Dat de jongens van Blur weer samen zijn, is een half mirakel. Dat niemand minder dan Liam Gallagher hun reünie ook nog eens luidkeels toejuicht,is een zo mogelijk nog groter mirakel. Zijn de gezworen vijanden Blur enOasis tot de jaren van verstandgekomen of is hun wapenstilstand slechts stilte voor de storm?

Blur was gegoede middle class uit het zuidelijke Londen, Oasis ruige working class uit het noordelijke Manchester. Blur maakte popmuziek, Oasis gevaarlijke rock-‘n-roll. De Britse pers had zijn clichés en stereotype beelden snel klaar toen in de jaren 90 twee Britpopgroepen zich van het grote pak wisten te onderscheiden. Liters inkt en het halve regenwoud gingen op aan een muzikale tweestrijd die het land op de rand van een burgeroorlog leek te brengen.

Maar wie door de hype heen keek, zag een goedkope do-over van de netjes geënsceneerde vete die ook al in de jaren 60 voor extra kijkers en torenhoge oplages had gezorgd: die tussen de brave Beatles en de stoute Stones.En hoewel het overduidelijk Oasis was dat de back catalogue van The Beatles plunderde, werden de jongens van Blur in de rol van halfzachte bourgeois gedwongen en de broertjes Gallagher in die van straatwijze punks. Orgelpunt van de hele hetze was het rechtstreekse duel tussen de simultaan uitgebrachte singles Country House en Roll With It in 1995. Wekenlang regende het lachwekkende krantenkoppen à la ‘Oasis slightly outsells Blur’, tot de definitieve uitslag – Blur troefde in de charts Oasis af – het zowaar tot hoofdpunt in The Nine O’ Clock News op de BBC schopte.

Absoluut dieptepunt was ongetwijfeld een interview met Noel Gallagher in The Observer, waarmee de monowenkbrauw van Oasis zich bepaald onpopulair maakte. ‘Ik hoop dat ze aids krijgen’, luidde het over Blur. ‘En ik hoop dat ze een trage, pijnlijke dood sterven.’ Gallagher kreeg de hele natie over zich heen en zag zich zelfs verplicht in Melody Maker een excuusbrief te publiceren.

Nu kunnen de jongens van Blur blijkbaar wél op de goedkeuring van de broertjes Gallagher rekenen. In hetzelfde interview waarin Liam Galla-

gher het herenigde Spandau Ballet weinig flatteus voor Spandau Belly versleet, liet hij over Blur het volgende optekenen: ‘I’m right into the Blur reunion. Kunnen ze eindelijk eens korte metten maken met het verschrikkelijke Kaiser Chiefs dat hen al de hele tijd na-aapt.’ Yep, uit de mond van Liam Gallagher heet zoiets een compliment.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content