me vermoeden dat ik me op zijn minst redelijk van mijn taak kwijt.

Hoewel Margaret beseft dat Nucky haar echtgenoot van kant heeft laten maken, hokt ze toch met hem samen. Tegelijkertijd worstelt ze met allerlei schuldgevoelens. Meer ambivalente personages kom je zelden tegen.

MACDONALD: Margaret is een vat vol tegenstellingen, ja. Dat maakt haar net zo intrigerend. Ik kan nog altijd niet raden wat ze de volgende aflevering zal doen. Op de dagen dat we een nieuw scenario ontvangen, ijsbeer ik als een krankzinnige door mijn appartement. Die tegenstrijdigheden maken haar ook enorm menselijk. Als ze compleet kil zou reageren op alle dingen die ze meemaakt, zou je haar al gauw een eendimensionale bitch vinden, nietwaar?

Je hebt niet alleen meegespeeld in ‘Trainspotting’, je stond ook naast Johnny Depp in ‘Finding Neverland’ en deed mee aan ‘No Country for Old Men’ van de Coen-broers. Waarom heb je nu voor televisie gekozen?

MACDONALD: Ik kreeg de kans om samen te werken met Martin Scorsese (die de pilootaflevering regisseerde en als ‘executive producer’ van ‘Boardwalk Empire’ fungeert; nvdr.). In mijn ogen – en in die van vele anderen, mag ik hopen – behoort hij tot de grootste cineasten aller tijden. Ik heb nog geen moment spijt gehad. Een personage als Margaret kom je in hedendaagse cinema ook gewoon niet tegen. Ik ben dankbaar voor de vele kansen die de filmwereld me heeft gegeven, maar het zou deugd doen om nog eens een prent over een écht sterke vrouw te zien.

STEVEN TUFFIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content