Zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 juli

Gent

De Gentse Feesten mogen bij het grote publiek dan al de reputatie hebben van een massamanifestatie voor hamburgerkramers, er valt wel degelijk wat te beleven. Organisator Bertrand Flamang, bekend van onder andere het Jazz & Sounds Festival, nam het prestigieuze jazzlabel Blue Note in de arm om een festival van internationaal niveau op poten te zetten. Een primeur, trouwens: Blue Note heeft nooit eerder zijn naam aan een evenement verbonden.

Geïnspireerd door de filosofie van het label gaat het Blue Note Festival daar waar geen enkel ander Belgisch jazzfestival zich waagt: het combineert de ’traditionele’ stijlen met de hippe fusion van jazz en dance in één programma. Omdat die stijlen grotendeels een eigen publiek aantrekken, is voor twee locaties geopteerd. Op 20, 21 en 22 juli biedt de historische site van de Bijloke onderdak aan mainstream en avant-garde. Op de nationale feestdag staan daarbij alleen Belgische bands op het podium. Van 25 tot en met 27 juli staat op de binnenplaats van het Gravensteen dansmuziek geprogrammeerd, van funk tot elektronica.

ONZE TIPS: Zwakke punten kent dit programma niet; het is dus een kwestie van persoonlijke smaak. Wij kijken alvast erg uit naar Nathalie Loriers, die met haar Extensions onlangs de verbluffende cd Tombouctou heeft uitgebracht. Elvin Jones, drummer van het legendarische kwartet van John Coltrane, belooft een hommage aan zijn oude meester. Toots Thielemans brengt een trio mee dat hem geregeld enkele plaagstoten durft te geven – een goeie setting dus om hem nog eens aan het werk te zien. En bij de komst van het kwartet van Joe Lovano, John Scofield, Dave Holland en Al Foster beginnen wij nu al te zwijmelen.

In de dancedriedaagse maken wij ons op voor Cachaito Lopez. De bassist van de Buena Vista Social Club leverde twee hedendaagse cd’s op rij af die zowaar superieur zijn aan het werk met zijn ouwe kaartmaatjes. De introverte Erik Truffaz zal tussen de muren van het Gravensteen dan weer de geest van Miles Davis oproepen – een spook dat Maceo Parker met twee maten van zijn funk zal wegjagen.

EN VERDER: In de Bijloke: Stefano di Batista Quartet featuring Eric Legnini, Abdullah Ibrahim ‘Ekaya’, Brussels Jazz Orchestra met Paul Michiels, Stacey Kent, Don Byron Sextet.

In het Gravensteen: Groove Cartel, Dj Groove Merchant, Buscemi Live, Dj Mo&Benoeli, Skeem, Dj Michael Rütten.

INFO: www.bluenotefestival.com; Info@bluenotefestival.com; 0900-00 600 (Fnac)

www.bluenotefestival.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content