Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

MANNEN OP DE RAND – Boardwalk Empire wordt in het tweede seizoen brutaler, donkerder en gewelddadiger, en kan daardoor bijna meespelen met de grote jongens.

Reeks: ***

Extra’s: ***

(Warner Home Video)

Ook uit op blu-ray

REEKS Boardwalk Empire heeft alles wat je van een topserie verwacht: schitterende acteurs, een decor dat bakken geld heeft gekost, complexe verhalen over personages die moeilijke keuzes moeten maken en de gevolgen moeten dragen van hun beslissingen… Toch zaten we in het eerste seizoen voortdurend te wachten op een moment waarop we echt geraakt zouden worden door het verhaal van Nucky Thompson en zijn bende, die Atlantic City tijdens de Drooglegging van alcohol blijven voorzien. Vruchteloos: Boardwalk Empire bevatte weliswaar erg sterke momenten en afleveringen, maar werd nooit zo meeslepend als de Mad Mens of Breaking Bads van deze wereld.

Kan seizoen 2 dat verhelpen? Niet helemaal, al doen de makers wel een erg verdienstelijke poging. Het helpt dat het leven voor Nucky (een solide Steve Buscemi) een stuk moeilijker wordt. In het eerste seizoen werd zijn plek aan de top van het misdaadkartel in Atlantic City nauwelijks in vraag gesteld, ditmaal begint zijn macht te tanen. Jimmy, de veteraan uit WO I die begon als Nucky’s loopjongen, verzamelt enkele trawanten rond zich, met wie hij zijn vroegere mentor van de troon probeert te stoten. De beheerste, onderkoelde en ietwat grijze Nucky van vroeger maakt dus plaats voor een man die moet vechten voor zijn voortbestaan, en zo wordt hij als centraal personage veel interessanter en aantrekkelijker.

Door die machtsstrijd is Boardwalk Empire ook een pak gewelddadiger en brutaler dan voorheen, en enkele scènes zullen gegarandeerd je polsslag de hoogte injagen. Aan de andere kant zitten er weer een hoop dode momenten in de reeks, gevuld met lange gesprekken die net niet goed genoeg geschreven zijn om je aandacht vast te houden. Maar net als je je erbij neergelegd hebt dat Boardwalk Empire nooit helemaal zal doorstoten tot de Champions League van de tv-series, komt er een bloedstollende finale waarin het leven van Nucky overhoop wordt gegooid en een van de oneliners uit het prille begin – ‘You can’t be half a gangster’ – plotseling heel erg bewaarheid wordt. Wie weet, misschien wordt de reeks vanaf seizoen 3 alsnog de opvolger van The Sopranos.

EXTRA’S Audiocommentaar door de hoofdrolspelers en de schrijvers, een terugblik op het eerste seizoen door bedenker Terence Winter, een documentaire over de nieuwe sets van het tweede seizoen en een uitgebreide gids tot alle personages – en dat zijn er toch wel een paar. Samen met het tweede seizoen wordt ook reeks 1 van Boardwalk Empire opnieuw op de markt gebracht, én komt er een special edition uit, een box met beide seizoenen samen en een whiskyflesje van de reeks.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 keer Boardwalk Empire Seizoen 1 & 2 en één special edition van seizoen 2. Zie pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content