BLOKPARTY!

Dimitri Dewever medewerker Trends

Met het bouwspel Lego Dimensions kunnen tastbare Legopopjes en -voertuigen virtuele gameavonturen beleven. Alhoewel.

ACHTERGROND

Wat maakt dat er nu drie concurrenten zijn die elkaar trachten te overtroeven door tastbaar speelgoed te mixen met de interactiviteit van een videogame. Alles begon vier jaar geleden met Skylanders. Daarin plaats je kleurrijke plastic speelfiguurtjes, ontworpen door Shrek-designer Tom Hester, op een codelezer, waarna ze als speelbare personages in de game opduiken, goed voor – u leest het goed – 2 miljard dollar inkomsten. In 2013 bracht Disney met Infinity een variant daarop met officiële Disney-speeltjes op de markt. En nu springt dus ook Legoop de virtuele trein.

CONCEPT

Ook Lego Dimensions maakt gebruik van nfc-tags die zich onder aan popjes – en voertuigen – bevinden. Je console leest die in wanneer je de speeltjes op een portaal plaatst, waarna ze in de game tot leven komen. Bijzonder is dat je voertuigen en gadgets kunt ombouwen – het blijft Lego – tot een nieuw speeltje. Helaas herkent de game slechts een klein aantal vooraf ingestelde varianten. Door het spel vlammen met pakweg een zelfgebouwde blokjesauto met de voorzijde van de Batmobile en de achterkant van de DeLorean uit Back to the Future,is er dus niet bij. Jammer.

VERVELING TROEF

Lego Dimensions mocht duidelijk iets kosten. Niet alleen zijn er de prijzige licenties van de spelfiguren (met personages uit The Simpsons, Ghostbusters, Back to the Future, Jurassic World, TheLord of the Rings – en volgend jaar Star Wars?), er werd ook een hele rist stemacteurs opgetrommeld. Gary Oldman is slechterik Vortech, Dan Aykroyd en Harold Ramis hernemen hun Ghostbusters, Sean Astin vertolkt hobbit Sam, Michael J. Fox en Christopher Lloyd keren terug naar de toekomst, en ook Homer, Bart, Chief Wiggum en Mr. Burns worden tot leven gewekt door dezelfde acteurs als in de tv-reeks.

VERDICT

Naast het feit dat je met échte Legofiguurtjes in de game kunt duiken, spreekt vooral de mix van personages tot de verbeelding – Marty McFly aan de zijde van Batman of Gandalf: check! Het verhaal gaat wel iets te hardnekkig de politiek correcte toer op. En wat de gameplay betreft: de actie is prima, maar soms te gezapig. Doorn in het oog zijn de afgesloten delen van de game, waarvoor je extra packs en sets moet aankopen. Leuk voor de speelgoedfans, maar als spel is Disneys Infinity een stuk straffer.

LEGO DIMENSIONS

PS3 ? PS4 ? WII U ? XBOX 360 ? XBOX ONE

WARNER BROS.

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content