Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Nul karaat De diamantindustrie kan opgelucht ademhalen: als politiek drama weegt de nieuwe van Ed Zwick geen half ons.

Ed Zwick met Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Arnold Vosloo, Michael Sheen

Weet dat er bloed aan uw handen kleeft en dan vooral aan uw trouwring: dat is het pseudo-politiek correcte statement dat de makers van Blood Diamond er blijkbaar dolgraag willen in rammen. Ook al bevindt hun ‘heart of darkness’ zich eerder in Beverly Hills dan in Sierra Leone, waar deze beroerd vertelde en blank gekleurde actiethriller over de diamantensmokkel zich afspeelt. Ongemakkelijk heen en weer schuifelen doe je nooit wanneer Ed Zwick inzoomt op verminkte lijken of er wat harde actie tegenaan gooit. Wél wanneer de belachelijk knappe Leo DiCaprio zijn beste ‘Efrikaan’-accent en meest schuldbewuste blik opzet te midden van de burgeroorlogtaferelen. Of wanneer de nog belachelijk knappere Jennifer Connelly haar idealisme debiteert en er als oorlogscorrespondente ondertussen bijloopt als de natte droom van Rudy Vranckx: de bloes plagerig doch zedig opengeknoopt, de ogen groener dan smaragd en de beschuldigende vinger sierlijk omhoog geheven.

Centraal in deze tot epische proporties opgefokte Out of Africa meets Missing in Action staat de Zuid-Afrikaanse huurling Danny Archer (DiCaprio), die aanvankelijk zonder veel scrupules zijn steentjes bijdraagt in de diamantentrafiek richting Antwerpen en Londen. Al doende komt hij echter in contact met Solomon Vandy (Hounsou), een werkslaaf van een of andere wrede rebellenbeweging – zijn er andere? – die een reuzendiamant heeft weten te verstoppen. Beiden hebben er belang bij om het ding uit Sierra Leone te smokkelen: Solomon om zijn geteisterde gezin te redden; Danny om flink wat bloeddollars te verdienen, al begint hij door So-lomons burgerheroïek en het engagement van journaliste Maddy (Connelly) stilaan te beseffen dat zijn entreprise toch niet zo koosjer is.

U merkt het al: de heilige drievuldigheid aan Afrikaanse filmclichés tekent weer eens alomtegenwoordig, terwijl Zwick en scenarist Charles Leavitt ondertussen belerende intermezzi en pathetische snottermomenten inlassen, waarbij de schurken met dienst – zo donker als de jungle, of wat had u gedacht? – netjes wachten met schieten tot de emotionele noten zijn gekraakt. Dat DiCaprio sterk acteert en Chabrols cameraman Eduardo Serra weg weet met beverige plaatjes, is maar een schrale troost: als politiek statement is Blood Diamond zo bloedeloos als een amoebe. De Beers en consorten – die zich al druk hebben gemaakt over deze overschatte Oscarpretendent – kunnen bij deze op hun beide oren slapen. De bevolking van Sierra Leone daarentegen.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content