Laat knoflook, zilveren kogels en oordopjes op zak: Vampire Weekend ligt ’s nachts braafjes in bed, heeft meer gemeen met Paul Simon en Belle and Sebastian dan met Alice Cooper en Cradle of Filth, en het donkerste aan hun muziek zijn de Afrikaanse invloeden. Om u voor te bereiden op de nieuwe hype uit New York: een spoedcursus in vijf stappen.

CAMPUS KIDS

Rostam Batmanglij (keyboards), Chris Tomson (drums), Ezra Koenig (vocals) en Chris Baio (basgitaar) leerden elkaar kennen aan de Columbia University. Dat de bandleden gestudeerd hebben, is eraan te horen. Hun teksten gaan zowel over liefde als architectuur ( Mansard Roof) en taalkunde ( Oxford Comma). Om een goochem grapje zitten ze ook niet verlegen. ‘Wij zijn gespecialiseerd in de volgende stijlen: Cape Cod Kwassa Kwassa, Campus, Upper West Side Soweto en Oxford Comma Riddim’, luidt het op hun site.

BLOG ROCKING BEATS

Vampire Weekend wordt vaak omschreven als een ‘blogband’, een groep die via weblogs de weg naar het publiek heeft gevonden. Daar zijn ze niet blij mee: ‘Toen men over ons begon te bloggen, waren wij al lang doorgebroken. We hadden in de VS al drie tournees achter de rug en hadden al in The New York Times en Rolling Stone gestaan’, aldus basgitarist Chris Baio. Blogband of niet, inmiddels spreekt ook de Britse muziekpers van een van de revelaties van 2008.

L’AFRIQUE, C’EST CHIQUE

‘Pop music with a mess of influences’, zo omschrijft de band zijn muziek zelf. Hun muziek bevat onder meer Caribische swing en ska, maar vooral veel aanstekelijke Afrikaanse ritmes. Zo liet de groep zich voor het nummer Cape Cod Kwassa Kwassa inspireren door de Congolese soukosmuziek uit de jaren 30. Hun fascinatie voor Afrika beperkt zich trouwens niet tot de muziek. Zanger Ezra verdiept zich ook graag in de koloniale geschiedenisboeken.

PAUL SIMON

Vanwege de zonnige Afrikaanse klanken werd het debuutalbum van Vampire Weekend al tot in den treure vergeleken met Graceland van Paul Simon. Daar begint gitarist Chris Baio het wat van op de heupen te krijgen: ‘Waarom sleurt men er altijd Graceland bij? Alsof dat album de hele Afrikaanse muziekscene vertegenwoordigt. Graceland is een goede plaat, daar niet van, maar onze muziek alleen daarmee vergelijken is gewoon gemakzuchtig.’

LOST BOYS

En die groepsnaam? Dat zit zo: een van de favoriete films van zanger Ezra is The Lost Boys, waarin een bende vampieren Californië terroriseert. Hij wou er zijn eigen oostkustversie van maken, maar raakte niet veel verder dan een trailertje waar de andere groepsleden maar matig van onder de indruk waren. Alleen de titel, ‘Vampire Weekend’, vonden ze wel wat hebben. Dus werd die tot groepsnaam gebombardeerd.

Door Frederik De Ridder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content